Business News

În 2025, „Majorarea taxării este extrem de probabilă”, anunță CFA România

31 iulie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

CFA realizează lunar un studiu în rândul membrilor analiștilor financiari care sunt membri ai asociației pentru a prezenta prognozele asupra economiei ținând cont de evoluția de până în luna anterioară

„Luna iunie a adus o ajustare suplimentară în sens crescător a deficitului bugetar așteptat pentru acest an. Anticipațiile atât în ceea ce privește rata inflației, cât și ratele de dobândă și-au continuat trendul descendent. Însă reducerea ratei inflației către țintă va fi lentă, anticipate în anul 2026, principalul risc fiind politică fiscală, majorarea taxării fiind extrem de probabilă în anul următor,”, a explicat Adrian Codirlașu, vicepreședinte al Asociației CFA România.

CFA monitorizează lunar și alți factori în cadrul studiilor organizației.

Încrederea

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a crescut în luna iunie, cu 4,7 puncte până la valoarea de 52,1 puncte. Această situație s-a datorat majorării cu 5,6 puncte procentuale a componentei de condiții curente a indicatorului și cu 4,3 puncte a componentei de anticipații.

Inflația

În exercițiul din luna iunie a fost realizat și un sondaj privind evoluția ratei inflației în anii următori.

Astfel, in ceea ce privește intrarea ratei inflației în intervalul țintă (1.5% – 3.5%), 46% dintre participanți anticipează că se va întâmplă în 2026, în timp ce 31% anticipează că acest eveniment va fi ulterior anului 2026.

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (iunie 2025) s-a redus față de exercițiul anterior și s-a situat la valoarea medie de 4,67%. În același timp, aproximativ 71% dintre participanți anticipează o reducere a ratei inflației în următoarele 12 luni. De asemenea, cea mai mare parte a participanților (46%) anticipatează că rata inflației va intra în intervalul țintă (1.5%-3.5%) în anul 2026.

Deprecierea leului

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, în jur de 86% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, iar restul o stagnare.

Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0133 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0722 lei pentru un euro.

Evoluția prețurilor

Referitor la evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, cea mai mare parte dintre participanți, 64% anticipează o stagnare în următoarele 12 luni în timp ce tot 21% anticipează o majorare. De asemenea 50% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt corect evaluate iar 43% că sunt supraevaluate.

Deficitul bugetar

Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2024 este anticipat (valoarea medie a anticipațiilor) a crescut față de exercițiul anterior si se situeaza la 6,5%, iar anticipațiile de creștere economică pentru anul curent au ramas relativ constante fată de exercitiul anterior si se situează la valoarea de 2,8%.

Datoria publică

Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 53% în următoarele 12 luni.

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro