Business News

Totul despre întreprinderea individuală: Înființare, avantaje și dezavantaje

16 martie 2021, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Întreprinderea individuală oferă o serie de avantaje cuiva care dorește să-și deschidă o mică afacere, dintre care cele mai importante sunt: flexibilitate, costuri reduse de înființare, contabilitate simplă.

Pentru a desfășura în mod legal o mică afacere, una sau mai multe persoane fizice se pot organiza în acest scop, optând pentru una dintre formele juridice prevăzute de lege: persoană fizică autorizată (PFA), întreprindere individuală (II), întreprindere familială (IF), societate cu răspundere limitată-debutant (SRL-D) sau societate cu răspundere limitată (SRL). Fiecare oferă avantaje și dezavantaje legate de modul de funcționare, taxele datorate ori condițiile de înființare.

 

Ce este o întreprindere individuală

Întreprinderea individuală, conform OUG 44/2008 (privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale) este un tip de întreprindere economică, fără personalitate juridică, organizată de un întreprinzător persoană fizică (spre deosebire de întreprinderea familială care este organizată de membrii unei familii). La rândul său, întreprinderea economică reprezintă activitatea economică desfășurată în mod organizat, sistematic și permanent, combinând resurse financiare, forță de muncă, materii prime, mijloace logistice și informație, pe riscul întreprinzătorului, în cazurile și în condițiile prevăzute de lege.

Orice întreprindere individuală trebuie să aibă un sediu profesional pe teritoriul României și trebuie să fie înregistrată și autorizată. Înregistrarea unei întreprinderi individuale se face la Registrul Comerțului, aceasta fiind una dintre condițiile principale pentru funcționarea sa legală (ea trebuie înregistrată și în scopuri fiscale și, după caz, de plată a TVA, la ANAF).

 

Avantajele unei întreprinderi individuale

De multe ori, statutul unui comerciant titular al unei întreprinderi individuale (II) este comparat cu statutul unei persoane fizice autorizate (PFA). Din acest punct de vedere, II are o serie de avantaje:

 

Dezavantajele unei întreprinderi individuale

Persoana fizică titulară a întreprinderii individuale răspunde pentru obligațiile asumate în exploatarea întreprinderii economice respective cu bunurile din patrimoniul de afectațiune (bunurile întreprinderii individuale). Dacă acestea nu sunt suficiente pentru satisfacerea creanțelor, pot fi urmărite și celelalte bunuri ale persoanei fizice, spre deosebire de un SRL, unde patrimoniul întreprinzătorului poate fi urmărit doar în cazul în care se constată existența unor fapte de natură penală în administrarea patrimoniului SRL-ului.

O întreprindere individuală nu poate să-și aleagă orice nume. Firma unui titular al unei întreprinderi individuale se compune din numele acestuia scris în întregime sau din numele şi iniţiala prenumelui acestuia, la care se adaugă sintagma „Întreprindere individuală”.

 

Ce presupune înființarea unei întreprinderi individuale

Întreprinzătorul, persoană fizică, titular al întreprinderii individuale devine comerciant persoană fizică de la data înregistrării sale în Registrul Comerțului. Pentru înregistrare este necesară întocmirea unui dosar cu următoarele documente:

 

În plus, dacă este cazul:

 

Concluzie

Chiar dacă întreprinderea individuală nu dobândește personalitate juridică prin înregistrarea în Registrul Comerțului, întreprinzătorul, persoană fizică, titular al întreprinderii individuale devine comerciant persoană fizică de la data înregistrării sale în Registrul Comerțului.

 

Încă nu ai cont pe Termene.ro?

Testează gratuit platforma

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro