Finanțări nerambursabile de 200.000 de euro pentru firmele din stațiunile balneare și balneoclimatice. Lista localităților
- Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) a anunțat joi, 23 mai, lansarea apelului de proiecte destinat operatorilor economici din stațiunile balneare și balneoclimatice.
Dosarele cu cererile de aplicare pentru acest apel de finanțări nerambursabile destinate antreprenorilor din stațiunile balneare și balneoclimatice se pot depune începând cu 17 iunie 2024, ora 10:00, anunță reprezentanții ministerului printr-un comunicat de presă. Finanțarea acoperă maximum 50% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului.
„Prin această inițiativă se oferă posibilitatea obținerii unei finanțări nerambursabile de până la 200.000 de euro pentru dezvoltarea infrastructurii turistice, balneare, culturale, sportive și de agrement”, mai precizează reprezentanții Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT).
Schema de minimis, implementată de MEAT, are ca obiectiv diversificarea ofertei și creșterea calității serviciilor oferite în aceste destinații. Fiind o schemă de minimis, operatorii care solicită finanțări în cadrul acestui program trebuie să se încadreze în limita maximă de 300.000 de euro ajutoare și finanțări prin programe europene și naționale primite pe o perioadă de trei ani.
Condițiile finanțărilor
Finanțarea, care acoperă maximum 50% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, exclusiv TVA, va include și costurile aferente formării profesionale a personalului angajat în sectorul HoReCa.
Pentru anul 2024, sumele alocate programului se ridică la 15.000.000 lei.
„Aceste fonduri sunt destinate susținerii proiectelor care vizează extinderea și reabilitarea structurilor de primire turistică cu funcțiuni de cazare turistică, alimentație publică și tratament balnear, inclusiv a rețelelor de captare și transport a factorilor naturali de cură. Totodată, finanțarea va sprijini construcția, extinderea și reabilitarea obiectivelor culturale, sportive și de agrement din stațiunile balneare și balneoclimatice”, mai precizează reprezentanții MEAT.
Achiziția de echipamente, mobilier și aparatură medicală specifice tratamentelor balneare este, de asemenea, eligibilă, precum și formarea profesională a personalului angajat în cadrul structurii deținute de beneficiar în domeniul HoReCa.
Înscrierile se fac prin depunere fizică
Conform Ordinului MEAT nr. 181/2023 pentru aprobarea Schemei de ajutor de minimis pentru operatorii economici în vederea modernizării și dezvoltării stațiunilor balneare și balneoclimatice, cu modificările și completările ulterioare, înscrierea în cadrul programului se va face prin depunerea fizică a documentației la Registratura Generală a Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, situată pe Calea Victoriei, nr. 152, Sector 1, București.
„Menționăm că un beneficiar se poate înscrie cu un singur proiect în cadrul apelului”, mai adaugă reprezentanții ministerului în comunicatul emis.
Lista stațiunilor balneare din România
România 30 de stațiuni balneare renumite pentru beneficiile lor terapeutice. Cele mai importante sunt:
- 1. Băile Herculane – Una dintre cele mai vechi stațiuni balneare din Europa, situată în județul Caraș-Severin.
- 2. Băile Felix – Cunoscută pentru apele sale termale, situată în județul Bihor, aproape de Oradea.
- 3. Băile Tușnad – Situată în județul Harghita, renumită pentru tratamentele sale pentru afecțiuni cardiovasculare.
- 4. Sovata – Situată în județul Mureș, cunoscută pentru Lacul Ursu, un lac heliotermal.
- 5. Vatra Dornei – Stațiune din județul Suceava, cunoscută pentru tratarea afecțiunilor reumatismale.
- 6. Călimănești-Căciulata – Situată în județul Vâlcea, cunoscută pentru apele sale minerale și termale.
- 7. Slănic Moldova – Situată în județul Bacău, renumită pentru apele minerale și peisajele sale pitorești.
- 8. Govora – Situată în județul Vâlcea, cunoscută pentru apele iodurate și sulfuroase.
- 9. Techirghiol – Stațiune din județul Constanța, renumită pentru nămolul sapropelic din Lacul Techirghiol.
- 10. Băile Olănești – Situată în județul Vâlcea, cunoscută pentru izvoarele minerale cu efecte curative.
- 11. Ocna Sibiului – Situată în județul Sibiu, cunoscută pentru lacurile sărate.
- 12. Borsec – Stațiune din județul Harghita, renumită pentru izvoarele sale de apă minerală.
- 13. Sângeorz-Băi – Situată în județul Bistrița-Năsăud, cunoscută pentru apele sale minerale bicarbonatate.
- 14. Băile Govora – Stațiune din județul Vâlcea, cunoscută pentru aerul curat și apele minerale.
- 15. Mangalia – Stațiune de pe litoralul Mării Negre, cunoscută pentru tratamentele cu nămol sapropelic și ape minerale.
Alte stațiuni mai sunt:
- 16. Băile 1 Mai
- 17. Băile Homorod
- 18. Covasna
- 19. Băile Săcelu
- 20. Băile Buziaș
- 21. Băile Ocna Dej
- 22. Băile Pucioasa
- 23. Băile Sărata Monteoru
- 24. Băile Lipova
- 25. Băile Nicolina
- 26. Bazna
- 27. Geoagiu-Băi
- 28. Moneasa
- 29. Stâna de Vale
- 30. Băile Boghiș
Aceste stațiuni oferă o gamă variată de tratamente și servicii de wellness, atrăgând turiști din țară și străinătate care caută atât relaxare, cât și tratamente pentru diverse afecțiuni.