Loading the Amira Audio Citește articolul...

Deși majoritatea oamenilor cunosc ce ar trebui să însemne o piață imobiliară, nu toți oamenii știu cu adevărat ce se întâmplă în interiorul tranzacțiilor imobiliare. De ce? Pentru că la fel ca orice alt domeniu de mare amploare, activitățile profesionale interne sunt mult mai complexe decât rezultatele finale care sunt vizibile tuturor. Cu toate acestea, majoritatea domeniilor de activitate sunt influențate într-un sens sau altul de o serie de factori economici la nivel național sau global.

Dacă vrei să intri în industria imobiliară, fie ca investitor, cumpărător sau vânzător, trebuie să cunoști 3 lucruri importante despre evoluția pieței imobiliare:

1.Ratele dobânzilor influențează piața imobiliară

Ratele dobânzilor au un impact major asupra modului în care „se mișcă” piața imobiliară de-a lungul unei perioade de timp. Dacă ai luat în considerare achiziționarea unei locuințe prin intermediul creditului ACASĂ, este ideal să calculezi și să înțelegi cum funcționează ratele dobânzilor utilizând simulatorul de credit.

Modificările ratelor dobânzilor pot afecta într-un sens sau altul capacitatea de achiziționare a unei persoane fizice. Astfel că relația dintre ratele dobânzilor și cererea și oferta pe piața imobiliară este indirect proporțională: cu cât ratele sunt mai mici, cu atât mai multă lume își permite achiziționarea unei locuințe prin intermediul creditului, existând o cerere mai mare, ceea ce face ca prețurile pentru apartamente și case să crească.

Același principiu se aplică și în sens invers: pe măsură ce dobânzile cresc, costul obținerii unui credit imobiliar crește în același sens, dar cererea și prețurile imobilelor scad.

2. Economia națională

Un alt factor cheie care influențează valoarea bunurilor imobiliare este bunăstarea sau deteriorarea economiei naționale. Acest aspect variază de la un stat la altul și este măsurat prin intermediul indicatorilor economici, cum ar fi PIB-ul, datele ocupării forței de muncă, activitatea de producție, prețurile bunurilor la nivel general etc. 

Pe scurt, atunci când economia este afectată de anumite neajunsuri (este lentă), același lucru se întâmplă și în cazul tranzacțiilor imobiliare. În timp ce, dacă economia este dinamică și piața imobiliară funcționează în aceeași direcție.

3. Politicile guvernamentale și/sau subvențiile

Legislația națională este, de asemenea, unul dintre cei mai importanți factori care ghidează cererea și prețurile imobilelor. Creditele fiscale, deducerile și subvențiile sunt doar câteva dintre modalitățile prin care guvernul unui stat poate stimula temporar cererea de bunuri imobiliare atâta timp cât acestea sunt în vigoare. Conștientizarea existenței unor stimulente guvernamentale sau inexistenței acestora, te va ajuta să determini cum funcționează schimbările în procesul de cerere și ofertă de pe piața imobiliară și să identifici anumite tendințe sezoniere.

Acești 3 factori joacă un rol important în modul în care se petrec tranzacțiile imobiliare și cum evoluează piața de la o perioadă de timp la alta, dar există și părți mai complexe care pot afecta întreaga dinamică a cererii și ofertei. Rezultatele finale în evoluția pieței imobiliare pot fi diferite, chiar dacă relațiile dintre factorii menționați și valoarea bunurilor imobiliare este clară și logică. 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe