Valoarea tichetelor culturale până în martie 2025 a fost stabilită de Ministerul Finanțelor și de Ministerul Culturii
În Articol
- Noua valoare a tichetelor culturale a fost stabilită de Ministerul Finanțelor și Ministerul Culturii. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial al României, nr 974 din 27 septembrie 2024.
Valoarea tichetelor culturale a crescut la 220 de lei pe lună pentru a doua parte a anului 2024 și până în martie 2025. Majorarea cuantumului nu este una spectaculoasă, ci este doar o creștere cu 10 lei: de la 210 până acum, la noua valoare de 220 de lei.
Decizia indexării tichetelor culturale a fost luată printr-un ordin comun al Ministerul Finanțelor (nr. 4.680 din 5 septembrie 2024), în colaborare cu Ministerul Culturii (nr. 3.219 din 19 septembrie 2024). Ordin comun stabilește valoarea sumelor acordate sub formă de tichete culturale pentru semestrul al doilea al anului 2024.
Valoarea de 220 de lei
Decizia vine în urma actualizării cadrului legislativ privind acordarea biletelor de valoare, conform Legii nr. 165/2018.
Potrivit ordinului, pentru perioada semestrului II din 2024, valoarea maximă a tichetelor culturale este de 220 de lei pe lună, respectiv 440 de lei pentru evenimente ocazionale. Aceste sume pot fi folosite de angajați pentru a achiziționa servicii sau produse culturale, precum bilete la teatru, cinema, concerte, cărți sau acces la muzee.
De asemenea, valorile stabilite vor fi aplicabile și pentru primele două luni ale semestrului I din 2025, acoperind lunile februarie și martie.
Această măsură urmărește să sprijine accesul angajaților la activități culturale, contribuind totodată la dezvoltarea sectorului cultural din România, se precizează în actul legislativ.
Avantaje pentru antreprenori
Reprezentanții companiei Edenred, specializați în emiterea și folosirea tichetelor sociale, susțin că și voucherele culturale sunt un plus nu doar pentru angajați, ci și pentru angajatori. Printre aceste avantaje ar fi, conform calculului specialiștilor Edenred, o „economisire cu 27% față de acordarea aceleași sume de bani în numerar ca bonus”.
- Cardurile culturale beneficiază de scutirea de la achitarea taxelor sociale salariale și patronale. „Pentru aceste sume se datorează impozitul pe venit de 10%, dar nu și contribuții sociale la pensie și sănătate. Tichetele culturale sunt exceptate de la plata contribuțiilor sociale aferente valorii lor, pentru salariați”, ne precizează Elena Stanciu, contabil în cadrul unei companii de specialitate.
Mai exact, tichetele culturale sunt scutite de taxe salariale CAS 25% ȘI CAM 22,25%. Taxa pentru asigurare de sănătate CASS este de 10% și impozitul de 10% pe venit sunt costuri reținute din venitul angajatului.
- Un alt avantaj pentru antreprenori ar fi deductibilitatea aplicată tichetelor culturale.
Însă „contravaloarea tichetelor culturale acordate angajaților este deductibilă 100% din impozitul pe profit al companiilor în limita a 5% din cheltuielile sociale cu salariile personalului”, ne mai explică Elena Stanciu.
Valoarea tichetelor culturale a trecut de 3 milioane de euro în 2023
Conform datelor obținute de Termene.ro de la Ministerul de Finanțe, în 2023 valoarea totală a tichetelor culturale a fost de aproape 15 milioane de lei, trei milioane de euro.
În anul precedent, în 2022, au fost acordate tichete culturale în valoarea totală de peste 11,6 milioane lei. În 2021 valoarea tichetelor acordate ajunsese la 9,46 milioane lei,
La un calcul realizat de Termene.ro, rezultă că anul trecut au beneficiat de tichetele cadou un număr de sub 20.000 de angajați.
Cine poate beneficia de tichete culturale
Aproape toate firmele pot beneficia de avantajele acestor tichete culturale, atât antreprenorii, cât și angajații acestora, așa cum reiese din legea care le-a impus.
Tichetele culturale pot fi folosite pentru decontarea unor „abonamente sau bilete la spectacole, concerte, proiecții cinematografice, muzee, festivaluri, târguri și expoziții, permanente sau itinerante, parcuri tematice, inclusiv cele destinate copiilor; cărți, manuale Școlare, albume muzicale, filme, în orice format”, așa cum reiese din Capitolul V „Tichetele culturale” art. 21-22 din Legea 165/2018.
Mai exact, următorii agenți economici privați, de stat, dar și instituții publice pot apela la sistemul tichetelor culturale:
- Instituțiile publice centrale și locale pentru care avem Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și art. 2 pct. 39 din Legea nr. 273/2006;
- Operatorii economici, prin Ordonanța Guvernului nr. 26/2013 iar mai apoi aprobată cu completări prin Legea nr. 47/2014, cu modificările și completările ulterioare;
- Regiile autonome, societățile și companiile naționale, societățile, indiferent de forma juridică de organizare și de forma de proprietate;
instituțiile financiare și instituțiile de credit; - Organizațiile cooperatiste, societățile agricole și alte forme de asociere agricolă cu personalitate juridică;
- Organizațiile nonprofit, precum și orice altă entitate care are statutul legal de persoană juridică constituită potrivit legislației române.