Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Cu 5% din terenuri cultivate cu producții bio, România ocupă a șasea poziție de la coadă. Pe ultimele locuri se află Malta (1%) și Bulgaria (2%). Media UE este de 10,5% din suprafața agricolă, fruntașe fiind Austria (27%), Estonia (23%) și Suedia (20%).

Agricultura ecologică în UE a ajuns la 16,9 milioane hectare în anul 2022, conform unui raport al Eurostat, agenția de statistică a Comisiei Europene.

Suprafața utilizată pentru producția agricolă ecologică în UE continuă să crească, ajungând în 2022 la 16,9 milioane hectare (ha), în creștere de la 15,9 milioane ha în 2021 și 14,7 milioane ha în 2020. În 2022, suprafața utilizată pentru agricultura ecologică a reprezentat echivalentul a 10,5% din suprafața agricolă utilizată totală (UAA) în UE.

„Agricultură ecologică”, termen protejat şi atribuit de U.E României pentru definirea acestui sistem de agricultură și este similar cu termenii ,,agricultură organică” sau ,,agricultură biologică” utilizaţi în alte state membre.

Rolul sistemului de agricultură ecologică este de a produce hrană mai curată, mai potrivită metabolismului uman, în deplină corelație cu conservarea şi dezvoltarea mediului. Unul dintre principalele scopuri ale agriculturii ecologice este producerea de produse agroalimentare proaspete și autentice, care să respecte factorii naturali şi de mediu.

Situații pe țări

Între 2012 și 2022, suprafața utilizată pentru agricultura ecologică a crescut în aproape toate țările UE. Cele mai mari rate de expansiune în această perioadă au fost înregistrate în Croația (+306%), Portugalia (278%) și Bulgaria (182%).

Cele mai mari proporții ale suprafețelor agricole ecologice în cadrul UAA total au fost în Austria (27%), Estonia (23%) și Suedia (20%). În contrast, proporția agriculturii ecologice a fost sub 5% în 5 țări UE în 2022, cu cele mai mici proporții în Malta (sub 1%), Bulgaria și Irlanda (ambele 2%).

Cerealele, preferatele pentru agricultura bio

Conform datelor Ministerului Agriculturii, în România sunt puțin peste 350.000  hectare de terenuri arabile cultivate ecologic din care cu cereale peste 160.000 hectare. Pe locurile următoare sunt cu culturi industriale – 116.506 hectare, cele cu plante recoltate verzi – 78.241 hectare, cu leguminoase uscate și proteaginoase pentru boabe – 6.365 hectare, cu legume proaspete (inclusiv pepeni și căpșuni) –  1.861 hectare.

Erau înregistrați în agricultura ecologică autohtonă la începutul anului peste 13.200 de fermieri.

Cum se obține producția bio

În perioda de producţie la fermă se interzice utilizarea organismelor modificate genetic (OMG-uri şi derivatele acestora) a fertilizanţilor şi pesticidelor de sinteză, a stimulatorilor şi regulatorilor de creştere, hormonilor, antibioticelor etc.

În etapa de procesare a alimentelor se interzice folosirea aditivilor alimentari, a substanţelor complementare şi a substanţelor chimice de sinteză, pentru prepararea alimentelor ecologice. Agricultura ecologică are o contribuţie majoră la dezvoltarea durabilă a agriculturii, la creşterea activităţilor economice cu o importantă valoare adăugată şi la sporirea interesului pentru dezvoltarea spaţiului rural.

 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe