Business News

Programul Femeia Antreprenor. Cu o săptămână înainte de încheierea înscrierilor, există deja 2.587 de proiecte care nu vor primi granturi

27 septembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Numărul total estimat de beneficiare în programul Femeia Antreprenor este de 1.000 proiecte, iar numărul înscrierilor cu aproape cinci săptămâni înainte de final a depășit deja cu mult acestă cifră. Cu 2.587 mai exact, conform datelor ministerului din dimineața zilei de vineri, 27 septembrie.

Asta cu o săptămână înainte de închiderea perioadei de aplicare la Femeia Antreprenor.

Înscrierile continuă până pe 4 octombrie

Perioada de înscriere a demarat pe 30 iulie 2024 și se va derula timp de 45 de zile lucrătoare, până pe data de 4 octombrie, la ora 20.00, criteriul de selecție al câștigătorilor fiind punctajul obținut în urma evaluării.

Fiind vorba despre un program îndelung așteptat, peste 250 de cereri de finanțare au fost depuse chiar din ziua lansării și circa 100 în cea de-a doua zi de la lansare, așadar în zilele de 30 și 31 iulie, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Economiei. Ulterior, în perioada 1 – 7 august ritmul s-a diminuat până la câteva zeci de cereri pe zi.

Schema de minimis din acest an este dedicată afacerilor conduse de femei antreprenor care au deja vechime în gestionarea business-urilor și au obținut în ultimii ani performanțe deosebite.

Astfel, potrivit grilei de evaluare, cel mai mare punctaj îl vor primi aplicațiile depuse de antreprenoare ce au vechime în calitate de manager. De asemenea, prin punctaj sunt favorizate firmele care au obținut profit în ultimii ani precum și proiectele care prezintă un aport propriu de 30%.

Pentru a putea obține finanțare, o aplicație trebuie să primească, în urma evaluării, minimum 50 de puncte. Punctajul maxim care se poate obține este de 100 de puncte.

Cum arată grila de punctaj

Cât este finanțarea

Finanțarea maximă pentru acest program este de 200.000 de lei, iar ajutorul de minimis reprezintă maximum 90% din această sumă.

Criterii de eligibilitate

Pot beneficia de prevederile schemei de ajutor de minimis societățile (microîntreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii) care îndeplinesc cumulativ următoarele criterii de eligibilitate:

-sunt înregistrate conform Legii nr. 31/1990 privind societățile;

-sunt IMM, conform prevederilor art. 2 și ale art. 4 alin. (1) lit. a), b) sau c) din Legea nr. 346/2004;

-sunt considerate întreprinderi autonome, legate, partenere;

-au capital social integral privat;

-persoanele care au calitatea de asociați / acționari în mai multe societăți nu pot aplica în cadrul prezentului Program decât cu o singură societate;

-sunt înființate până la data de 31.12.2021, inclusiv și sunt înregistrate la Oficiul Național al Registrului Comerțului, au sediul social/punct de lucru și își desfășoară activitatea pe teritoriul României;

-codul CAEN Rev. 2 pentru care solicită finanțare este eligibil în cadrul Programului;

-cel puțin 50% din părțile sociale/acțiuni ale societății aplicante sunt deținute de femei. Pentru societățile înființate în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației, condiția se consideră îndeplinită dacă majoritatea membrilor cooperatiști din Consiliul de Administrație este formată din femei.

-nu au datorii la bugetul general consolidat, atât pentru sediul social, cât și pentru toate punctele de lucru, la momentul verificării administrative și de eligibilitate.

-nu au depășit plafonul de minimis de 300.000,00 Euro pe durata ultimilor 3 ani pentru o întreprindere unică.

-nu se află în stare de dizolvare, reorganizare judiciară, lichidare, executare silită,  închidere operațională, insolvență, faliment sau suspendare temporară a activității;

-nu au fost subiectul unei decizii emise de către Comisia Europeană / AIMMT / alt furnizor de ajutor de stat/ Consiliul Concurenței, de recuperare a unui ajutor de stat/de minimis sau, în cazul în care au făcut obiectul unei astfel de decizii, aceasta a fost deja executată și creanța integral recuperată, cu penalități aferente;

-creează cel puțin două locuri de muncă cu normă completă, pe perioadă nedeterminată după intrarea în vigoare a acordului de finanțare și menține locurile de muncă ocupate cel puțin 12 luni de la momentul emiterii acordului de plată de către AIMMT;

Ce se finanțează

Prin Program se finanțează cheltuielile cu spațiile de lucru și dotarea spațiilor de lucru, cheltuielile cu mijloacele de transport necesare derulării activității, cheltuilelile cu salariile, cele cu utilitățile și chiar și cheltuielile necesare pentru depunerea aplicației de finanțare în cadrul programului Femeia Antreprenor.

Bugetul schemei de minimis și valabilitatea schemei de ajutor de minimis

Schema este valabilă până la 31 decembrie 2027, plățile în cadrul schemei de minimis vor fi efectuate până la 31 decembrie 2028. Bugetul estimat pentru perioada 2024 – 2027 este de 800.000.000 lei. Prin implementarea Programului în perioada 2024-2027 se estimează acordarea de ajutor de minimis unui număr de 4.000 de beneficiari, din care 1.000 în anul 2024.

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro