Business News

Schema de ajutoare de stat pentru Industria Prelucrătoare 2024-2026: Accent pe investiții verzi și digitale

26 iulie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Ministerul Economiei a lansat o nouă schemă de ajutoare de stat pentru industria prelucrătoare, destinată perioadei 2024-2026, cu un buget total de 447 milioane EUR. Noua schemă, prevăzută în HG 702/2024, promovează investițiile sustenabile și digitalizarea, alocând punctaj suplimentar pentru proiectele care contribuie la tranziția către neutralitate climatică și implementarea tehnologiilor digitale.

Investițiile eligibile trebuie să cuprindă măsuri verzi, cum ar fi utilizarea energiei din surse regenerabile, inclusiv instalarea de panouri solare și alte sisteme alternative. Proiectele trebuie să respecte obligația de a deveni prosumatori conform Legii nr. 123/2012 a energiei electrice și a gazelor naturale. De asemenea, se punctează asigurarea unui lanț de aprovizionare sustenabil, prin optimizarea distanței de transport a materiei prime.

Un alt criteriu esențial este gradul de digitalizare al investițiilor, evaluat pe baza cheltuielilor cu echipamentele și utilajele cu comandă digitală din totalul cheltuielilor eligibile.

Finanțare și intensitatea ajutorului

Bugetul alocat pentru anul 2024 este de 149 milioane EUR. Proiectele pot beneficia de un ajutor de stat variabil între 30% și 70% din cheltuielile eligibile, în funcție de regiunea în care este realizată investiția. Intensitatea sprijinului poate crește cu 20% pentru întreprinderile mici și cu 10% pentru cele mijlocii, cu condiția unei cofinanțări minime de 25%.

Valoarea maximă a ajutorului de stat per proiect este cuprinsă între 24,75 milioane EUR și 57,75 milioane EUR, în funcție de județ. Bucureștiul este exclus de la finanțare, iar în județul Ilfov doar anumite localități sunt eligibile.

Exemple de calcul

Coduri CAEN eligibile

Schema include o gamă largă de activități din industria prelucrătoare, cum ar fi prelucrarea și conservarea alimentelor, fabricarea textilelor, producția de metale și produse din metal, fabricarea echipamentelor electrice și electronice, și gestionarea deșeurilor.

Pentru analiză de eligibilitate și punctaj în mod GRATUIT, completați acest formular.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro