Prognoze pentru afacerile din 2025. Industria auto și jocurile de noroc vor avea cele mai mari probleme
În Articol
- 2025 se anunță un an dificil pentru mediul de afaceri, intrat deja pe o curbă descendentă în anumite domenii. Un astfel de exemplu sunt jocurile de noroc sau videochat-ul, altădată afaceri înfloritoare, care acum au luat-o la vale, ceea ce spune multe despre starea de spirit în rândul românilor.
Vremuri grele se anunță și pentru firmele din zona auto care au contracte cu companii din Vestul Europei, Germania, mai ales, care au anunțat concedieri sau închideri de fabrici, iar efectele se văd deja și la noi.
Zona de construcții, care oricum era în scădere de ceva vreme, va fi în continuare afectată. Nu putem face abstracție nici de IT, un domeniu în regres de vreo doi ani.
Greu pentru industrie
Analistul Adrian Bența consideră că 2025 va fi un an dificil pentru antreprenorii români din multe puncte de vedere. După ani buni de creștere, industria auto a ajuns acum la un moment de răscruce, în contextul problemelor pe care le au companii mari precum Bosch, Ford, Volkswagen sau Schaeffler în Germania. Să nu uităm că există multe companii românești care lucrează pentru producătorii nemți și care suferă acum.
„Eu cred că 2025 va fi un an foarte complicat, atât din cat din punct de vedere fiscal, cât și din punctul de vedere al firmelor din România care au contracte cu Vestul Europei din perspectiva auto și sunt foarte multe firme producătoare de piese auto pentru Vest. Zona de construcții va fi și ea afectată”, a declarat pentru Termene.ro analistul economic Adrian Bența.
În sectorul construcțiilor volumul lucrărilor s-a redus, iar, mai mult de atât, ce s-a construit nu se vinde. Jocurile de noroc și videochatul au intrat și ele într-un con de umbră, iar IT-ul nu mai este de mult motorul economiei ca altădată.
„IT-ul de doi ani tremură. E complicat. Și tot ce înseamnă partea de industrie este complicat”, mai declară Bența.
2025, un an de scădere
Adrian Bența spune că se așteaptă ca 2025 să fie un an de scădere, cu recesiune economică și multe provocări pentru companii, cel mai probabil.
„Eu mă aștept la un an de scădere. Va fi un an de recesiune economică sau poate să fie ascunsă recesiunea în inflație, adică să scadă cantitatea de bunuri și servicii vândute, dar să le crească prețul”, afirmă Adrian Bența.
Mai simplu spus, o să avem „creștere economică bazată pe prețuri”.
Deficitul, tot mai mare de la lună la lună
În noiembrie, România a avut, pentru a noua lună la rând, cea mai mare inflație din UE, de 5,4% față de 2,5% media la nivelul blocului comunitar, potrivit datelor Eurostat.
Cât despre bugetul pentru anul în curs, construit iniţial pe un deficit de 5% din PIB, este pe cale să se închidă în dezechilibru semnificativ. Concret, toată lumea se așteaptă ca deficitul să depăsească 8% din produsul intern brut, o cifră care nu a mai fost depăşită decât în anul pandemiei, 2020, când soldul negativ a fost de 9,5% din PIB. La zece luni, deficitul bugetar ajunsese la 6,19% din PIB, față de 3,91% din PIB în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor.