Cum va afecta COVID_19 gestionarea creditelor și colectarea creanțelor
În Articol
În mod cert, efectele crizei din sistemul medical din întreaga lume și impactul pe care aceasta îl are asupra oamenilor, se vor răsfrânge puternic asupra economiei. Va fi o situație mult mai gravă decât în 2008, când a fost ”doar” o criză financiară. A fost și atunci afectată economia, însă nu au fost sistate activitățile economice brusc. De data aceasta pare că sunt atinse toate laturile vieții umane.
Deja se vede că unele companii nu se pot adapta situației și nu găsesesc resurse să finanțeze afacerile. Cel mai probabil vor și mai multe având în vedere că previziunile legate de pandemia de Coronavirus nu sunt tocmai bune. Efectele vor fi pe termen lung și va forța toți antreprenorii să facă schimbări radicale asupra organizației, chiar și asupra modelului de business. Tot ce știm în acest moment despre viitor în termeni de afaceri este că nu arată deloc bine.
Nu toate companiile vor fi afectate la fel
Evident, nu toate companiile vor fi afectate în același fel. Primele care au căzut au fost cele care se bazau pe mișcarea oamenilor: transporturile—atât terestre, cât și aeriene, turismul, zona de retail non-alimentar sau farmaceutic, industria de well-being, sportul. În cazul în care firmele nu s-au putut orienta către zona de online, șansele de salvare au fost foarte mici.
Adaptabilitatea organizației și puterea financiară vor face diferența între companiile care vor rezista în fața crizei. Pentru ceilalți se așteaptă măsuri suplimentare de ajutor din partea statului, iar Guvernul din România a luat deja câteva. Guvernul va asigura plata șomajului tehnic pentru angajații companiilor care își închid activiatea, însă nu mai mult de 75% din salariul mediu brut. De asemenea, crește plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri cu 5 miliarde de lei, credite garantate de stat pentru investiții și capital de lucru. Dobânda acestor credite va fi subvenționată. Guvernul a decis să ramburseze TVA până în limita sumei de 9 miliarde de lei.
Indiferent de câți bani ar veni de la bugetul de stat, ei nu pot înlocui miile de clienți care nu mai intră în restaurant, miile de rezervări anulate, mai ales că teama oamenilor este mare.
Ajutorul de la stat poate avea rol de saltea de salvare, dar nu este sustenabil pe termen lung
Unele companii nu vor putea să evite falimentul indiferent cât de mult ajutor de la Guvern vor primi, mai ales dacă au avut și înainte de pandemia de Coronavirus probleme.
Află ce firme au obținut Certificatul pentru Situație de urgentă.
Timpul poate fi aliat sau dușman
Pentru oricare dintre firme, mici sau mari, puternice sau la limita colapsului, durata crizei este esențială pentru viitorul lor. Mai mult, trebuie să ne gândim ce se va întâmpla când pandemia se va sfârși? Vom primi modul de a face afaceri la fel sau vom schimba cu totul modul în care gândim? Nu vom afla decât atunci când vom ajunge acolo, în mod cert. Cu cât va trece mai mult timp și ne vom schimba cu toții, atunci vor conta foarte mult și capacitatea de adaptare a companiilor și viziunea managerilor.
Există și afaceri care vor resimți mai puțin efectele crizei, iar altele deloc. Oricum, chiar și cei mai privilegiați vor avea de suferit pentru că situația este foarte imprevizibilă.
Citește și: Analiză TERMENE.RO – 23% își închid operațiunile din cauza pandemiei Covid-19
În aceste vremuri confuze, este esențial ca firmele să considere prioritate maximă recuperarea creanțelor.
Doar banii lichizi pot ajuta la salvarea companiilor și la depășirea crizei. Cei care vor avea bani în conturi se vor adapta mai ușor la condițiile impuse de piață. Nu trebuie să aștepți niciun minut! Acționează imediat și recuperează banii!
Nu amâna recuperarea banilor
Știm că nu este ușor, dar poți face un prim pas. Sună-ți clienții și încearcă să obții de la ei o promisiune de plată. Dacă știi că situația lor este dificilă, puteți să faceți împreună un plan de plăți. Faptul că îi arăți că te implici, că îți pasă și de el, îl va face să își respecte cuvântul dat.
Trebuie să tratezi fiecare client în mod individual pentru a avea mai multe șanse de a-ți recupera banii. Dacă ai mai mulți clienți care nu ți-au plătit, ia în calcul riscul ca ei să intre în insolvență. Pe lista ta de priorități ar trebui să fie firmele mai fragile. Pe ei contactează-i primii.
Cu cât trece mai mult timp de la data scadentă a facturii, cu atât îți va fi mai greu să recuperezi bani și vei simți acest lucru în bunăstarea companiei tale.
Citește și: Tot ce trebuie să știi despre recuperarea facturilor neîncasate
Toată lumea este atentă acum la cash flow-ul pe care se poate baza, de aceea este important să păstrezi legătura cu clienții tăi, cel mai bine personal și telefonic. În felul acesta vei avea prioritate la plată. Cu cât ești mai relaxat, cu atât va trece mai mult timp până vei și plătit.
Acționează imediat și vei trece cu bine prin criză!
Știm că resursa umană este cea mai importantă în această perioadă. Lasă-ți oamenii să se ocupe de ce știu ei să facă mai bine și pe noi să ne ocupăm de procesul de colectare. În platforma RedBill am adăugat și modulul de colectare creanțe. Astfel, ai acces la informații în timp real, VITALE pentru business-ul tău: când o să îți încasezi facturile. Avem alături de noi pe cei mai buni specialiști în colectare amiabilă din România: agenții KRUK România; ei vor suna toți clienții cu facturi neplătite la timp și îți vor comunica situația acestora.
Acționează acum |
Vezi și: Interviu Startup Cafe #deladistanta cu Adrian Dragomir, fondator Termene.ro despre contextul economic actual și măsurile care se iau.
[shortcode_newsletter]