Business News

Esența zilei, 13 decembrie. Aderarea României la Schengen: Impactul în economie după 13 ani de întârziere. Alegerile din România, primul mare test pentru poliția digitală a UE

13 decembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Esența zilei, 13 decembrie.

Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua din 4 în 4 ore până ora 22.00.

Program de 100 milioane de euro, destinat IMM-urilor, pentru susţinerea inovării

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a semnat un nou acord de finanțare cu Fondul European de Investiții (FEI) pentru lansarea programului „Innovation Romania” cu o finanțare totală de 106,7 milioane euro.

Noul program „Innovation Romania”, conceput ca un fond de fonduri, vizează crearea unor instrumente financiare adaptate nevoilor pieței locale și care, până acum, au fost insuficient dezvoltate. Programul va încuraja investițiile în IMM-uri și întreprinderi cu capitalizare medie (midcaps), punând accent pe inovare și competitivitate. Proiectele selectate vor trebui să îndeplinească criterii specifice de eligibilitate, aliniate obiectivului specific al FEDR: „Intensificarea creșterii sustenabile, sporirea competitivității IMM-urilor și crearea de locuri de muncă prin investiții productive”, scrie Economica.net.

Se ieftinesc creditele în euro: BCE a redus din nou dobânda

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis reducerea dobânzii de referință cu un sfert de punct procentual, astfel că indicatorul a ajuns la 3%. Este cea de-a patra reducere făcută de BCE în acest an.

“Decizia de a diminua rata dobânzii la facilitatea de depozit, respectiv rata dobânzii prin intermediul căreia Consiliul guvernatorilor influențează orientarea politicii monetare, se bazează pe evaluarea sa actualizată privind perspectivele inflației, pe dinamica inflației de bază și pe robustețea transmisiei politicii monetare”, se arată în comunicatul dat publicității, potrivit Profit.ro.

Câte firme din engros, industrie și servicii au credite?

Aproape 11.400 de firme din domeniul agricol, peste 21.400 de firme din industrie, mai mult de 21.000 de firme din construcţii, 120.000 de firme din servicii şi aproape 8.000 de firme din administraţie publică şi apărare de pe piaţa locală figurează în acest an cu finanţări luate de la bănci sau instituţii financiare nebancare (IFN), potrivit datelor băncii central, scrie Ziarul Financiar.

Pe total, la nivelul întregii economii, au credite puţin peste 180.000 de firme din cele aproximativ 800.000 existente pe piaţa locală. La final de august existau 183.148 de firme cu credite, iar numărul creditelor corporate a ajuns la 548.378, mai scrie ZF.

Companiile de stat și-au redus la jumătate restanțele către buget, dar nu și cele către alți creditori

Companiile de stat din subordinea Guvernului, cele mai mari aproape 200 de companii din portofoliul statului, au făcut plăți substanțiale în contul restanțelor către bugetul general consolidat, astfel că au ajuns cu datoriile către stat la numai 1,41 miliarde lei la final de septembrie, față de 2,72 miliarde lei la finele lunii iunie din acest an și 2,83 miliarde lei în decembrie 2023, arată datele analizate de Profit.ro.

România și-a cheltuit tot bugetul public pe acest an până pe 24 octombrie

România și-a cheltuit tot bugetul public pe 2024 până în data de 24 octombrie (cel mai devreme dintre toate statele UE), în restul zilelor trăind ”pe datorie”, reiese din calculele think-tankului austriac Agenda Austria, care urmărește calendaristic raportul în bugete dintre veniturile statelor și împrumuturile lor, scrie Cursdeguvernare.ro.

În medie, în UE, „finanțarea prin datorii” începe pe 8 decembrie, iar țări precum Danemarca și Portugalia se află în fruntea clasamentului – acestea reușesc să gestioneze finanțele până în ianuarie 2025 fără a contracta noi datorii.

România va avea cea mai mare fabrică de pulberi pentru muniție din Europa

România face noi pași concreți pentru producția de muniție, un capitol la care țara noastră stă foarte prost, fiind cunoscut faptul că România se bazează de foarte mult timp pe importul de publeri din Serbia, printre alte țări.

Astfel, în Monitorul Oficial a fost publicată hotărârea care dă undă verde procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național Fabrica de Pulberi Victoria, scrie Hotnews.ro.

Aderarea României la Schengen: Impactul în economie după 13 ani de întârziere

Aderarea terestră (integrală) a României la spațiul Schengen aduce o schimbare fundamentală, cu impact economic, social și strategic semnificativ. Există efecte cuantificabile ale încetării controalelor la granițele terestre, România având în față exemplele Poloniei sau Ungariei, arată Profit.ro.

Reducerea costurilor din transportul de mărfuri și aportul la turism ar aduce economiei naționale un plus între 1 și 2% din PIB, relevă analiza Profit.ro.

România va adera terestru la spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025, ceea ce înseamnă eliminarea controlului la granițele cu țări membre UE.

Ungaria va continua să inspecteze fiecare camion și documentele acestuia timp de cel puțin 6 luni, la principalul punct de trecere a frontierei cu România, cel de la Nădlac. Bulgaria a construit o nouă parcare pentru camioane și o barieră electronică la Ruse, lângă podul peste Dunăre spre România, percepând 25 de euro pe camion.

Alegerile din România, primul mare test pentru poliția digitală a UE: Scandalul TikTok ar putea deschide calea pentru o monitorizare mai atentă a viitoarelor scrutine

Noile reguli ale Uniunii Europene privind rețelele sociale sunt puse la încercare de acuzațiile privind o campanie orchestrată pe TikTok pentru a manipula alegerile prezidențiale din România, scrie Politico.

Victoria surprinzătoare a ultranaționalistului Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale din România a pus presiune pe Comisia Europeană să demonstreze că își poate folosi noile puteri (din Digital Services Act, DSA) pentru a controla conținutul online, analizând modul în care contul de social media al lui Georgescu a beneficiat de un impuls vital în ultimul moment, arată Curdsdeguvernare.ro.

Reglementatorii pot acum să amendeze companiile cu până la 6% din cifra lor de afaceri anuală globală sau chiar să le blocheze temporar serviciile în UE.

Transportatori rutieri: 12 decembrie 2024, ziua istorică aşteptată de 13 ani şi 9 luni, cu pierderi de 22 de miliarde de euro pentru transportatorii români, oferă un important potenţial de creştere economică a României

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) salută decizia „istorică” pentru România privind aderarea la spaţiul Schengen şi apreciază implicarea Ungariei, dar şi decizia favorabilă a Parlamentului Ţărilor de Jos, arată News.ro.

Transportatorii spun că în cazul autovehiculelor comerciale de transport marfă timpul de aşteptare nu va fi redus semnificativ atât timp cât toate celelalte activităţi de control (cântărire, măsurare, verificare documente autovehicule, marfă etc) de la punctele de frontieră nu vor fi relocate, ca în celelalte state membre UE şi Schengen.

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro