Cum ar fi să nu mai fie cozi la ghișee? Să nu mai fie să nevoie să mergi la două-trei, uneori chiar patru instituții diferite ca să rezolvi o singură problemă?! Nu mai zic că uneori ești nevoit să faci drumurile astea ca să plătești bani către stat, nu ca să obții cine știe ce beneficii.

 

Un vis frumos, nu?! Parcă nici nu ne vine să credem că suntem atât de aproape să-l trăim! Primim cu precauție veștile și le disecăm cum știm mai bine, ca să ne asigurăm că nu ne bucurăm pentru praf în ochi.

 

Noi chiar l-am invitat pe George Anghel, coordonator Ghișeul.ro, la un webinar Termene.ro, ca să aflăm direct de la sursă tot ce poate fi aflat despre ConectX, ecosistemul complet pentru comunicarea virtuală cu statul.

 

Ce este ConectX

ConectX este, practic, ceea ce așteaptă de ani de zile toți oamenii din România – o platformă complexă prin care să comunice online cu toate instituțiile și autoritățile.

 

George Anghel, coordonator Ghișeul.ro:

Un ecosistem complet care să aibă identitate electronică, plăți electronice, gestiune document, arhive electronice, registraturi. Absolut totul să fie online, astfel încât să nu mai trebuiască să meargă niciodată la instituțiile publice. Ori faci tot, ori nu faci nimic. Pentru că de fiecare dată când lași un serviciu în afara unei platforme, utilizatorul va trebui să-și caute soluționare în altă parte.

 

ConectX e un proiect început în urmă cu trei ani și jumătate, care acum e aproape gata. Compania Insights Enterprise, care a gestionat Ghişeul.ro, și alte nume mari precum Bitdefender, Orange, Wolf Theiss – în total, 16 companii din România și din străinătate – au lucrat la ConectX, reunind tehnologii de ultimă generație.

 

George Anghel, coordonator Ghișeul.ro:

Avem platforme de lucru colaborativ, document management, business process flow, arhive electronice automatizate, plăți electronice, virtualizare completă. Practic, un antreprenor în România, să zicem o firmă de la câțiva angajați până la zeci de angajați, își va virtualiza complet toată entitatea. Va putea să-și facă absolut toată activitatea acolo, fiind în același timp interconectat cu toată țara.

 

De când putem folosi ConectX?

În termenii Uniunii Europene, ConectX este acel tip de digital service infrastructure – instrumentul pe care cetățenii, companiile, antreprenorii îl pot folosi ca să interacționeze cu statul pentru absolut orice. Platforma va fi funcțională la sfârșitul lunii aprilie și va include într-o primă etapă instituțiile din București care constituie inelul 1 – direcțiile de taxe și impozite locale.

 

Platforma va fi operațională mai întâi pentru persoanele fizice și ulterior pentru cele juridice.

 

George Anghel, coordonator Ghișeul.ro:

 

Ecosistemul va urma un calendar de extindere care are la bază strategia de a operaționaliza în primul rând hub-urile centrale de date din România. Ca  antreprenor, să poți să comunici cu Evidența Populației, cu ANCPI, cu Registrul Comerțului, cu ANAF-ul, cu oricare dintre ministere, să poți să comunici cu primăria. Din București se va merge către orașele mari și, dacă apar cereri de la instituții sau municipalități mai mici, nu-i refuzăm.

 

Deși comunicarea între antreprenor și instituțiile statului prin ConectX va fi bidirecțională, nimeni nu va avea acces la datele utilizatorului fără ca el să știe. Utilizatorul va decide ce instituții au acces la documentele sale.

 

Beneficiul major va fi resimțit atunci când o companie are de făcut o operațiune care presupune lucrul interconectat între mai multe instituții ale statului. Prin platforma ConectX, prima autoritate la care va ajunge solicitarea va declanșa procesul respectiv și toate instituțiile implicate vor prelua pe rând și vor rezolva solicitarea, fără să mai fie de intervenția companiei.

 

Ascultă aici toate explicațiile lui George Anghel din webinarul Termene.

 

Dacă ți se par utile informațiile de pe blogul Termene și vrei să afli când publicăm un nou articol, te poți abona la newsletterul nostru săptămânal.

Vreau să primesc newsletterul

 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe