Salut,

Iată despre ce citești azi la cafea:

  • Lipsa de disciplină „cronică” a firmelor românești
  • Companiile din România, pe ultimul loc în UE la depozite bancare
  • Investigații anti-subvenții străine
  • Huawei dă în judecată statul român
  • Google Vids, o aplicație video pentru afaceri

2-Jan-30-2024-11-29-31-8313-AMSubiectul zilei

Indisciplina financiară la nivelul firmelor românești este „cronică”, susține șeful ONPCSB

 

Președintele Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB), Adrian Cucu, a declarat că primește în jur de 400-500 de rapoarte de tranzacții suspecte pe săptămână, față de 5-6 acum 25 de ani. El a subliniat că lipsa de disciplină financiară a companiilor „la toate nivelurile” duce la operațiuni aproape fără rost: retrageri de numerar, depuneri de sume, treceri de sume din conturile personale în conturile societății. Folosirea contului societății ca și cum ar fi contul personal este o mare problemă, a subliniat el.

  • Lipsa de cunoștințe financiare este cronică și e cea „care determină și atitudinea de frondă, de a nu prezenta documentele”.
  • „Vă dau exemplul unui grup de firme românești care operează pe o piață străină și care dă dovadă de o foarte mare dezordine financiară. Jumătate din conducătorii acestor firme sunt fără ocupații, așa s-au declarat ei la momentul înființării firmelor”, a spus șeful ONPCSB.
  • Banca Națională a României (BNR) a semnalat această lipsă de educație financiară a antreprenorilor într-un raport mai vechi, din 2022, arătând că o parte de vină o are încrederea companiilor în bănci, dar și gradul de educație financiară al bancherilor.
  • Încrederea companiilor în sistemul bancar autohton este preponderent moderată (58%). Cea mai puțină încredere au IMM-urile (21%), arată raportul BNR.
  • O altă declarație vine din partea președintelui Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, care susține că „mulți prin microîntreprinderi de fapt își iau salariile, plătesc mai puțin. Știm foarte bine lucrurile astea. În societatea românească e multă ipocrizie, minciună, limbaj dublu”.

5-4Cifre

34.000 de euro
este valoarea medie a depozitelor bancare ale firmelor românești, pe ultimul loc la nivel european. Valoarea medie în UE este de 152.977 euro. În ce privește persoanele fizice, valoarea medie a unui depozit bancar era de 3.985,4 de euro la 31 decembrie 2023, față de media europeană de 18.693 euro.

 

100 de milioane

de ambalaje din Sistemul Garanție-Returnare se estimează că vor fi colectate de la consumatori în decursul lunii aprilie, au declarat reprezentanții RetuRO.

logo icon NL paua#GăseștipeTermene

Pe Termene.ro ai acces rapid și simplu la toate datele fiscale, financiare și juridice de care ai nevoie. Colectăm aceste informații din aproape 20 de surse oficiale, pentru a te asigura că ai cele mai precise și actualizate date la îndemână.

 

Indiferent de nevoile tale de business, Termene.ro este instrumentul perfect pentru tine. Ai la dispoziție o gamă largă de funcționalități, de la monitorizarea partenerilor de afaceri până la targetarea specifică a prospecților. Hai și tu alături de noi și profită de avantajele oferite de Termene.ro!

4-Jan-30-2024-11-29-31-8636-AMLegislație & co.

O singură amendă pe lună pentru facturile netransmise în RO e-Factura este o regulă valabilă numai până la 30 iunie 2024, atrage atenția Camera Consultanților Fiscali (CCF). Practic, dilema amendării unice sau multiple revine de la 1 iulie 2024, dacă nu se face între timp o clarificare separată în acest sens. În plus, printre altele, CCF cere din nou lămuriri Ministerului Finanțelor legate de emiterea de facturi în sistem de către cei care au codul de TVA anulat sau pentru operațiuni în afara sferei TVA.

 

ANAF a început un program de conformare voluntară pentru persoane fizicele care obţin venituri din activităţi de înfrumuseţare şi întreţinere corporală (PFA, ÎI, ÎF, persoane care au absolvit cursurile unor şcoli de profil ș.a.), dar și pentru angajatori care activează în domeniu, furnizori de formare profesională și alții.

ANAF, ANPC și Consiliul Concurenței vor semna un protocol de colaborare pentru a lupta împotriva speculanților în situații de război, criză sau urgență, un proiect în acest sens – bazat pe OUG 84/2022 – fiind pus în dezbatere. Cele trei instituții vor urmări practicarea unor prețuri nejustificat de mari, limitarea, în mod nejustificat, a producției sau a vânzărilor, acumularea de mărfuri în scopul creării unui deficit pe piață și revânzarea lor ulterioară la preț crescut.

8-1Fonduri & investiții

75% dintre liderii de business din România consideră că reformele și investițiile realizate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) vor contribui la competitivitatea economiei locale în următorii cinci ani, indică studiul Deloitte „Futureproofing Europe: How the NextGenerationEU programme is inspiring companies to transform”, realizat în nouă state membre UE.

  • Studiul punctează și nivelul peste medie de informare a executivilor români (41%) în legătură cu PNRR.
  • România se numără printre statele cu cele mai multe companii interesate să participe la licitații în proiecte din PNRR, cu 5% în 2023, față de media UE de 3%.

Comisia Europeană ar urma să deschidă noi investigații anti-subvenții străine, care vizează turbine eoliene aduse din China în cinci țări europene: România, Bulgaria, Spania, Grecia și Franța. Ancheta UE se va baza pe un nou instrument – Regulamentul privind subvențiile străine. Controalele au fost demarate și pe fondul semnalelor de alarmă ale producătorilor europeni de echipamente energetice, care solicitat sprijin de urgență la Bruxelles, pentru a nu-și închide fabricile.

  • În România, ancheta va viza licitația organizată de Parc Fotovoltaic Rovinari Est SA, privind proiectarea, construcția și exploatarea unui parc fotovoltaic de 110 MW, la care au depus oferte companii controlate de China.

Mobile_movTech Box

Google va lansa o nouă aplicație în cadrul Google Workspace, numită Vids, care poate genera videoclipuri pentru afaceri (prezentări de produs, pitch-uri, clipuri explicative etc.), cu ajutorul inteligenței artificiale. Vids poate genera un storyboard editabil și, pe baza lui, o schiță cu scene sugerate din videoclipuri stock, imagini și muzică de fundal. Aplicația va oferi și modele de voci sau le va permite utilizatorilor să-și înregistreze vocea. Vids se va lansa în iunie 2024.

 

Huawei a dat în judecată statul român după ce i-a fost interzisă participarea la rețelele 5G. Compania chineză cere în instanță anularea deciziei 81/29.02.2024 a Guvernului. România este una dintre puținele țări europene care au decis să interzică accesul Huawei la rețelele sale 5G din rațiuni de securitate. Până în februarie 2024, zece țări din UE au interzis sau restricționat furnizorii de telecomunicații considerați ca fiind de mare risc din infrastructura lor de rețea 5G.

3-Jan-30-2024-11-29-31-8475-AMOff topic

📚 Grecii și bulgarii se simt cei mai atașați emoțional de țările lor, iar românii sunt și ei pe aproape, arată European Social Survey. La polul opus se află Olanda, Belgia și Regatul Unit.

👀 TED Talks: Cum faci diferența între o relație sănătoasă și una nesănătoasă cu un partener, prieten sau membru de familie? Katie Hood enumeră cinci semnale importante la care ar trebui să fii atent(ă).

 

🎧  Vast and Curious: Oamenii care se ceartă sănătos sunt mai creativi, spune psihologul Petru Curșeu. Ce înseamnă să te cerți „sănătos”, de ce dezacordul e esențial și cum să ne contrazicem productiv în organizații.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe