Business News

Afacerile din Ținutul Zimbrului. Vânători-Neamț, sat nominalizat să intre în lista Best Tourism Villages în 2024

Loading the Amira Audio Citește articolul...

Punctul de atracție al satului Vânători-Neamț este rezervația cu zimbri din comună, deținută de regia de stat Romsilva. Asociația Ținutul Zimbrilor se ocupă de amenajarea parcului natural.

Cu toate acestea, afacerile din domeniul turistic sunt întrecute de cele din domeniul industriei materialelor plastice și cele de prelucrare a lemnului. 205 de firme au adresa în sat.

Ținutul Zimbrului

Romsilva a raportat o cifră de afaceri de peste 2 milioane de lei în ultimii ani, sumă provenită în special din veniturile aduse de parcul de zimbri, dar și din valorificarea lemnului. Cu două milioane de lei pe an, regia locală Romsilva s-ar afla printre primele 20 de firme ca și cifră de afaceri.

zombri, sursa foto: Asociația Tinutul Zimbrului/Facebook

În comună se află și Rezervația de Zimbri – Neamț, arie protejată de tip faunistic unde sunt ocrotiți zimbrii. Un efectiv de 17 exemplare de zimbri se află într-un țarc de aclimatizare al zimbrilor de 180 de hectare, localizat în comună.

Nominalizarea la „Best Tourism Villages”

Reamintim că satele românești Jurilovca (județul Tulcea), Vânători Neamț (județul Neamț), Breb (județul Maramureș), Polovragi (județul Gorj), Eibenthal (județul Mehedinți) și Gura Siriului (județul Buzău) sunt pe lista Organizației Mondiale a Turismului (UN Tourism) din care se va alege „Cel mai bun sat turistic” (Best Tourism Villages) la ediția din acest an. Aceasta vine după ce aceste localități rurale au fost înscrise în această întrecere internațională de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), așa cum au anunțat reprezentanții ministerului.

Organizația Mondială a Turismului (UN Tourism) este agenția Națiunilor Unite responsabilă de promovarea turismului responsabil, durabil și accesibil universal. Concursul început în 2021 a avut anul trecut peste 50 de sate care au intrat pe lista „Best Tourism Villages”. Pentru acest an, satele câștigătoare vor fi anunțate în trimestrul al III-lea.

Povestea satului Vânători-Neamț

În Vânători-Neamț se ajunge pe șoseaua județeană DJ155C, care se ramifică din acest drum lângă satul Nemțișor și deservește exclusiv comuna, ducând la Mănăstirea Neamț.

Conform recensământului efectuat în 2021, populația comunei Vânători-Neamț se ridică la 7.270 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2011, când fuseseră înregistrați 7.595 de locuitori. În satul Vânători-Neamț, reședința comunei, sunt înregistrați 4.858 locuitori.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna purta numele de Vânători, făcea parte din plasa de Sus-Mijlocul a județului Neamț și era formată din satele Vânători, Nemțișor, Condreni, Debruța, Todirițeni, Lunca, precum și mănăstirile Neamț, Secu, Vovidenia, Prohov, Sihăstria și schitul Sihlea, cu o populație totală de 3.638 de locuitori.

În comună existau 11 mănăstiri, patru biserici de mir, 13 mori de apă și două școli.

În 1931, comuna a căpătat alcătuirea actuală, cu satele Lunca, Mănăstirea Neamț, Nemțișor și Vânătorii-Neamț. În 1950, comuna a trecut în administrarea raionului Târgu Neamț din regiunea Bacău. În 1968, ea a revenit la județul Neamț, reînființat.

Cele mai importante firme din Vânători-Neamț

Codurile CAEN din Vânători-Neamț

Cele mai des întâlnite activități la firmele din Vânători-Neamț sunt:

Firme din Vănători Neamț, coduri CAEN

Anul înființării societăților din Vânători-Neamț

Din cele 205 firme înregistrate în Vânători-Neamț, cele mai multe sunt societăți înregistrate acum 22 și 21 de ani. Apetitul antreprenorilor de a deschide afaceri în această localitate a crescut însă în ultimii ani, după 2021.

Firme din Vănători Neamț, anul înființării

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro