Compania care livrează doar colete de la firme a avut o cifră de afaceri mai bună în 2023 ca în anii pandemiei Covid-19
- Analiză cu datele platformei Termene.ro. Afacerile de curierat cu livrare la adresă au explodat în timpul pandemiei. GLS este una dintre firmele care au profitat de acest trend. Chiar și după eliminarea restricțiilor impuse de Covid-19, GLS și-a mărit cifra de afaceri și în 2023, primul an complet fără limitări sanitare. GLS este o companie de curierat care preia colete pentru livrări doar de la firme.
Cifra de afaceri din 2023 raportată de GLS General Logistics Systemes România SRL a fost de 365 de milioane de lei. Afacerile multinaționalei cu origini germano-britanice au atins un record anul trecut, fiind cu 5% mai mari decât în 2022. Subsidiara autohtonă a GLS are sediul central în Sibiu.
GLS România a realizat o cifră de afaceri de 346,3 de milioane de lei în anul 2022. Cu un an înainte, în 2021, compania a atins o cifră de afaceri de 336 de milioane de lei.
Înaintea restricțiile provocate de pandemie, aplicate în România din martie 2020, GLS a realizat o cifră de afaceri de 222 de milioane de lei în anul 2019.
Practic în cei trei ani de pandemie – 2020, 2021 și parțial 2022 – societatea de curierat și-a crescut afacerile cu 50%. Reamintim că restricțiile din România au fost ridicate în aprilie 2022.
Și mai important, acest trend al creșterii afacerilor GLS în țara noastră a continuat și în 2023.
Profitul a scăzut față de perioada pandemică
În ceea ce privește profitul, firma cu sediul central în Sibiu a anunțat un profit de 50 de milioane de lei și se află pe un provizoriu loc 26 printre societățile cu cel mai mare profit fin România în 2023. Asta pentru că până acum doar o parte din bilanțurile firmelor pe anul trecut a fost făcute publice de Ministerul de Finanțe. Comparativ cu 2022, din punct de vedere al profitului, GLS a scăzut cu 18%. În 2022 profitul a fost de 61,1 milioane de lei (în scădere cu 7 milioane de lei). Recordul de profit a fost atins totuși în pandemie, când s-a atins suma de 68 de milioane de lei.
Acționarul principal este compania olandeză General Logistics Systems BV, cea care deține 99% dintre acțiuni. Societatea este și beneficiarul principal firmei. Restul de 1% aparține unei alte societăți din grup. Este vorba de GLS General Logistics Systems Hungary KFT.
La rândul său, compania olandeză face parte din grupul International Distributions Services plc (fostă Royal Mail Limited și Royal Mail PLC). Aceasta este o companie britanică furnizoare de servicii poștale și de curierat. Este listată la Bursa de Valori din Londra.
GLS a fost fondată inițial în 1989, în Germania, atunci fiind cunoscută sub numele de German Parcel. Ulterior a fost redenumit GLS și este acum o subsidiară a International Distributions Services.
Sediul central este în Amsterdam, Olanda. Compania s-a extins și pe continentul Nord American.
În 2017, GLS a achiziționat compania de livrare de colete din California Golden State Overnight (GSO) Delivery Service, precum și Postal Express. GSO a fost redenumit GLS-US în decembrie 2019.