Business News

DOCUMENT. Guvernul nu va adopta „măsuri de relaxare fiscală”, ci va înăspri regimul fiscal al mediului de afaceri

Loading the Amira Audio Citește articolul...

Actualul regim fiscal ar putea suferi modificări, Executivul anunțând că dorește o „evaluare” a sa așa cum se precizează în Programul de Guvernare al cabinetului condus de Marcel Ciolacu. Dat fiind că exclude varianta relaxării fiscale, deciziile Executivului s-ar putea îndrepta mai degrabă spre înăsprirea taxării. 

Unul dintre argumente vizează faptul că România are una dintre cele mai reduse ponderi ale veniturilor fiscale în PIB din Uniunea Europeană. 

În opinia noilor guvernanți, politica fiscal-bugetară viitoare trebuie să anticipeze și să gestioneze, mai ales în conjunctura actuală, riscuri sau situații neprevăzute și să respecte principiul echității. Acest deziderat devine cu atât mai relevant în condițiile unui mediu internațional marcat de mari incertitudini și multiple evoluții potrivnice.

Obiective generale ale noii politici fiscale

„Este necesară o evaluare a regimului fiscal existent prin raportare la realitatea socio-economică care nu a permis dezvoltarea unei clase de mijloc consolidate, dar și o economie vulnerabilă la șocuri, indiferent de natura acestora. O analiză asupra modului de impozitare a capitalului versus impozitarea muncii este necesară și ar trebui realizată în parteneriat cu mediul socioeconomic”, se arată în noul Program de guvernare asumat de Cabinetul condus de premierul Marcel Ciolacu.

„Reducerea economiei informale, combaterea evaziunii fiscale, reintroducerea stopajului la sursă, abordarea reducerii fiscalității pe muncă, mai ales în zona veniturilor mici, trebuie să facă obiectul unei analize în primul an de guvernare”,  se mai precizează în documentul amintit.

Măsurile stabilite în baza analizei se vor aplica predictibil cu un calendar care să nu producă efecte negative asupra mediului antreprenorial.

Principalele măsuri fiscale

Evaluarea, în perioada imediat următoare, a riscurilor ce pot afecta prognoza indicatorilor macroeconomici și bugetari, precum și a eventualelor măsuri avute în vedere în ipoteza în care aceste riscuri se materializează, mai ales luând în considerare evoluțiile de pe piețele financiare internaționale și posibilele implicații asupra rating-ului suveran al României. 

Conform documentului guvernamental, „într-o perioadă de profundă instabilitate”:

„Lărgirea bazei de impozitare”

„Având în vedere flexibilitatea limitată de acțiune în privința cheltuielilor, pentru refacerea spațiului fiscal, se recomandă reașezarea stimulentelor fiscale, lărgirea bazei de impozitare, întărirea administrației fiscale astfel încât sistemul fiscal să devină mai eficient și mai just.

Se impune un mix echilibrat de politici macroeconomice și implementarea de reforme structurale care să stimuleze potențialul de creștere pe termen lung, acestea fiind esențiale pentru menținerea stabilității macroeconomice și întărirea capacității economiei românești de a face față unor evoluții adverse”, se arată în Programul de Guvernare.

Măsuri de creștere a colectării

În etapa actuală, reprezentanții Executivului susțin că principalul efort va fi făcut pentru îmbunătățirea colectării veniturilor, prin:

Se vor avea în vedere:

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro