Business News

Ministerul Finanțelor modifică legislația legată de punctele de lucru. Este eliminat pragul de 5 angajați

30 iunie 2023, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Regula de înregistrare a punctelor de lucru va suferi modificări și se va elimina pragul de 5 angajați/ punct de lucru. O altă modificare vizează și impozitul pe venit, care va fi virat la bugetul local unde își desfășoară activitatea angajatul.

Măsurile apar în noul Program de Guvernare 2023 – 2024, fără a se specifica însă și momentul din care vor intra în vigoare. 

Documentul vizează o amplă reformă a finanțelor publice și a companiilor cu capital de stat, cu câteva directive concrete ce vizează și companiile publice.

Obiective generale ale sistemului fiscal-bugetar

Conform noului Program de Guvernare, sistemul fiscal-bugetar va fi adaptat la evoluția economiei, astfel încât să faciliteze creșterea economică, prin:

Obiective specifice ale sistemului fiscal-bugetar

Creșterea eficienței finanțelor publice și îmbunătățirea perspectivelor de atingere a obiectivelor bugetare pe termen mediu prin:

Modernizarea bugetului prin:

Întărirea guvernanței corporative la companiile de stat în vederea îmbunătățirii performanței acestora prin:

În acest sens se va elimina pragul de 5 angajați/punct de lucru, impozitul pe venit fiind virat la bugetul local unde își desfășoară activitatea angajatul.

De ce se operează modificările

„Programul de Guvernare anterior a fost construit în condițiile unor estimări de creștere economică susținută și pozitivă, dar ulterior neconfirmată (cel puțin la nivelul anului 2022), fiind nevoie acum de o regândire majoră a perspectivelor și a evoluției în plan economic. Este necesară o analiză prospectivă, care să țină cont de toate oportunitățile create de PNRR dar și provocările viitoare în conjunctură internațională.

Este imperios necesară menținerea obiectivelor deja asumate, punând accent pe identificarea măsurilor necesare adaptării la condițiile actuale și pe implementarea eficientă a acestora, astfel încât să producă efecte pozitive reale în economie”, se arată în noul Program de Guvernare.

În ceea ce privește deficitul bugetar și, în plus, față de conjunctura internațională nefavorabilă, România se confruntă de mai mulți ani cu amenințarea procedurii de deficit excesiv și s-a angajat să ajungă cu deficitul bugetar la circa 3% din PIB în 2024.

„Este o misiune foarte grea în condițiile presiunilor pe buget și ale deteriorării severe a mediului internațional. Atingerea țintelor asumate este condiționată de realizarea unor noi analize fundamentate, atât pe partea de venituri cât și pe partea de cheltuieli bugetare”, se mai arată în documentul guvernamental.

Conform cadrului fiscal-bugetar proiectat pe termen mediu, consolidarea bugetară este previzionată a se realiza preponderent pe seama cheltuielilor bugetare dar și prin corelare cu politici care să sprijine creșterea veniturilor fiscale, în caz contrar existând riscul înregistrării unor deficite mai ridicate decât cele preconizate pentru anii următori.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro