Business News

Noile reguli de eligibilitate și de utilizare aferente fondurilor europene dedicate Afacerilor Interne 

9 iunie 2023, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Ministerul Afacerilor Interne a lansat în consultare publică Ordinul prin care sunt stabilite regulile de eligibilitate și de utilizare aferente fondurilor europene dedicate Afacerilor interne pentru perioada 2021 – 2027.

Elaborate prin Direcția Fonduri Externe Nerambursabile, este vorba de acțiunile finanțate din FAMI, IMFV, respectiv FSI, care vizează:

Beneficiari eligibili

Conform Ordinului MAI, sunt beneficiari eligibili pentru finanțare din programele naționale Afaceri Interne, entitățile care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

Sunt eligibile însă și „entitățile relevante pentru obiectivele fondurilor, stabilite în alt stat membru al Uniunii Europene sau într-un stat terț, numai în calitate de cobeneficiar, în parteneriat cu o entitate care este beneficiar eligibil”.

Proiecte eligibile

Sunt eligibile pentru finanțare din unul dintre programele naționale Afaceri Interne, proiectele care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

Costuri eligibile

Costurile eligibile pentru finanțare din proiect pot fi directe sau indirecte:

Sunt eligibile pentru finanțare din programele naționale Afaceri Interne, pe baza costului real, cheltuielile care îndeplinesc cumulativ următoarele reguli generale:

Modalități de finanțare, forme de granturi

Contribuția financiară nerambursabilă poate fi acordată beneficiarilor prin următoarele modalități:

a) finanțarea costului real, respectiv rambursarea costurilor eligibile suportate efectiv de un beneficiar și plătite pentru implementarea proiectului, a contribuțiilor în natură și a amortizării;

b) finanțarea simplificată, respectiv:

Pentru proiectele care au un cost total eligibil mai mic de 200.000 EUR, contribuția financiară nerambursabilă va fi acordată beneficiarului sub forma costurilor unitare, a sumelor forfetare sau a ratelor forfetare. Atunci când se utilizează finanțarea la rate forfetare, numai categoriile de costuri cărora li se aplică rata forfetară pot fi rambursate pe baza costului real. 

Perioada de eligibilitate

Perioada de eligibilitate este perioada în care proiectul trebuie implementat integral, respectiv toate activitățile trebuie finalizate, toate cheltuielile trebuie efectuate (suportate) și plătite de către beneficiar/cobeneficiar pentru a fi eligibile pentru o contribuție din Fonduri.

Perioada de eligibilitate se stabilește prin contractele/deciziile de finanțare și este între 1 ianuarie 2021 și 31 decembrie 2029.

Cheltuielile sunt eligibile pentru o contribuție din Fonduri dacă au fost suportate și plătite de un beneficiar/cobeneficiar pentru implementarea proiectului în perioada de eligibilitate stabilită prin contractul/decizia de finanțare a proiectului.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro