Business News

Ce este și cum se calculează EBITDA și prin ce se deosebește de profitul contabil din bilanțul depus la Finanțe

27 martie 2023, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

EBITDA sau profitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere și amortizare este un indicator economic extrem de important, ce poate fi în egală măsură și unul înșelător. Se deosebește de EBIT, ce reprezintă profitul operațional – înainte doar de dobânzi și de impozite. Firmele românești depun la Ministerul de Finanțe și ANAF un bilanț din care reiese profitul contabil, cel de după plata taxelor.

 

Bilanțul, analiza denumită EBITDA este utilizată pentru a identifica cele mai eficiente companii dintr-o industrie sau ramură de activitate.

Companiile nu sunt obligate să prezinte indicele EBITDA dacă acesta poate fi calculat pe baza situației financiare a companiei. Este suficientă o privire în contul de profit și de pierdere, unde sunt datele referitoare la câștiguri, impozite și dobânzi și o alta în situația fluxului de numerar, ce dezvăluie cifrele de amortizare și depreciere.

Acronim al variantei engleze Earnings Before Interest, Taxes, Depreciaton and Amortization (EBITDA) este un indice care elimină costul investițiilor de capital, precum imobilizările corporale și echipamentele.

Cum se calculează EBITDA?

Prin urmare, EBITDA = Profit Net + Cheltuieli cu dobânda + Cheltuieli cu impozitele + Cheltuielile cu amortizarea și cu deprecierea iar în varianta procentuală, EBITDA/ cifra de afaceri x 100.

„Acest indicator este deseori folosit în mecanismul de estimare a valorii companiei țintă, care reprezintă punctul de pornire în negocierea prețului tranzacției. Valoarea companiei țintă se poate estima înmulțind EBITDA cu un multiplu de piață, care poate să difere în funcție de industrie, specificul companiei, sau piața geografică în care își desfășoară activitatea. Așadar orice ajustare a EBITDA poate avea un efect multiplicator asupra prețului tranzacției.

Aceasta din urmă este utilizată pentru a identifica cele mai eficiente companii dintr-o industrie sau ramură de activitate, mai spun specialiștii.

Este important de reținut că EBITDA nu este definit sau prezentat în standardele internaționale de raportare financiară (IFRS), și nici nu există standarde clare, definite, sau orice fel de literatură de specialitate care să stabilească modalitatea de calcul a ajustărilor asupra EBITDA. Totuși, acest indicator care reflectă performanța financiară a unei companii, este esențial în fundamentarea deciziilor de M&A, datorită modalităților reduse de a fi manipulat de diverse artificii contabile”, susține Vlad Bălan, Manager, Suport în Tranzacții & Reorganizare/ Consultanță Financiară Deloitte.

În ce context se utilizează EBITDA?

Variațiile acestui indicator indică îmbunătățirea sau înrăutățirea profitabilității de-a lungul unei perioade de timp.

Chiar dacă nu există standarde internaționale pentru calcul sau ajustări, se folosește pentru a estima valoarea de piață a unei companii, înaintea achiziționării de către o altă companie.

„Rata Datorii/EBITDA este una din cele mai folosite metode financiare, de către agențiile de rating, cum ar fi Standard & Poor’s, Moody’s și Fitch Ratings. Cu ajutorul raportului este evaluat riscul de neplată al unei companii. Atunci când raportul dintre datorie și EBITDA este ridicat, agențiile tind să scadă ratingurile unei companii, deoarece acesta indică un grad de îndatorare mare și compania ar putea avea dificultății în a-și onora datoriile. Pe de altă parte, un raport datorie/EBITDA scăzut indică opusul, contrariul: că o societate își poate achita datoriile și este mai probabil să primească un rating mai mare”, arată reprezentanții companiei de investiții financiare Goldring.

Diferețele EBIT – EBITDA

Earnings Before Interest and Taxes – EBIT este profitul înainte de dobânzi și de impozite sau profitul operațional prin care se măsoară nivelul profitului unei companii ce rezultă din activitatea sa de bază, cea de exploatare. 

EBIT se calculează ca diferența dintre veniturile totale și cheltuielile totale ale unei companii, fără a lua în considerare dobânzile și impozitele. Profitul operațional nu include profiturile/ pierderile realizate din activitățile financiare și extraordinare.

EBIT = EBITDA – Cheltuielile cu amortizarea și cu deprecierea.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro