Esența zilei 28 noiembrie. România depășește astăzi 100 km de autostradă inaugurați în 2024
În Articol
- Azi e joi, 28 noiembrie, iar „Esența zilei” va rezuma știrile importante pentru mediul de afaceri și va oferi și explicații, puncte de vedere legate de evenimentele prezentate. Rubrica editorială va fi actualizată pe parcursul zilei, așa că informația cea mai importantă de la prânz poate să fie pe locul trei sau patru la sfârșitul zilei.
Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua din 4 în 4 ore până ora 22.00.
Guvern, undă verde pentru primul contract de muncă din sectorul bancar
Guvernul a aprobat ieri primul contract colectiv de muncă la nivelul întregului sector bancar, susţinând că oferă astfel o mai bună protecţie pentru cei 45.000 de angajaţi din acest sector economic. Concret, în şedinţa de Guvern de ieri a fost aprobat proiectul de hotărâre privind extinderea aplicării prevederilor Contractului colectiv de muncă înregistrat la nivelul sectorului de negociere colectivă 40 – Activităţi bancare.
”Ca urmare a discuţiilor din Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social, aprobăm primul contract colectiv de muncă la nivelul întregului sector bancar. Este un pas important în consolidarea dialogului social în România, oferind o mai bună protecţie pentru cei 45.000 de angajaţi din acest sector economic“, a declarat ieri premierul Marcel Ciolacu, scrie Ziarul Financiar.
România depășește astăzi 100 km de autostradă inaugurați în 2024
Profit.ro anunță că astăzi va fi deschisă circulația pe aproximativ 19 din totalul celor 31,81 kilometri ai Tronsonului 4 al DEx12 între nodurile Colonești și Podu Broșteni (DN65A), inclusiv pe drumul de legătură spre Albota, DN65. Această deschidere parțială a lotului este în termen.
Astfel, conform Asociația Pro Infrastructură, România adună 114,67 km inaugurați în 2024 și un total de 1.189,77 kilometri de autostradă și drum expres veritabil aflați în exploatare la nivel național, conform Asociația Pro Infrastructură, mai scrie publicația citată.
Majorarea taxelor, recesiunea, dezinformarea şi conflictele armate, principalele riscuri pentru România în 2025 (CFA)
Principalele riscuri anticipate de analiștii CFA pentru 2025 sunt atât economice – majorarea taxelor şi recesiune – cât şi noneconomice, în această categorie intrând dezinformarea şi conflictele armate. Economia va performa în acest an sub potenţial, iar anul viitor va continuă să decelereze, a declarat Adrian Codirlaşu, CFA, preşedinte al Asociaţiei CFA România, citat în comunicatul asociaţiei, scrie Financialintelligence.ro, citând Agerpres.
Studiu: 45% dontre români consideră că renunțarea la centralele pe gaz e greșită
Două treimi (66%) dintre români sunt de părere că prosumatorii contribuie la un mediu înconjurător mai curat, în timp ce aproape jumătate (45%) spun că renunţarea la centralele pe gaz nu este o decizie bună, arată rezultatele unui studiu publicat joi, scrie Agerpres.
Conform datelor centralizate de platforma despre-energie.ro, un proiect al companiilor E.ON şi Delgaz Grid, peste jumătate dintre respondenţi (55%) au afirmat că trebuie luate măsuri ferme de reducere a poluării şi sunt de acord cu obiectivele Uniunii Europene (UE) de renunţare la combustibilii fosili, între care şi gazele naturale, în favoarea electrificării masive a transporturilor, clădirilor, industriei şi a consumului casnic.
Ministru: România a avut un an potrivnic pentru sectorul energetic, cu o producție hidro în scădere cu 40%
România a avut un an nefavorabil pentru sectorul energetic, extrem de secetos, cu o producţie hidro mai mică cu aproximativ 40% faţă de anul trecut, a declarat, joi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, în cadrul evenimentului ZF Energie, scrie Agerpres.
El a subliniat că România importă aproximativ 2.700 de megawaţi, în contextul în care consumul este destul de ridicat, de 8.200 de megawaţi, iar producţia este redusă.
Vine recesiunea! Doar „pomenile electorale” au mai ținut economia pe plus, iar consumul nu mai poate crește la infinit – Date oficiale
Banca Națională a României și INS arată că Produsul Intern Brut al României (PIB) a revenit pe plus în al doilea trimestru, a stagnat în cel de-al treilea și va crește cel mult marginal pe termen scurt.
Mai important, însă, aceleași surse prezintă un tablou care reflectă o economie firavă, bazată aproape exclusiv pe creșterea consumului ca efect al majorărilor prin lege a veniturilor, arată Economica.net. Când consumul va începe să scadă, iar acest moment nu pare deloc departe având în vedere preconizatele creșteri de taxe și stagnarea de pe piața muncii, cel mai probabil vom intra în recesiune.
Exporturile și formarea brută de capital fix, indicatorii din cadrul PIB care arată practic tendințele din producție, au scăzut și în al doilea și al treilea trimestru al acestui an și vor continua să scadă, reiese dinminuta ultimei ședinte a CA al BNR precum și din ultimele date anunțate de Institutul Național de Statistică (INS). La polul opus, arată aceleași surse, consumul populației a crescut semnificativ și va mai crește încă o perioadă, pe fondul majorărilor de venituri (n.r. dictate prin lege) și a ajuns să reprezinte singurul motor de creștere a economiei.
Ultima ședință de Guvern înainte de parlamentare: 2 mld. lei pentru programele locale PNDL și ”Anghel Saligny”. 1,1 mld. lei pentru transportul feroviar
Guvernul a aprobat în ședința de miercuri alocarea a peste două miliarde de lei din Fondul de rezervă bugetară pentru Ministrul Dezvoltării, ”bani care merg expres pentru investiții”, a anunțat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, pe pagina sa de Facebook.
”Este un pas important, pentru că reușim astăzi să onorăm peste 1.000 de cereri de finanțare și să evităm astfel întârzierile în derularea proiectelor”, a explicat ministrul Finanțelor.
Premierul Marcel Ciolacu a precizat, la rândul său, la debutul ședinței de Guvern, că sumele merg către cele două programe de investiții locale, precum și către Compania Națională de Investiții, arată CursdeGuvernare.
Economistul-șef ING: „N-aș vrea să fiu în locul viitorului ministru de Finanțe”
România va începe anul viitor cu o mare povară fiscală, respectiv deficitul bugetar care se va duce spre 8%, iar moneda euro va depăși pragul de 5 lei, spune Valentin Tătaru, economist-șef la ING. Totodată, există riscul ca, odată cu intrarea României în spațiul Schengen, muncitorii asiatici să plece, declanșând o criză pe piața forței de muncă. „Cel mai mult ne temem de creșterea taxelor”, afirmă, la rândul său, Simona Cocoș, directorul general Zentiva România, arată Hotnews.
„Anul acesta a fost unul destul de slab, având în vedere potențialul României. Avem o creștere mediocră. Văd o economie foarte debalansată, cu evoluții destul de divergente, de mult nu am văzut evoluții atât de divergente”, a afirmat Tătaru, în cadrul conferinței „Planul de business al României 2025”, organizată de Center for Economy and Society Bucharest.