Business News

Evoluția companiei românești care a ajuns să se extindă în Brazilia și Statele Unite, după ce în anul 2013 avea o cifră de afaceri sub 50.000 de euro

10 septembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

În 2013, Norofert înregistra o cifră de afaceri modestă de doar 381.925 lei, cu un profit net de 1.401 lei. Însă, în anii următori, Norofert a cunoscut o creștere exponențială. Până în 2019, cifra de afaceri a ajuns la 14,6 milioane de lei, iar profitul net a sărit la 2,9 milioane de lei.

Compania este specializată, din punct de vedere al codului CAEN, în comerțul cu ridicata al produselor chimice, a cunoscut o creștere impresionantă în ultimii zece ani, transformându-se dintr-o microîntreprindere într-o firmă de dimensiuni mijlocii.

Din punct de vedere al activității propriu-zise, Norofert se ocupă de comerțul și producția de îngrășăminte organice.

Îngrășămintele organice sunt substanțe provenite din resturi sau părți ale plantelor sau organismelor. Ele depind de microorganismele din sol pentru a le descompune și a elibera substanțele nutritive necesare. Aceste îngrășăminte sunt bogate în fosfor, azot și potasiu, însă acestea se regăsesc în proporții inegale în îngrășământ.

Evoluția cifrei de afaceri

Anul 2022 a fost cel mai bun an din istoria companiei, cu o cifră de afaceri de 67,7 milioane de lei și un profit net de 9,3 milioane de lei. Cu toate acestea, anul 2023 a adus provocări, companiei înregistrând o pierdere de 1,6 milioane de lei, în ciuda unei cifre de afaceri de 38,9 milioane de lei.

Activele companiei au crescut semnificativ de-a lungul anilor. De la active totale de doar 495.120 lei în 2013, Norofert a ajuns la active de 62.613.386 lei în 2023. Această creștere a fost susținută atât de active imobilizate, cât și de active circulante, reflectând investițiile constante în dezvoltarea afacerii.

Numărul de angajați a crescut constant, de la doar 2 în 2013 la 46 în 2023, indicând expansiunea operațiunilor companiei.

Cota de piață a Norofert a cunoscut și ea o creștere semnificativă. La nivel național, aceasta a crescut de la 0,069% în 2013 la 5,75% în 2022, demonstrând poziționarea din ce în ce mai puternică a companiei în industria sa.

Minusuri

În ciuda acestei creșteri impresionante, compania se confruntă cu provocări în gestionarea creanțelor. Durata de încasare a creanțelor a fluctuat semnificativ, atingând un vârf de 419 zile în 2019, înainte de a scădea la 212 zile în 2022.

Riscul de insolvență al companiei a variat de-a lungul anilor. După o perioadă de risc scăzut între 2014 și 2022, anul 2023 a văzut o creștere a riscului, reflectată în scorul Altman Z.

Compania este cotată la bursă. Pachetele importante de acțiuni le dețin Ileana Popescu, Vlad Popescu și Marilena Dumitriu.

Exporturi și importuri

Firma Norofert SA exportă în Germania, Italia și Statele Unite ale Americii: produse ale industriei chimice sau ale industriilor conexe și produse ale regnului vegetal.

Firma importă din China, Danemarca, Egipt, Italia, Marea Britanie și Norvegia.

Produsele importate sunt: mașini și aparate, echipamente electrice și părți ale acestora; ,ateriale plastice și articole din material plastic; cauciuc și articole din cauciuc; și produse ale industriei chimice sau ale industriilor conexe.

Norofert s-a extins în SUA și Brazilia

Norofert a încheiat în această primăvară un contract de distribuție a produselor cu unul dintre cei mai importanți distribuitori din Watertown, în statul american Dakota de Sud. Acordul de distribuție acoperă statele Dakota de Sud, Dakota de Nord și Minessotta.

„Ne-am angajat să continuăm consolidarea prezenței noastre în piața din SUA și am semnat un prim contract cu un distribuitor local important. Pentru a ne concentra resursele și eforturile în mod eficient, am decis să ne axăm pe colaborarea cu un distribuitor specializat în aria noastră de produse, din regiunea Midwest”, spune președintele Consiliului de Administrație Vlad Popescu. „În cadrul acestui contract vom acoperi trei state importante din punct de vedere agricol, angajându-ne să asigurăm loturi demonstrative pentru promovarea produselor noastre precum și expertiza tehnică”, a mai adăugat acesta.

Compania a anunțat în această săptămână că îşi extinde operaţiunile pe piaţa din Brazilia, unde vrea să demareze construcţia unei fabrici în parteneriat cu Grupul Engenutri, jucător de top din agribusiness, cu peste 25 de ani de experienţă în furnizarea de soluţii de nutriţie şi protecţia plantelor.

Asamblarea liniei de producţie din Brazilia va începe în noiembrie 2024 şi va replica modelul tehnic implementat în Dakota de Sud, SUA.

„Brazilia oferă o oportunitate semnificativă pentru extinderea noastră, având în vedere suprafaţa vastă de peste 96 de milioane de hectare de teren arabil şi creşterea continuă a pieţei produselor speciale pentru nutriţia plantelor şi microorganisme. (…  Parteneriatul cu Grupul Engenutri, renumit pentru expertiza sa în produse pe bază de bacterii, ne va permite să aducem tehnologia Norofert în Brazilia, replicând modelul de succes implementat în SUA. În prima etapă, vom omologa 16 produse cu brandul Norofert pentru această nouă piaţă.”, explică Vlad Popescu, preşedintele Consiliului de Administraţie, Norofert.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro