Business News

Ministerul Finanțelor propune micșorarea plafoanelor operațiunilor în numerar pentru firmele cu popriri

1 august 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

„Întrucât debitorii nu rulează banii prin conturi”, Ministerul de Finanțe dorește să modifice Codul de Procedură Fiscală referitor la plățile în numerar la care au dreptul firmele care au popriri impuse de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

În proiectul de ordonanță a guvernului inițiat de Ministerul de Finanțe se introduc noi măsuri pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăți în numerar în cazul debitorilor care au înființate popriri asupra conturilor bancare.

„Se propune micșorarea plafoanelor existente în vigoare privind operațiunile de încasări și plăți în cazul debitorilor care au înființate popriri asupra disponibilităților bănești, până la emiterea deciziei de ridicare a acesteia, având în vedere gradul scăzut de recuperare a datoriilor, ca urmare a faptului că lichiditățile financiare ale acestora nu se rulează prin conturile bancare”, precizează reprezentanții ministerului.

Ce se schimbă

Proiectul de ordonanță prevede modificarea și completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de Procedură Fiscală și a Legii nr. 70/2015 privitoare la plățile în numerar.

În acest sens, contribuabilii prevăzuți la art. 1 alin. (1) din Legea nr. 70/2015, cu modificările și completările ulterioare, care au înființate popriri bancare, efectuează operațiunile de încasări și plăți în numerar în următoarele condiții:

În cazul debitorului mare contribuabil pentru care s-au înființat popriri pentru obligații bugetare al căror cuantum depășește suma de 40.000 lei:

În cazul debitorului care are calitatea de contribuabil mijlociu pentru care s-au înființat popriri pentru obligații bugetare al căror cuantum depășește suma de 20.000 lei:

În cazul celorlalte categorii de debitori, cu excepția persoanelor fizice, pentru care s-au înființat popriri pentru obligații bugetare al căror cuantum depășește suma de 10.000 lei:

Fiscul recuperează 14% din restanțele bugetare

Argumentele pentru care reprezentanții Ministerului de Finanțe consideră că este nevoie de aceste schimbări fiscale se referă la faptul că Fiscul nu reușește să recupereze sumele datorate de firme. Asta pentru că, după ce li se impune poprire pe conturi, societățile comerciale aleg să treacă doar la operațiuni în numerar.

Totodată, din cei 2.162.647 contribuabili activi, înregistrează obligații bugetare restante 333.571 contribuabili, conform datelor Ministerului de Finanțe.

În plus, 327.677 de societăți juridice au conturile blocate, însă nu derulează operațiuni de încasări și plăți prin aceste conturi. De asemenea, din cei 2.162.647 contribuabili activi, 954.236 nu dețin conturi bancare.

„De menționat este și faptul că, în perioada 2021-2023, au fost înființate popriri pentru obligații bugetare restante în valoare de 51 miliarde de lei, din care s-au încasat numai 7 miliarde de lei, întrucât debitorii nu rulează banii prin conturi”, mai subliniază reprezentanții Ministerului de Finanțe.

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro