Business News

Insolvențele firmelor românești, dublu față de UE în trimestrul al treilea din 2024. România a depășit peste 5.000 de cazuri

16 noiembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Mediul economic tot mai dificil și, mai ales, schimbarea legislației referitoare la impozitarea microîntreprinderilor reprezintă principalele motive care au dus la creșterea numărului de insolvențe în acest an, conform experților consultați pentru documentarea acestui articol.

Aceasta explică cifrele îngrijorătoare înregistrate de Registrul Comerțului în comparație cu cele ale Eurostat.

Firmele în dificultate sunt mult mai numeroase în România

Spre exemplu, în al treilea trimestru al anului 2024, numărul declarațiilor de insolvență ale companiilor din UE a crescut cu 2,7% față de al doilea trimestru al anului 2024, conform datelor Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene. În acest studiu, datele referitoare la România nu au fost incluse.

Cu toate acestea, conform datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC), în România, numărul insolvențelor a fost cu 4,1% mai mare în trimestrul al treilea (T3) față de trimestrul al doilea (T2) din 2024.

Mai mult, în primele nouă luni ale anului 2024, numărul insolvențelor a fost cu 11,82% mai mare decât în aceeași perioadă din 2023.

În cifre brute, conform ONRC, numărul insolvențelor înregistrate între 1 ianuarie și 30 septembrie 2024 a fost de 5.110 societăți. În 2023, în primele nouă luni, au fost înregistrate 4.578 de persoane juridice care au intrat în insolvență.

De la un trimestru la altul (între T2 și T3), creșterea a fost de aproape 1.500 de firme intrate în insolvență. În primele șase luni ale anului 2024, au fost 3.684 de societăți cu dificultăți în plata datoriilor. În aceeași perioadă din 2023, au fost doar 3.401 firme aflate în această situație.

Creștere semnificativă a falimentelor în transporturi, la nivelul UE

La nivel european, în al treilea trimestru al anului 2024, numărul declarațiilor de faliment ale companiilor din UE a crescut cu 2,7% față de al doilea trimestru al anului 2024. În același timp, înregistrările de afaceri au crescut și ele cu 2,2% față de trimestrul anterior, conform datelor Eurostat.

Numărul declarațiilor de faliment a crescut în majoritatea sectoarelor economice. Comparativ cu trimestrul precedent, în al treilea trimestru din 2024, cele mai mari creșteri ale falimentelor s-au înregistrat în:

Pe de altă parte, declarațiile de faliment au scăzut doar în:

Comparând trimestrul al treilea din 2024 cu trimestrul al doilea, printre statele membre pentru care sunt disponibile date, cele mai mari creșteri ale declarațiilor de faliment au fost observate în:

Cele mai mari scăderi ale numărului de declarații de faliment au fost înregistrate în:

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro