Business News

Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin a făcut a vizită oficială în Statele Unite

21 iulie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Delegaţia CONAF a dat curs invitaţiei Ambasadei României în Statele Unite ale Americii, de a participa la o serie de evenimente de importanţă capitală pentru dezvoltarea parteneriatului strategic cu SUA. Pe 11 iulie, delegaţia CONAF, condusă de Cristina Chiriac, a participat la evenimentul care a marcat 75 de ani de la înfiinţarea NATO, organizat de Atlantic Council în Biblioteca Congresului, unde a discutat cu Nancy Pelosi, prima femeie din istoria Statelor Unite care a deţinut funcţia de preşedinte al Camerei Reprezentanţilor.

„Prezenţa Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) în contextul Summit-ului NATO 75 a fost un semnal de solidaritate internaţională, din partea mediului de business românesc. Delegaţia prezentă la Washington D.C. şi New York, în perioada 10-17 iulie, a reflectat capacitatea confederaţiei de a prezenta un input real peste ocean, în direcţia deschiderii unor noi oportunităţi de dezvoltare economică sustenabilă, dar şi o declaraţie de susţinere prin eforturi conjugate a capacităţii mediului de business românesc de a contribui la consolidarea pilonului de stabilitate în estul Europei, păstrându-şi angajamentele faţă de valorile europene. „, se arată în documentul citat.

Afacerile din România pot fi un model internațional

Potrivit Cristinei Chiriac, preşedinta CONAF, în condiţiile unei perioade dificile la nivel internaţional, conştientizarea rolului de pilon al stabilităţii zonale trebuie să-şi găsească ecoul atât la nivelul mediului de business, dar şi al fiecărui individ.

„Am realizat un tur de forţă pentru antreprenoriatul feminin şi nu numai, de o importanţă fundamentală nu doar pentru zona de reprezentativitate nonguvernamentală, ci şi pentru mediul de business românesc. Traversăm o perioadă dificilă la nivel internaţional, şi conştientizarea rolului de pilon al stabilităţii zonale trebuie să-şi găsească ecoul atât la nivelul mediului de business, dar şi al fiecărui individ. România este parte a unui angrenaj democratic universal şi este mai mult decât oricând timpul unei asumări individuale, a unor acţiuni în spiritul valorilor care ne-au definit ca naţiune”, a declarat Cristina Chiriac, citată în comunicat.

Alte întâlniri

Pe 12 iulie, delegaţia CONAF a avut o serie de întrevederi cu reprezentanţi cheie ai administraţiei americane, ai think-tank-urilor, şi cu lideri de opinie, pe teme variind de la iniţiative şi măsuri legislative pentru reducerea vulnerabilităţilor, consolidarea şi dinamizarea mediului antreprenorial, dezvoltarea economică, investiţiile sustenabile, politicile de mediu şi egalitatea de gen, la consolidarea relaţiilor bilaterale şi promovarea intereselor României la nivel global. Educaţia antreprenorială a tinerei generaţii, ca instrument de dezvoltare vocaţională şi sprijin al sectorului ocupării profesionale s-a revelat ca direcţie fundamentală de dezvoltare.

Întâlnirile au debutat la Congresul SUA, unde delegaţia CONAF s-a întâlnit cu Dylan Frost, Şef Adjunct de Cabinet / Director Legislativ pentru biroul Rep. French Hill, co-preşedintele Congressional House Entrepreneurship Caucus, ocazie cu care au fost discutate iniţiative legislative pentru sprijinirea antreprenoriatului şi dezvoltării economice. Discuţiile au vizat importanţa colaborării între România şi SUA pentru a dezvolta politici care să sprijine antreprenorii.

Pe 15 iulie, delegaţia CONAF s-a întâlnit cu Consulul General al României la New York, Simona Florea. Discuţiile s-au axat pe crearea de oportunităţi reciproc avantajoase, pe susţinerea antreprenoriatului feminin şi pe consolidarea relaţiilor economice bilaterale, precum şi pe parteneriatele care pot întări mediul de afaceri şi în zona dezvoltării durabile, atât în România, cât şi în SUA.

Schimburile comerciale

Conform Bureau of Economic Analysis al SUA, în 2023, exporturile de bunuri şi servicii ale SUA către România au totalizat 2,3 miliarde de dolari, în creştere cu 5,4% faţă de 2022, iar importurile din România au ajuns la 4,9 miliarde de dolari, în creștere cu 8,4% faţă de 2022. Ca urmare, deficitul comercial al SUA cu România a crescut la 2,6 miliarde de dolari, fapt ce scoate în evidenţă importanţa ajustării permanente a mecanismelor generatoare de export ale României, pentru o poziţionare relevantă pe pieţele internaţionale, precizează CONAF.

În 2022, conform sursei citate anterior, ponderea investiţiilor directe ale SUA în România (outward) a fost de 2,9 miliarde de dolari, în scădere cu 16,1% faţă de 2021. Poziţia investiţiilor directe ale României în Statele Unite (inward) a fost de 72 milioane de dolari, în scădere cu 30,1% faţă de 2021. Date expuse în cadrul întrevederii, ca fundament pentru dezvoltarea unei strategii de colaborare care să asigure oportunități de investiții de ambele părţi, prin fluidizarea canalelor de business, la toate nivelurile decizionale.

„Statele Unite reprezintă principala piaţă de export pentru UE şi drumul pe care CONAF îl deschide cu această serie de întâlniri, este unul în direcţia parteneriatului strategic pe care România îl prezervă de peste două decenii. Investiţiile străine în Europa au scăzut cu 4%, doar anul acesta şi este nevoie, mai mult decât oricând de o dezvoltare adaptată, predictibilă şi mai ales, pe termen lung”, a declarat Cristina Chiriac, la finalul întâlnirii.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro