7 locuri din România în care să-ți petreci Crăciunul
În Articol
Cifrele săptămânii
7,13% este deficitul cuprins în proiectul de rectificare bugetară publicat de Ministerul Finanțelor în această săptămână. La finalul lunii octombrie, deficitul era de doar 4%. (Sursa: Economedia.ro)
50% din companiile românești sunt expuse atacurilor din partea hackerilor și fraudelor din partea angajaților, în condițiile muncii de acasă și în sistem hibrid, potrivit unei analize Corporate Intelligence Agency. În aceste condiții, în ultimii doi ani aproximativ 40% din companiile din România și-au îmbunătățit sau sunt în proces de a-și îmbunătăți sistemele de protecție împotriva fraudelor ocupaționale. (Sursa: Economica.net)
1.000 de lei pe lună este suma deductibilă lunar din valoarea impozitelor, de care ar urma să beneficieze companiile care angajează un tânăr cu vârsta cuprinsă între 15 şi 24 de ani, potrivit programului de guvernare depus la Parlament de premierul Nicolae Ciucă, al cărui guvern e proaspăt învestit. (Sursa: Spotmedia.ro)
13% este creșterea medie salarială estimată pentru industria serviciilor de marketing și publicitate pentru anul viitor, potrivit unui studiu PayWell 2021, realizat de PwC România. E cea mai mare creștere, urmată de cele ce ar urma să fie înregistrate în domeniul serviciilor financiare (11,06%), asigurări (8,75%), IT (6,83%), retail (5,94%), centrele de servicii (5,79%), industrie (5,42%) și sectorul farmaceutic (4,41%). (Sursa: Economedia.ro)
Tech Box
- Platforma de streaming Spotify testează o secțiune de videoclipuri verticale. Acestea vor fi prezentate într-un feed propriu, ce va avea propriul loc pe bara de butoane a aplicației. Noua secțiune se va numi Discover și le va prezenta utilizatorilor scurte fragmente ale unor clipuri muzicale recomandate în funcție de preferințele personale. (Sursa: Profit.ro)
- Apple va avea propriile modemuri 5G în 2023, care vor fi folosite peste doi ani de iPhone-uri. Gigantul va lucra împreună cu Taiwan Semiconductor Manufacturing, care deja produce pentru compania americană procesoarele de pe iPhone-uri şi SoC-urile M1 de pe Mac-uri. (Sursa: Adevarul.ro)
- Poliţia Română a implementat o nouă tehnologie în domeniul recunoaşterii faciale. Această tehnologie le va permite poliţiştilor să elucideze cazurile asociate furtului de identitate sau documentelor pierdute ori furate, precum şi să identifice persoanele care au comis fapte de natură penală, a anunțat instituția. (Sursa: Economica.net)
7 locuri din România în care să-ți petreci Crăciunul
Mai avem o lună până la Crăciun, o perioadă de odihnă pe care cei mai mulți dintre noi o așteptăm cu nerăbdare, după încă un an complicat. Ți-am pregătit câteva recomandări pentru această perioadă: sunt locuri din România ce merită văzute și trăite. Vei avea parte de câteva zile de liniște, departe de graba marilor orașe.
Borșa, jud. Maramureș. Situată la o altitudine de 700 de metri și înconjurată de Munții Rodnei, Maramureșului și Țibău, localitatea din nordul României are pârtii de schi foarte bune (Runc-Stiol, Telescaun şi Pătrat) și oferte de cazare numeroase. Află mai multe despre obiectivele din zonă de aici.
Sâmbăta de Sus, jud. Brașov. Se află în Țara Făgărașului, la poalele munților cu același nume. Obiceiurile de Sărbători din zonă au fost incluse în 2013 pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Află mai multe despre Sâmbăta de Sus de aici.
Cisnădioara, jud. Sibiu. Are o biserică din piatră, veche de 800 de ani, iar la Biserica Evanghelică din localitate se află și cea mai veche orgă cu tuburi din România, încă funcțională. Mărginimea Sibiului mai are destule de oferit: Săliște, de exemplu, are un muzeu al culturii și unul al icoanei. Unde te poți caza în Cisnădioara? Află aici.
Micloșoara, jud. Covasna. Este locul familiei Kalnoky, una dintre familiile istorice ale Transilvaniei. La aproximativ 5 minute de mers pe jos de la pensiunea Kalnoky, se află şi castelul Contelui, în care mobilierul, tablourile şi gravurile sunt vechi și valoroase. Află mai multe despre Micloșoara de aici.
Gârda de Sus, jud. Alba. E centrul turistic al Munților Apuseni, un loc în care timpul pare să fi încremenit de sute de ani. Află unde poți sta în Gârda de sus de aici.
Voineasa, jud. Vâlcea. Stațiunea se află pe valea râului Lotru și este o destinație ideală pentru cei care practică sporturile de iarnă. Sunt peste 80 de kilometri de pârtii, ce urcă până la 2.100 de metri. Află mai multe despre Voineasa aici.
Fundata, jud. Brașov. Localitatea aflată la cea mai mare altitudine din România, la 1.360 de metri, se află pe culoarul Rucar-Bran și e străjuită de munții Bucegi și Piatra Craiului. Din Fundata poți porni în drumeţii montane în Bucegi, Leaota, Moieciu de Sus, Cheia sau în Piatra Craiului. Află mai multe despre Fundata de aici.
De văzut
The Big Short (Netflix)
Un grup de specialiști în finanțe fac o avere de pe urma prăbușirii economiei americane din 2008-2009, pentru că-și dau seama din timp ce și cum urmează să se întâmple. Filmul îi are în distribuție pe Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling și Brad Pitt.
De citit
Te întrebi de ce nu ai timp? Uită-te întâi la ce înseamnă azi munca și să fii părinte (Panorama.ro)
Într-un interviu acordat Panorama.ro, Ioana Lupu, cercetătoare româncă de la una dintre cele mai prestigioase universități europene (ESSEC, din Paris), vorbește despre cum să ne raportăm mai sănătos și realist la conceptul de „work-life balance”, pe care ea l-a studiat îndelung.
Finanțarea Start-Up Nation se întoarce. LISTA celor 15 scheme de fonduri promise antreprenorilor în programul de guvernare Ciucă (Startupcafe.ro)
Noul guvern promite că va deschide o a treia ediție a schemei de finanțare Start-Up Nation, prin care se vor putea obține fonduri nerambursabile pentru lansarea unei afaceri, conform Programului de Guvernare.
Nu ne-am făcut plan să murim anul ăsta (DoR.ro)
Lica și Zamfirică au fost căsătoriți peste 50 de ani. Au crescut o familie, au construit o casă și au avut o viață bună. Apoi, pe el l-a luat pandemia.
Schema HoReCa nu primește bani pentru întregirea bugetului în 2021 (proiect de rectificare) (Startupcafe.ro)
Ministerul Economiei, care gestionează Schema HoReCa și măsurile 1 și 2 de ajutoare de stat COVID pentru firme, pierde bani la rectificarea bugetară, în loc să primească credite bugetare în plus, conform proiectului de rectificare a bugetului pe anul 2021.
Costul economic al migrației pentru România este estimat la peste 700 de miliarde de euro (Spotmedia.ro)
Cu fiecare cohortă de români care pleacă, pierdem și oameni foarte bine pregătiți, inteligenți și creativi, oameni care, în loc să creeze valoare adăugată aici, o fac în alte țări.
De ce ne-am putea trezi cu facturi și mai mari la energie din primăvară? (Mindcraftstories.ro)
Creșterile prețurilor la gaz și electricitate reprezintă o criză anunțată pentru care autoritățile nu s-au pregătit, iar măsurile luate târziu ar putea doar să le amâne impactul.
[shortcode_newsletter]