Cifrele săptămânii

3.517 lei a fost salariul mediu net în septembrie, cu 5,9% mai mare față de acum un an. Cele mai mari salarii se înregistrează în IT, iar cele mai mici în HoReca. (Sursa: Biziday.ro)

 

7,94% este nivelul atins de rata inflației în octombrie, ceea ce plasează România pe locul al doilea în Uniunea Europeană la acest capitol, cu doar 0,06% în spatele Lituaniei. O asemenea creștere n-a mai fost atinsă din 2008. (Sursa: Wall-Street.ro)

 

137 de miliarde de lei au cerut primăriile prin programul de investiții „Anghel Saligny”, în condițiile în care bugetul schemei este de 50 de miliarde lei. Doar 81 de unități administrative din 3.228 nu au cerut bani, arată datele publicate de Ministerul Dezvoltării. (Sursa: Economedia.ro)

 

75% din capacitatea de stocare a depozitelor de gaze din România este atinsă la intrarea în iarnă. Cantitatea este mai mică decât în anii trecuți, în condițiile unui declin semnificativ al producției interne (mai puțin cu 14% decât în 2018). (Sursa: Profit.ro)

 

36%  dintre români sunt de părere că țara noastră nu va reuși să reducă drastic emisiile de carbon până în 2050, conform angajamentului din Acordul de la Paris, arată un studiu al Băncii Europene de Investiții (BEI). (Sursa: Economedia.ro)

 

50 de miliarde de dolari a pierdut Elon Musk în această săptămână, după ce acțiunile Tesla au scăzut cu 16% în două zile. Chiar și așa, averea lui Musk, evaluată acum la 323 de miliarde de dolari, îl face în continuare cel mai bogat om din lume. (Sursa: Spotmedia.ro

 

Comerț online de Black Friday: Companiile își dublează profitabilitatea în 2021 

Comerțul online va ajunge la 18,4 miliarde de lei în 2021, în creștere cu 15%, după ce anul 2020 a fost cel mai bun an pentru companiile care activează în e-commerce, este una dintre concluziile studiului realizat de Termene în contextul Black Friday. Analiza a luat în calcul toate societățile care au ca principal domeniu de activitate Comerțul cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau Internet și evidențiază faptul că veniturile generate de aceste companii sunt în anul 2020 cu 40% mai mari comparativ cu cele realizate în anul 2019.

Citește aici analiza completă.

 

Când n-ai nevoie de proceduri?

Să creezi proceduri pentru orice într-o companie este o muncă titanică și de multe ori neproductivă. Merită să faci proceduri doar pentru lucrurile care se repetă foarte des sau pentru cele care te costă foarte mult dacă nu sunt făcute bine.

ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER

 

Tech Box

  • YouTube va începe să ascundă numărul aprecierilor negative primite de clipurile video şi afişate în pagină imediat sub acestea. Însă utilizatorii pot să voteze negativ în continuare creaţiile care nu le plac, iar creatorii de conţinut vor putea vedea în Studio numărul de reacţii negative din dreptul fiecărui video. (Sursa: News.ro
  • Guvernul vrea să introducă o taxă pe filmele online, adică pentru platforme precum Netflix sau HBO. E vorba de o taxă de 4% din veniturile obținute de platformele de streaming de filme și seriale, precum și de una de 3% din prețul filmelor descărcate contra cost. Proiectul a fost transmis către Parlament. (Sursa: Hotnews.ro)
  • EcoTree, un startup românesc care digitalizează operațiunile de reciclare a deșeurilor, a obținut o finanțare de capital de risc de 500.000 de dolari din partea investitorilor. În 4 ani de existență, EcoTree ajunge la investiții totale de 750.000 de dolari. (Sursa: Startupcafe.ro
  • Google a pierdut un proces cu Comisia Europeană, în care compania este acuzată că și-a promovat un serviciu de comparare a prețurilor pe propriul motor de căutare. Amenda este de 2,4 miliarde de euro. (Sursa: Biziday.ro)

 

Cum atragi investitori pentru un startup

Mihai Sfințescu este investitor și business advisor cu 20 de ani experiență în domenii precum venture capital și investment banking. Din 2016 este activ în piața de venture capital ca și investitor privat și consultant. Între altele, Florin a discutat cu el despre:

  • etapele prin care trece un startup în ceea ce privește finanțarea;
  • la ce să fii atent când te gândești să obții finanțare;
  • greșeli frecvente pe care le fac antreprenorii când caută finanțare pentru afacerea lor;
  • cum să înveți să te detașezi și să te desprinzi psihologic când te afli în impas.

Ascultă episodul #338 aici

 

Cum să reziști cumpărăturilor în exces de Black Friday

Ce moment mai bun putem găsi pentru a discuta despre shoppingul compulsiv decât acum, în preajma Black Friday? E o pornire pe care mulți dintre noi o avem, mai ales atunci când suntem îmbiați cu reduceri, ocazii unice și alte oferte de nerefuzat. Când se transformă pornirea asta în dependență și ce putem face pentru a ne opri din cumpărat lucruri de care nu avem nevoie?

 

Potrivit Encyclopedia of Neuroscience, shopping-ul devine compulsiv atunci când e continuu, în exces, repetitiv, iar acțiunile ne afectează psihicul, relațiile cu ceilalți și chiar duc la probleme legale. Ajungem să mințim în legătură cu sumele cheltuite, trăim euforie în momentul achiziției și o vinovăție puternică la scurt timp după aceea.

 

Un studiu publicat acum un deceniu în Statele Unite arăta că 6% dintre adulți sunt afectați de shopping-ul compulsiv, influențați de accesibilitatea tot mai mare a cumpărăturilor online, a industralizării și a materialismului tot mai răspândit în societate. Ne este tot mai ușor să cumpărăm, așa că o facem. Produsele care ne fac cu ochiul din reclame conțin promisiunea unei vieți mai bune sau chiar a fericirii, însă senzația asta dispare la scurt timp după achiziție.

 

O serie de factori înlesnesc pornirile compulsive: stresul, dispariția cuiva drag sau o despărțire, deprivările emoționale din copilărie, impulsivitatea, controlul limitat de sine sau căutarea continuă a aprobării celor din jur.

 

Ce-i de făcut?

  • Încearcă să-ți înțelegi și să-ți canalizezi emoțiile. E crucial să-ți recunoști starea emoțională și intrarea într-un moment de slăbiciune. Pentru a ajunge în punctul ăsta, caută ajutor specializat. Un terapeut te poate ajuta cu o evaluare și cu îndrumări concrete în legătură cu o cale de urmat.
  • Găsește un sistem de sprijin. Încearcă să construiești sau să intri într-un grup de sprijin (poate fi și unul online, în condițiile date de pandemie).
  • Recurge la obiceiuri sănătoase. Între altele, construiește o listă de produse înainte să mergi la cumpărături și încearcă să te ții de ea. Șterge datele cardului de pe site-ul magazinului, în așa fel încât să-ți trebuiască mai mult de două click-uri pentru o achiziție.
  • Manageriază stresul. Un terapeut te va ajuta să înlocuiești pornirile nesănătoase cu unele fără efecte nocive.

Sursa: BetterHelp.com

 

De văzut

Poliția Română, în misiune de autodistrugere (Recorder.ro)

Poliția Română, instituția care ar trebui să vegheze la respectarea legii, funcționează încălcându-și propriile legi și regulamente: cele care vorbesc despre obligativitatea pregătirii fizice și tactice a polițiștilor și care spun că Ministerul de Interne trebuie să le pună la dispoziție săli de antrenament și instructori specializați.

 

De citit

5 destinații pentru toamnă (NatGeo.ro)

Dacă te gândești ca pe sfârșit de toamnă să evadezi din jungla urbană într-un colț de rai, National Geographic îți recomandă cinci destinații de poveste în județul Covasna.

 

Unde poți reclama o reducere de preț înșelătoare, în contextul Black Friday și nu numai (Avocatnet.ro)

Practica unora dintre comercianți de a ridica prețurile produselor doar pentru a oferi un preț mai mic cu ocazia reducerilor de Black Friday și care, în realitate, nu indică nicio schimbare a prețului respectiv poate fi reclamată de către consumatorii și sancționată de către autorități.

 

Avertisment: Eliminarea scutirii de impozit a IT-iștilor ar putea duce la adâncirea crizei de personal din sector (Economedia.ro)

Eliminarea scutirii de impozit a IT-iștilor poate duce la adâncirea crizei de personal din sectorul IT, în contextul în care o parte dintre actualii angajați ar putea să treacă la lucrul din România pentru companii din străinătate. În prezent în piață există deja o tendință a angajaților a-și înființa PFA-uri sau de a lucra pentru companii din străinătate, avertizează Universitatea Politehnică Timișoara.

 

Dacă ți se par utile informațiile de pe blogul Termene și vrei să afli când publicăm un nou articol, te poți abona la newsletterul nostru săptămânal.

Vreau să primesc newsletterul

 

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 70.000 de companii folosesc platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe