Sistemul all-inclusive de pe litoralul românesc ar fi soluția pentru a limita vacanțele în Grecia și Bulgaria
În Articol
- Unitățile care oferă cazare all-inclusive au fost unele dintre cele mai profitabile hoteluri din ultimul sezon estival.
- În prezent, doar 51 din cele 400 de hoteluri de pe litoralul românesc oferă pachete complete de cazare, masă și distracție.
- Agențiile și hotelierii cred că acest tip de turism se poate extinde pe litoral pentru a-i convinge pe români să nu mai plece pe plajele din Grecia, Bulgaria și Turcia.
- 1,52 milioane de români și-au petrecut concediul estival pe litoralul autohton în 2023, în timp ce peste 2,3 milioane au ales plajele grecești și bulgărești anul trecut.
- Costul unei vacanțe de o săptămână all-inclusive în România pornește de la 7.000-8.000 de lei pentru cazare pentru două persoane.
Sistemul all-inclusive prinde tot mai mult și la turiștii români care merg în vacanță la Marea Neagră, pe plajele din județul Constanța.
Hotelierii români au observat anul acesta că unitățile de tip all-inclusive de pe litoralul românesc au avut cel mai mare grad de ocupare și perioada cea mai lungă cu grad de ocupare de 100%.
Cazările all-inclusive pot fi soluția pentru a păstra tot mai mulți români în țară, evitând astfel vacanțele estivale în străinătate.
Vara, mai puțini turiști în Constanța decât în Bulgaria și Grecia
Conform datelor Direcției Județene de Statistică (DJS) Constanța, numărul turiștilor care s-au cazat în unitățile hoteliere din județ a fost de 1,52 milioane în 2023.
În schimb, 2,3 milioane de români au preferat destinații de vacanță în Grecia și Bulgaria în 2023, în perioada estivală, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS). Dintre aceștia, 800.000 au ales Bulgaria, iar restul Grecia.
La aceste cifre se mai adaugă minimum un milion de români care au ales destinații precum Turcia, Malta, Italia sau Spania, conform datelor combinate ale Institutului Național de Statistică și ale patronatelor din turism. În total, se ajunge la minimum 3,3 milioane de români care au petrecut vacanțe în străinătate.
În total, diferența dintre românii care pleacă în vacanță în străinătate și cei care rămân pe litoralul din România este de 1,2 milioane.
Deficitul mare din turism
Turismul ar putea ajunge la finalul anului 2024 cu un deficit de 5 miliarde de euro, după ce la jumătatea anului era de 2,25 miliarde de euro. Deficitul în turism reprezintă diferența dintre cheltuielile românilor pentru vacanțele în străinătate și veniturile afacerilor de turism din România.
Aproximativ 19,5 milioane de turiști români au plecat în străinătate în 2023, în creștere cu 12,6% față de 2022. Industria turismului din România a înregistrat și ea o creștere, cu 13,64 milioane de sosiri în structurile de cazare.
All-inclusive ar putea scădea deficitul
Turismul all-inclusive câștigă teren și în România, chiar dacă în lunile iulie și august locurile de cazare pe litoralul românesc sunt adesea complet ocupate.
„Marea majoritate a hotelurilor de pe litoralul românesc care au un grad de ocupare mare și care aproape au oprit vânzările în perioada de vârf a sezonului sunt cele cu all-inclusive. Spre comparație, gradul mediu de ocupare pe litoral în afara sezonului este de 70-80%”, spune Lucian Bădîrcea, CEO IRI Travel.
În ultimii ani, patronii de hoteluri de pe litoralul românesc au preluat conceptul all-inclusive, care s-a dovedit un succes în țări precum Bulgaria și Grecia.
În prezent, pe litoralul autohton există 51 de unități de acest fel, mult mai puține comparativ cu litoralul bulgăresc (350).
Turiștii au la dispoziție peste 250.000 de locuri de cazare în hotelurile, vilele și pensiunile agroturistice din cele 12 stațiuni de pe litoralul românesc. Dintre cele 1.500 de unități de cazare, aproape 400 sunt hoteluri. Restul sunt pensiuni, aparthoteluri sau locuințe personale închiriate în regim hotelier.
„Este îmbucurător că din ce în ce mai mulți români realizează că all-inclusive-ul funcționează și în România. În general, gastronomia este lăudată la hotelurile noastre all-inclusive, avem din ce în ce mai multe servicii pentru familii și copii, precum și entertainment”, a declarat Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism, pentru Termene.ro.
De ce vin românii la all-inclusive-ul autohton mai des
Patronatele din turism cred că all-inclusive poate fi cheia pentru a atrage cât mai mulți turiști tineri români și chiar străini.
Asta pentru că litoralul românesc oferă mai multe variante de distracție seara și noaptea comparativ cu litoralul din Bulgaria și chiar cu cel din Grecia.
„Litoralul românesc este cunoscut pentru distracție și cluburi, dar începe să îmbrățișeze și conceptul de all-inclusive, iar primele locuri care se ocupă la hoteluri sunt cele all-inclusive. La ora actuală, avem deja cam 30.000 de locuri la hotelurile all-inclusive”, este de părere Traian Bădulescu.
Administratorii de hoteluri all-inclusive cred că inflația prețurilor din turismul european i-a determinat pe mulți români să încerce pachetele all-inclusive autohtone. Omul de afaceri Mohammad Murad practică sistemul all-inclusive în hotelurile sale.
„Dacă analizăm motivul pentru care acest model de pachet a luat amploare, este unul singur: veniturile mai reduse și scumpirile care i-au afectat pe români în ultimii doi ani. Atunci, turistul este mai atent când pleacă undeva, dorind să știe din timp care sunt cheltuielile totale pe care trebuie să le acopere”, este opinia lui.
Mohammad Murad estimează că numărul de turiști români care își petrec vacanțele în țară sau străinătate a scăzut cu 12-15% în ultimii ani din cauza creșterii prețurilor. „Un număr important de oameni nu mai au posibilitatea de a petrece o vacanță de o săptămână cheltuind 1.000 sau 1.500 de euro.”
Ce cuprinde un pachet all-inclusive
Pachetele all-inclusive variază de la hotel la hotel. Iată ce include un astfel de pachet la diverse unități hoteliere de pe litoralul românesc.
Oferta hotelului analizată de Termene.ro cuprinde în pachetul all-inclusive cazare, mic dejun, prânz, gustări și cină – mesele fiind servite în sistem bufet suedez, atât în restaurant, cât și pe terasă. La acestea se adaugă minibarul din cameră, accesul la plaja hotelului cu asigurarea gratuită a șezlongului pe plajă pentru fiecare adult sau copil cu vârsta peste 7 ani, accesul la piscinele hotelului cu șezlong și umbrelă, în limita disponibilității.
De asemenea, turiștii primesc în același pachet prosoape pentru plajă și piscină, acces la locurile de joacă de pe plajă și de la piscină, spectacole pentru adulți și copii în fiecare seară, entertainment pe plajă pentru copii în fiecare zi și parcare auto, în limita disponibilității.
Costul pornește de la 8.000 de lei pentru o cameră pentru două persoane, rezervată pentru șapte nopți. Prin comparație, o cazare all-inclusive de șapte nopți în Zakynthos (o insulă din Grecia), transport cu avionul, un bagaj de cală și un bagaj de mână/persoană, taxe de aeroport, transfer aeroport-hotel-aeroport și asistență turistică în limba română pornește
de la 5.000 de lei și poate depăși 8.500 de lei.
În Bulgaria, sunt oferte all-inclusive care pornesc de la 2.000 de lei pentru o cazare de cinci nopți pentru două persoane, iar plata în rate este acceptată. Tot în Bulgaria, un sejur all-inclusive pentru două persoane în Albena pentru cinci nopți pornește de la 2.000 de lei.
All-inclusive ar fi mai ieftin decât cazarea în regim hotelier într-un apartament
Omul de afaceri crede că sistemul all-inclusive din România nu este scump, ci chiar mai avantajos pentru familii.
„Închiriezi un apartament cu 120 de euro pentru familie și apoi începe lanțul cheltuielilor care nu se mai opresc. După ce ai ajuns pe litoral, trebuie să faci de mâncare, iar totul în jur este foarte scump. Te duci pe plajă, unde un șezlong costă 50 de lei de persoană. Dacă sunt trei persoane, deja înseamnă 150 de lei. Mergi cu familia să iei masa la prânz și plătești 300 de lei, iar cheltuielile ajung să depășească un pachet all-inclusive”, compară Mohammad Murad.
„Nu sunt atenți la aceste detalii și consideră că ar ieși mai ieftin. Din analiza mea, turistul cheltuie cu aproape 15% mai mult decât dacă s-ar caza la un hotel de patru stele și se chinuie, neavând loc de parcare, servicii de spălat sau prosoape,” explică Mohammad Murad.