Business News

Afaceri de succes în domeniul agricol: 4 idei pentru antreprenori

2 februarie 2022, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

România se numără printre producătorii agricoli importanți la nivel mondial, iar la acest capitol se înregistrează și o foarte bună absorbție a fondurilor europene. Ținând cont de toate acestea, dacă ar fi să folosim o figură de stil adaptată domeniului, am putea spune că agricultura este un teren fertil pentru dezvoltarea unor afaceri profitabile. Opțiunile sunt multiple, iar dacă ai nevoie de câteva idei de afaceri, le găsești în cele ce urmează.

 

Fermă ecologică

O fermă ecologică oferă consumatorilor produse în regim bio, ceea ce înseamnă că acestea sunt obținute în mod natural, fără îngrășăminte și tratamente chimice. Cererea pentru produsele bio este tot mai mare în ultimii ani, iar oferta este destul de limitată, astfel că nu trebuie să îți faci griji în privința clienților. Ferma ecologică este o idee perfectă pentru o afacere de familie, sau dacă ai la dispoziție o suprafață mică de teren la țară. Dat fiind faptul că nu se folosesc îngrășăminte chimice și nici produse pentru protecția plantelor, fermele ecologice nu au o producție la scară industrială, însă principalul lor atu sunt produsele naturale.  Acestea sunt mai scumpe decât cele provenite din fermele mari, iar dacă reușești să-ți creezi o piață de desfacere, afacerea va deveni curând profitabilă.

 

Magazin de piese și accesorii auto

Afacerile în domeniul agricol nu se bazează doar pe producție, existând numeroase oportunități și in ceea ce privește activitățile conexe. Comercializarea de piese și accesorii agricole este o astfel de activitate pentru că fermierii au permanent nevoie de produse din această gamă pentru a-și desfășura activitatea.

Spre exemplu, poți deschide un magazin de piese pentru utilaje agricole,  cu accent pe cele din categoria consumabilelor, care se înlocuiesc după o anumită perioadă. Cauciucurile agricole, curelele, rulmenții și filtrele sunt doar câteva accesorii pe care le poți comercializa.

De asemenea, o altă idee bună este magazinul de unelte agricole, precum și comercializarea de produse fitosanitare.

 

Fermă de păsări

Dacă ai un teren la țară sau ai moștenit o casă veche de la bunici, poți demara o astfel de afacere cu o investiție mică, dar care se va dovedi în scurt timp aducătoare de profit. În principal, banii se duc pe amenajarea unui adăpost pentru păsări și pe achiziționarea acestora. Poți cumpăra pui de o zi, pe care să îi crești și să-i sacrifici la maturitate, obținând profit din vânzarea cărnii. Puii ajung la maturitate rapid, iar cheltuielile cu hrana și îngrijirea lor sunt mici. Astfel, cu o investiție minimă, poți obține profit în scurt timp, mai ales dacă vei crește păsările în mod ecologic, lăsându-le să se hrănească natural și fără a le administra tratamente de creștere.

 

Ciupercărie

Ciupercile sunt la mare căutare pe piață, iar pentru retaileri este mai convenabil să comercializeze produse provenite din fermele autohtone. Deși interesul este tot mai crescut, sunt foarte puțini producători importanți, astfel că și o fermă mică are șanse de a încheia un contract de livrare cu marile magazine.

Pentru un astfel de proiect, îți trebuie un spațiu adecvat, care necesită unele amenajări deloc costisitoare. Principala investiție va fi făcută  în achiziționarea compostului gata preparat și însămânțat cu miceliu, care este destul de scump, ținând cont și de faptul că vine din import. Însă, odată cumpărat și amplasat în spațiile amenajate, acesta nu necesită îngrijiri speciale. Cel mai important aste să asiguri în mod constant temperatura și umiditatea necesară dezvoltării ciupercilor. Pentru asta ai nevoie de o instalație de climatizare, care va fi mai intens solicitată pe timpul verii, iar din acest motiv, facturile la curent vor fi mai mari în sezonul cald.

 

Cum spuneam și la începutul acestui material, agricultura este un domeniu profitabil, și de aceea a atras mulți antreprenori. Ținând cont de aceasta, trebuie să-ți alegi cu grijă afacerea în care vei investi, astfel încât să nu fii în concurență directă cu marii producători.

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro