Business News

Esența zilei, 25 decembrie. România exportă masiv energie în prima zi de Crăciun

25 decembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua din 4 în 4 ore până ora 22.00.

Cum poți scoate profit maxim folosind servicii uzuale oferite de toate băncile din România

Șeful direcției Business din ING Bank, Florin Ilie, este de părere că anumite servicii bancare care sunt subutilizate de firme si asta le diminuează din capacitatea de creștere rapidă și maximizare a profitului.

Printre serviciile identificate de bancher se numără Reverse Factoring sau Supply Chain Finance. Acesta este un produs care optimizează datoriile comerciale ale unei companii prin includerea furnizorilor săi într-un program global de finanțare, scrie Economica.net.

Peste 30 de puncte de frontieră închise, odată cu intrarea completă în Schengen

România va închide peste 30 de puncte de frontieră, din prima zi a anului 2025, odată cu aderarea terestră la spațiul Schengen.

Profit.ro prezintă lista acestor puncte de frontieră, amplasate la granița cu Ungaria, Bulgaria la Marea Neagră și Dunăre.

Titlurile de stat Fidelis emise în decembrie debutează vineri la BVB

Titlurile de stat Fidelis emise în luna decembrie vor debuta vineri, 27 decembrie, la Bursa de Valori București, scrie Financialintelligence.ro. Potrivit publicației citate, Romanii au investit 2.6 miliarde lei în cea mai recenta emisiune de titluri de stat Fidelis si au ridicat la 16.4 miliarde lei suma atrasa de Ministerul Finantelor prin piata de capital in 2024, un record anual de la reluarea acestor emisiuni la BVB.

Păcănelele închise în localitățile mici își pot recupera o parte din taxă

Firmele care au avut revocată licența de organizare a jocurilor de noroc își vor putea recupera o parte din taxă, un ordin al Ministerului Finanțelor în acest sens fiind publicat în Monitorul Oficial, scrie Hotnews.ro care reamintește că păcănelele au fost interzise în localitățile cu o populație mai mică de 15.000 de persoane.

România exportă masiv energia în prima zi de Crăciun

Situație rară în sectorul energetic, care este în general în deficit mai ales în perioada rece, când consumul este tradițional crescut: azi, în prima zi de Crăciun, România exportă masiv energie electrică, scrie Economica.net.

Astfel, în condițiile în care turbinele eoliene livrează în SEN la o putere de circa 2.600-2.700 MW, fiind de departe prima sursă de generare, România exportă energie la o putere care ajuns și la 2.000 MW, asta inclusiv în condițiile în care grupurile hidro și mai ales cele pe cărbune funcționează la o încărcare destul de redusă. Exportul masiv este posibil în condițiile în care consumul național este destul de scăzut, de doar 5.400 MW în vârful de dimineață, mai scrie publicația citată.

Ce s-a întâmplat în 2024 cu dobânda BNR și cu dobânzile din piață?

Scăderea inflaţiei a convins boardul băncii centrale să reducă în luna iulie 2024 dobânda-cheie la 6,75%, de la nivelul de 7% unde a staţionat timp de un an şi jumătate, scrie Ziarul Financiar. Ulterior, în luna august Banca Naţională a României (BNR) a mai operat o ajustare a ratei-cheie, până la 6,5%, nivel menţinut apoi până la finalul anului.

Tot în 2024, indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele retail în lei contractate înainte de luna mai 2019, precum şi pentru creditele curente ale companiilor în lei, a coborât până la 5,91%. Iar în T4/2024 indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), folosit la creditele de după mai 2019, a fost de 5,99%.

Aurul bate record după record, românii au început să prindă gustul lingourilor. Ce se va întâmpla cu prețul în 2025

 În 2024 prețul aurului a crescut cu 28%. Băncile centrale ale Chinie, Poloniei și Autoritatea Monetară din Singapore au achiziționat cele mai multe tone de aur. Pragul de 3.000 de euro uncia de aur pare fezabil, chiar dacă asta ar însemna o creștere de 13% a prețului în 2025, în condițiile în care media anuală de creștere din 2020 până în prezent a fost de 12,6%, arată Economica.net.

Anul 2024 a fost unul dintre cei mai buni ani pentru piața aurului. Prețul acestuia a crescut cu aproape 28% de la începutul anului. O astfel de performanță clasează anul 2024 pe al șaptelea loc în ceea ce privește creșterea anuală a prețului aurului din 1972 încoace, spune Victor Dima, Managerul Departamentului de Trezorerie, Tavex România.

Fenomen european, mai accentuat în România: Stocurile de gaze naturale din depozitele de înmagazinare scad în cel mai rapid ritm de la preambulul războiului din Ucraina

Stocurile de gaze naturale din depozitele subterane de înmagazinare din Europa scad în cel mai rapid ritm din ultimii 3 ani, de la preambulul crizei energetice determinate de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, din cauza vremii reci și a scăderii importurilor de gaze naturale lichefiate (LNG), scrie Financial Times.

De la finalul lunii septembrie, care marchează în mod uzual sfârșitul sezonului de înmagazinare, și până în prezent, stocurile totale de gaze ale Uniunii Europene s-au redus cu 19,7%, la 868,33 TWh, arată Profit.ro.

Sumele din fonduri private de pensii, în creștere substanțială. Românii economisesc în mai mare măsură pentru bătrânețe

 Fondurile de pensii private din România au cumulat active în cuantum de 155,49 miliarde lei la finalul lunii septembrie 2024, în creştere cu 28 % comparativ cu aceeaşi perioada a anului anterior, arată un raport publicat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

„Fondurile de pensii private din România au cumulat active în cuantum de 155,49 miliarde lei la finalul lunii septembrie 2024, în creştere cu 28 % comparativ cu aceeaşi perioada a anului anterior şi cu 18% raportat la finalul lunii decembrie 2023. Astfel, la sfârşitul trimestrului III 2024, fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) au cumulat active în cuantum de 149,95 miliarde lei, cu 18% mai mult faţă de luna decembrie a anului anterior”, arată raportul ASF, citat de Hotnews.ro.

 

 

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro