Grupul american Delamore, cu active de 5,3 miliarde dolari, vrea să cumpere producătorul de ulei Argus Constanța

Grupul american Delamore, cu active de 5,3 miliarde dolari, vrea să cumpere producătorul de ulei Argus Constanța

Societatea de Investiții Financiare Oltenia (SIF5) a anunțat investitorii că a semnat cu grupul american Delamore&Owl Group of Companies un memorandum prin care SIF Oltenia este de acord Delamore să înceapă procesul de due dilligence (tehnic, legal şi financiar) în vederea unei potenţiale achiziţii a participaţiei deţinute de SIF la Argus SA Constanţa.

actionari_argus

SIF Oltenia deţine 85,98% din capitalul producătorului, care este listat pe sistemul alternativ de tranzacționare AeRO de la Bursa de Valori București.

Cu ajutorul datelor centralizate de Termene.ro am analizat evoluția financiară a Argus Constanța, fabrică înființată în 1943.

argus

Producătorul a avut variații semnificative ale afacerilor între anii 2008 și 2012, după care s-au stabilizat. În 2014 Argus a avut afaceri de 176 milioane lei, un profit net de 3,5 milioane lei, dar și datorii totale de 80 milioane lei.

Delamore & Owl Group – grup internațional format din 48 de companii, cu activități în agricultură, energie, construcții, sănătate și cu active evaluate la 5,3 miliarde dolari.

Argus este unul dintre cei mai mari producători de ulei de piața românească, alături de Bunge, Expur și Prutul și produce mărcile Argus, Tomis și Sorica.

Fabrica de ulei «Argus» a fost înființată în 1943 sub denumirea S.A.R. ARGUS , fiind o societate privată cu capital românesc și a avut sediul în fosta zona „Obor”, pe strada Ardealului nr. 8, potrivit datelor de pe siteul companiei.

În anul 1948 are loc naționalizarea și schimbarea denumirii în „Întreprinderea de Ulei Constanța”, unitatea functionând sub acest nume până la căderea regimului comunist.

În 1968 a început o investiție pentru construirea unei fabrici moderne, cu capacitate mai mare, la adresa la care Argus se găsește și astăzi, în strada Industriala, Nr. 1, iar cele două unități au funcționat împreună până în anul 1980, când vechea unitate a fost dezafectată.

Dupa 1990 a revenit la vechiul nume, cel de Argus.

Între 1994 si 1996 a urmat procesul de privatizare a societății prin metoda MEBO.

Vezi mai multe articole despre Dosare Firme Informatii despre firme