România va produce 4,1 milioane de hectolitri de vin în acest an, cu 9% mai puțin față de anul trecut, potrivit unui comunicat al International Organisation of Vine and Wine. Țara noastră ocupă astfel locul al 13-lea la nivel mondial, imediat după Rusia (4,8 milioane de hectolitri). Țările cu cele mai mari producții de vin sunt Italia (48,8 milioane), urmată de Franța (47,3) și Spania (36,6). Producția mondială e estimată la 275,7 milioane de hectolitri.
Suprafața viticolă a României era de aproximativ 210.300 de hectare în 2013. Principalii producători sunt Murfatlar, Cotnari, Vincon și Jidvei.
vinuri_harta
Vă prezentăm o analiză a cifrelor și numelor din jurul celor mai mari producători din România, realizată cu ajutorul site-ului Termene.ro.
Compania Murfatlar România SA, care deține cea mai mare suprafață cultivată cu viță de vie, de aproximativ 3.000 de hectare, are și cele mai mari probleme cu legea. În august 2015, inspectorii antifraudă au sesizat procurorii anticorupție cu privire la o posibilă evaziune fiscală în valoare de 160 milioane de euro (Sursa aici) realizată în ultimii patru ani de Murfatlar SA și de firma care o controlează, Euroavipo SA. Paguba ar fi fost creată prin operațiuni fiscale între firmele din grup, intrate între timp în insolvență sau dizolvare, precum și prin neplata obligațiilor către stat.
murfatlar
Murfatlar SA are 231 de angajați și se află în insolvență din 2012. Este administrată în prezent de o firmă de insolvență, Fair & Full Insolvency Consulting I.P.U.R.L. Printre acționari mai apar SC Euroavipo SA, SC Euro Trade Invest SA și SC Vitivinicola Basarabi SA. Pe numele companiei există un dosar înregistrat anul trecut, prin care Murfatlar contestă decizia Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Galați de executare silită.
La sfârșitul lui 2009, Murfatlar România a contractat un credit de 500.000 de euro de la OTP Bank România, pentru asigurarea necesarului de capital de lucru. Totodată, a garantat pentru împrumuturi ale SC Fermele Murfatlar SA și SC United Euro Distributions SRL. SC Fermele Murfatlar SA a fost dizolvată la începutul lui 2013, arată datele Termene.ro.
Murfatlar România SA a avut în 2014 o cifră de afaceri de 112,8 milioane de lei și pierderi de 29,3 milioane.
Și SC Euroavipo SA, firma care deținea până de curând cele mai multe acțiuni în cadrul Murfatlar SA, e controlată de Garland Industries Limited, înregistrată în Insulele Virgine Britanice. Euroavipo a avut anul trecut o cifră de afaceri de 76,8 milioane de lei și pierderi de 12 milioane de lei. Printre creditori se numără BRD GSG SA, Deutsche Leasing România IFN SA și Signus România.
Înființată în 1992, SC Cotnari SA deține 1.700 de ha de podgorie în Podișul Moldovei (www.cotnari.ro). În mai 2015, acționarii societății au stabilit efectuarea unui audit financiar, realizat de SC Expert-Audit SA. Anul trecut, Cotnari a avut o cifră de afaceri de 111,2 milioane de lei. Profitul a crescut semnificativ față de anii anteriori: de la 3,6 milioane de lei în 2013 la 24,2 milioane de lei în anul următor.
cotnari
Activitatea Vincon Vrancea SA este controlată de Luchi Georgescu. În august, consiliul de administrație al societății a hotărât ca ea să preia și funcția de director general. În ultima ediție a Topului Forbes al celor mai influente femei din România, Luchi Georgescu ocupă locul 21. Între administratori mai apar PKF Finconta SRL, Audit Analis Expert SRL, Florin Rizea și Ștefan Vasilică. În ultimul an, cifra de afaceri a societății a fost de 52 de milioane de lei, iar profitul, în scădere față de anii precedenți, a fost de 1,5 milioane de lei. Compania deține 1.500 de hectare de vie.
vincon
Compania Jidvei SRL este înregistrată în 1999 și e controlată de omul de afaceri Claudiu Necșulescu. Acesta apare ca acționar alături de Textil Promotion SRL. Anul trecut, Jidvei SRL a înregistrat o cifră de afaceri de 100,8 milioane de lei și un profit de 8,6 milioane de lei. Podgoria de 1.400 de hectare a aparținut fostului IAS Jidvei (Sursa aici).
jidvei

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe