România este o țară mereu prezentă în topurile producătorilor de vin din lume și este a 5-a din Europa ca volum de producție. Având o tradiție consistentă în vin, putem regăsi băuturi de acest tip produse în toate marile regiuni istorice ale țării.  

Așa că, pentru un dram de simț patriotic sau poate doar pentru conștiința de a promova producătorii autohtoni, este bine să cunoaștem care sunt opțiunile noastre vizavi de vinul produs în România.

Care sunt cele mai cultivate soiuri de struguri pentru vinuri românești?

Pe aceste soiuri de struguri le putem împărți în două mari categorii. Pentru varietatea de vinuri albe avem Fetească Albă, Fetească Regală, Riesling, Aligoté, Sauvignon, Muscat, Pinot Gris, Chardonnay, Tămâioasă Românească, Grasă de Cotnari sau Galbenă de Odobești, iar pentru vinuri roșii avem Merlot, Cabernet Sauvignon, Băbească Neagră, Fetească Neagră și Pinot Noir.

Cât vin produce România comparativ cu alte țări?

Datorită climatului propice pentru viticultură, România are o tradiție milenară în producția de vin, aceasta fiind o activitate practicată de mulți locuitori ai zonelor deluroase de pe teritoriile noastre. 

În 2018, producția de vinuri romanesti a avut o creștere de 21% față de anul precedent, ajungând la 5,2 milioane de hectolitri de la 4,3 milioane de hectolitri, potrivit estimărilor Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV). 

Producția de vinuri românești este mult sub cea a vinurilor în Italia (48,5 milioane de hectolitri), Franța (46,4 milioane de hectolitri) sau Spania (40,9 milioane de hectolitri), dar comparabilă cu cea a Portugaliei (5,3 milioane hectolitri) și peste cea a Ungariei (3,4 hectolitri).

Astfel, în anul 2018, România a fost pe locul 13 între producătorii mondiali de vin. Un aspect interesant este că dacă am adăuga și vinul produs în Republica Moldova, am fi pe locul 11, iar însumat am depăși Rusia, fiind imediat în urma Chinei.

Care sunt principalele regiuni în care se produc vinuri românești?

Podișul Transilvaniei (Târnave, Alba, Aiud, Sebeș-Apold, Lechința)

Dealurile Moldovei (Cotnari, Iași, Huși, Zeletin, Colinele Tutovei, Dealul Bujorului, Iveşti, Nicoreşti, Covurlui, Panciu, Odobești, Cotești)

Dealurile Munteniei și Olteniei (Dealurile Buzăului, Dealu Mare, Ștefănești, Sâmburești, Drăgășani, Dealurile Craiovei, Podgoria Severinului, Plaiurile Drâncei)

Dealurile Banatului (Moldova Nouă, Recaș, Silagiu, Teremia, Tirol)

Dealurile Crișanei și Maramureșului (Miniș-Măderat, Diosig, Șimleu Silvaniei, Valea lui Mihai)

Colinele Dobrogei (Sarica-Niculițel, Istria-Babadag, Murfatlar)

Terasele Dunării (Greaca, Ostrov)

Regiunea nisipurilor și altor terenuri favorabile din Sudul țării (Sadova-Corabia, Calafat, Podgoria Dacilor).

Pe lângă informațiile statistice, este timpul să vorbim despre vinurile românești în sine și cum te poți hotărî ce alegi să ții în casă, atât pentru ocazii speciale, cât și pentru consumul propriu. 

Magazinul online Beicevrei.ro oferă o gamă largă de vinuri românești, cu o mare varietate pentru toate gusturile, iar pe site a fost introdusă o secțiune de asocieri culinare, astfel încât să îți poți alege vinul în funcție de ceea ce mănânci. Poate că vrei să bei un Pinot Noir, care merge fantastic cu mâncăruri din pește, cu paste sau cu carne de pasăre. Sau poate preferi să savurezi un Sauvignon Blanc împreună cu brânzeturi, legume sau pesto. 

Și dacă îți dorești să bei Merlot, în binecunoscutele combinații cu brânză cu mucegai, ciuperci sau carne de vită, toate aceste opțiuni îți sunt acum la un click distanță pe site-ul Beicevrei.ro, de unde poți comanda vinuri românești și nu numai. 

Așa că nu mai sta pe gânduri, consultă ofertele disponibile și lasă-ți simțurile să fie delectate cu cele mai bune vinuri românești disponibile pe piață de la Beicevrei.ro!

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe