Achitări pe toată linia într-unul dintre dosarele răsunătoare ale ultimilor ani. Este vorba despre dosarul denumit „Vama Constanţa”, în care 39 de persoane au fost trimise în judecată în urmă cu patru ani. Majoritatea acuzaţilor au stat chiar în arest preventiv timp de mai multe luni, iar acum judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus achitarea lor. Decizia nu este, însă, definitivă, iar procurorii DNA vor face contestaţie.
Printre cei achitaţi de magistraţi sunt Mircea Banias, fost senator PDL, Eugen Bogatu, fost director direcţia portuară, Laurenţiu Mironescu, fost secretar general al MAI, Liviu Adrian Durbac, fost şef al Biroului Vamal Constanţa-Sud Agigea, Cadîr Sunai, fost director al Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale Constanţa şi Adrian Sorin Pătraşcu, fost adjunct poliţia de Frontieră Constanţa.
După 80 de termene de judecată, cinci amânări de pronunţare timp de două luni şi jumătate, judecătorii curţii supreme au decis: toţi inculpaţii achitaţi, toate sechestrele ridicate.
Şi-au pierdut locurile de muncă, după arestare
Cei achitaţi în dosar au rămas fără locul de muncă, au fost suspendaţi din funcţii sau retraşi din viaţa politică.
Mircea Banias, unul dintre personajele asociate cu fratele fostului preşedinte,Traian Băsescu, a scăpat şi el de acuzaţiile de iniţiere de grup infracţional organizat şi trafic de influenţă. Aceeaşi decizie a fost luată şi în cazul lui Eugen Bogatu, care a scăpat şi de sechestru. Eugen Bogatu avea sechestru pe 1000 de euro, depuşi la bancă pentru a fi la dispoziţia anchetatorilor.
Laurenţiu Mironescu a stat în arest preventiv timp de două luni şi a avut sechestru impus pe 8000 de lei, ridicat acum de instanţă.
Liviu Durbac, fost şef al Biroului Vamal Constanţa-Agigea a fost acuzat de aderare la grup infracţional organizat, complicitate la dare de mită şi complicitate la luare de mită. El a fost reţinut în 23 mai 2011, iar apoi petrecut 6 luni în arest preventiv.
În cazul lui Cadîr Sunai, judecătorii au dispus: „În temeiul art. 396 alin. 5 C.pr.pen. raportat la art.16 alin.1 lit. c C.pr.pen., achită pe inculpatul CADÎR SUNAI pentru infracţiunea de iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat, prevăzută de art. 367 alin. 2 C.pen., cu aplicarea art. 5 C.pen.. Constată că inculpatul Cadîr Sunai a fost reţinut 24 de ore prin ordonanţa nr. 130 din 23 mai 2011 emisă de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie în dosarul nr. 160/P/2010 şi arestat preventiv în perioada 25 mai 2011 – 20 noiembrie 2011.” Fostul şef al biroului vamal a stat timp de şase luni în arest şi a fost eliberat de pentru că ancheta nu fusese finalizată, iar Codul Penal nu permite ca un acuzat să stea mai mult de 6 luni în arest, dacă nu este trimis în judecată.
Daune la CEDO pentru lunile de închisoare
Acum, dacă decizia rămâne definitivă, vameşii şi comisionarii vamali vor cere plata salariilor din ultimii şapte ani, cât a durat ancheta şi procesul. Mai mult, ei pot solicita la Curtea Europeană a Drepturilor Omului daune morale şi materiale, pentru lunile de închisoare, dar şi pentru că afacerile lor au ajuns la un profit de 10 ori mai mic, de la deschiderea dosarului. Avocaţii lor vor iniţia procese, după ce magistraţii vor da o soluţie definitivă.

Informaţii despre acest dosar, dar şi interceptări şi traseul procesului puteţi citi aici: Cel mai răsunător dosar de corupție, la final. Firmele anchetate, profit de 10 ori mai mic

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe