Procesul în care torţionarul Ion Ficior este judecat pentru crime împotriva umanităţii a ajuns la final. În faţa magistraţilor, temutul comandant de demult este acum un bătrânel care cere iertare şi îl invocă pe Dumnezeu. În aceeaşi sală, alături de Ficior, sunt o parte din victimele sale, oameni care îşi amintesc şi acum suferinţele îndurate. Ei au scăpat cu viaţă, însă alţi 103 deţinuţi au murit, înfometaţi şi fără medicamente.
Procurorii au cerut pedeapsă de 25 de ani de închisoare pentru Ion Ficior. Anchetatorii le-au spus judecătorilor că scopul comandatului de la Periprava era să îi extermine pe deţinuţi. 103 persoane au murit, 31 în perioada în care Ion Ficior era comandat cu drepturi depline, celelalte decese au avut loc când Ficior era locţiilorul comandantului.
De cealaltă parte, apărarea a invocat condiţiile actuale din penitenciare. ‎Avocatul lui Ion Ficior a cerut ca, dacă clientul său este condamnat, atunci şi actualii comandanţi de puşcării să plătească pentru condiţiile din puşcării.
„Dacă astăzi ministrul Justiţiei spune că puşcăriile actuale sunt adevărate lagăre de concentrare, de ce nu vedem niciun comandant de închisoare trimis acum în judecată?”, a susţinut avocatul în pledoarie.
Torţionarul Ion Ficior cere clemenţă: „Să fie dragoste, nu ură”
„Vreau să mărturisesc că în închisori nu curge lapte şi miere. Nu este usor să execuţi o pedeapsă privativă de libertate cu regim special. Nici colonia de munca Periprava nu a fost scutită de privaţiuni, mai ales că erau condiţii climataerice grele, iarna ingheţa Dunărea, era ceaţă, erau legături proaste pentru a rezolva probleme pentru cadre, familii şi deţinuţi. Era foarte greu să rezolvăm problemele medicale. Eu am intervenit cu medicii din unitate şi pentru apă potabilă, apa din Dunăre să se filtreze. Vreau să vă mărturisesc că a trebuit să mă preocupe aprovizionarea cu alimente, medicamente, îmbrăcăminte, combustibil pentru încălzit. Aveam situaţii dificile de sănătate, condiţiile nu permiteau operaţii”, a declarat, în ultimul cuvânt Ion Ficior.
Apoi bărbatul şi-a cerut scuze pentru măsurile luate în perioada în care era comandat la Periprava:
„Eu îmi cer scuze faţă de cei asupra cărora am luat măsuri mai aspre. Deţinuţii politici aveau o comportare deosebită faţă de deţinuţii de drept comun, erau ordonaţi şi supuşi, nu era nevoie de măsuri drastice.”
În speranţa că îi va îmbuna pe judecători, Ion Ficior l-a invocat pe Dumnezeu şi a vorbit despre religie, apoi a cerut o judecată dreaptă.
„Eu mor cu inima împăcată, unde am fost am slujit pe Dumnezeu şi ţara. Am fost un militar care şi-a făcut datoria. Am fost urmărit de Securitate, am fost baptist şi nu se împăcau religia cu comunismul. Vă rog să aveţi în vedere lucrurile bune, nu ura, răzbunarea. Să fie dragoste, nu ură. Şi judecată dreaptă”, a adăugat Ficior.
Ion Ficior susţine că şi el a îndurat, alături de deţinuţi, aceleaşi condiţii, că a băut apă din Dunăre, alături de alte cadre ale penitenciarului, dar şi alături de familia şi copiii lor.
„Mi-e jenă că unii se uită la mine ca la un torţionar care a maltratat. În numele Tatălui şi Dumnezeului care ne conduce pe noi şi ne iartă, să aveţi în vedere comportarea mea, silinţa mea de la Periprava”, a încheiat torţionarul pledoaria din faţa magistraţilor.
Când a auzit ce a declarat Ficior, una din victime, aflată în sala de judecată, a spus:
„Eu propun să îl sanctificăm pe domnul colonel! Merită!”
Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti vor decide pe 30 martie ce decizie dau în cazul torţionarului Ion Ficior.
În august 2014, procurorii de la Parchetul General l-au trimis în judecată pe Ion Ficior, pentru crime împotriva umanităţii, după sesizarea Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului.
Procurorii arată în rechizitoriu că „ în perioada 01.08.1958 – 01.11.1963, în calitate de locţiitor şi comandant al Coloniei de muncă de la Periprava, inculpatul Ficior Ioan a săvârşit acţiuni şi inacţiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivităţii reprezentată de deţinuţii politici încarceraţi în Colonia de muncă de la Periprava, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestor drepturi, pe motive de ordin politic, respectiv prin supunere la condiţii de existenţă sau tratament de natură să ducă la distrugerea fizică a deţinuţilor politici. Au fost înregistrate un număr de 103 decese în rândul deţinuţilor politici, ca urmare a unor acţiuni ce depăşesc cadrul legal, respectiv lipsa medicamentelor şi a îngrijirii medicale, refuzul de a acorda asistenţă adecvată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaţilor prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreţionar şi abuziv deţinuţilor, condiţii de detenţie inumane, rele tratamente şi alte violenţe, ignorarea adreselor şi sesizărilor formulate de către deţinuţi.”

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe