Activitatea de consolidare a Arcului de Triumf este sistată de aproape două luni, pentru că Primăria Capitalei refuză să plătească peste un milion de euro pentru lucrări executate, a spus pentru ECONOMICA.NET Vasile Turcu, proprietarul Romconstruct, firma care se ocupă de restaurarea monumentului istoric.

Arcul de Triumf, unul dintre cele mai cunoscute monumente din Bucureşti, a intrat de mai bine de doi ani într-un proces amplu de consolidare. Termenul de finalizare era primăvara anului 2015, însă lucrările nu s-au încheiat nici acum.

„De două luni nu se mai lucrează, este doar paza acolo. Nu ne-au dat banii. Am făcut 200 de adrese către Primărie, dintre care 15-20 de când a venit noul primar (Gabriela Firea – n.r.) şi nu am primit niciun răspuns”, a explicat Vasile Turcu.

El a menţionat că Primăria Capitalei îi datorează firmei Romconstruct peste 1 milion de euro pentru lucrări executate deja.

„Dacă ne-ar plăti totul, într-o lună finalizăm lucrările”, a continuat proprietarul Romconstruct.

Primarul ales al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat la jumătatea lunii iunie că a primit asigurări că lucrările de consolidare şi reabilitare în cazul Arcului de Triumf urmau să fie încheiate până pe 30 iunie.

„Au fost amânări succesive, au fost zece acte adiţionale şi cred că, de acum înainte, trebuie să tratăm cu mai multă responsabilitate, încă din faza de proiectare toate aceste lucrări, pentru a nu mai exista atâtea întârzieri, amânări de finalizare şi acte adiţionale. Această lucrare e spre finalizare. 87% din ea este realizată, atât în ce priveşte consolidarea, cât şi restaurarea. Mai sunt aşteptaţi doi izolatori seismici zilele următoare şi promisiunea fermă este ca pe 30 iunie să se poată spune că s-a încheiat această lucrare. Două săptămâni durează recepţia”, a afirmat Firea, după ce a vizitat şantierul de la Arcul de Triumf.

În ultimii doi ani, parada de 1 Decembrie, care era organizată de fiecare dată pe sub Arcul de Triumf, a avut loc în Piaţa Constituţiei din cauza reabilitării monumentului.

După finalizarea lucrărilor de consolidare şi restaurare, Arcul de Triumf va fi introdus permanent în circuitul public şi turistic urban, naţional şi internaţional. Reprezentanţii Primăriei Capitalei spuneau înainte de începerea lucrărilor că vor să atragă circa 25.000 de turişti în primul an de la deschiderea permanentă a monumentului.

Primăria Capitalei a semnat pe 5 decembrie 2013 contractul pentru „consolidarea, restaurarea şi conservarea Arcului de Triumf” cu asocierea Romconstruct Holding Grup SA şi UTI Grup SA.

Costurile totale ale consolidării şi reabilitării monumentului se ridică la peste 30 de milioane de lei.

Știre Economica.net

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe