Faur SA, parte a grupului Bega deţinut de fraţii Cristescu, a început producţia de componente pentru singurul prototip mondial de eoliene offshore care au turbină cu ax vertical, nu orizontal. Ultima componentă construită la Faur a fost livrată la sfârşitul lunii iulie şi instalată la site-ul din Fos-sur-Mer (sudul Franţei), unde firma Nenuphar, inventatorul prototipului, construieşte primul parc de 13 eoliene plutitoare.

După ce negocierile cu chinezii de grupul Sinovel, cel mai mare producător chinez din domeniul eolian şi numărul doi mondial, au eşuat, fosta uzină comunistă Faur (descendentă totuşi din uzinele Malaxa) şi-a găsit un alt partener pentru producţia de componente pentru turbinele eoliene.

„Nu am mai produs pentru chinezi, nu pentru că nu am fi putut, ci din alte motive, unele dintre ele ţinând chiar de faptul că piaţa românească pentru producerea de enrgie verde nu a mai fost atât de atractivă”, spune Mariana Hristea, director general Faur SA.

Hristea povesteşte că de anul trecut au început să lucreze pentru eoliene marine, „care sunt diferite de cele terestre necesitând condiţii deosebite de siguranţă. Am avut numeroase audituri şi au fost necesare diverse certificări pentru a putea intra în acest proiect”.

Clientul câştigat anul trecut der Faur SA este Nenuphar Offshore Wind Turbines, o companie franceză care are printre acţionari compania Areva (una dintre cele mai mari companii producătoare de componente pentru industria energetică din lume) şi Technip (un alt colos mondial din industria energetică).

Compania a fost creată de doi inventatori ai noului tip de turbină eoliană plutitoare cu ax vertical. Eoliana plutitoare în formă de H, care are de la 50 la 100 de metri înălţime, poate fi instalată fără să deranjeze pescarii sau peisajul marin şi are avantajul că este o construcţie cu 30% mai ieftină decât a unui alt tip de eoliană şi produce cu 20% mai multă energie electrică.

După obţinerea certificărilor, Faur SA a început fabricarea în atelierele proprii a unor părţi componente de dimensiuni mari de peste 4 metri pentru o turbină eoliană verticală prototip. „Expedierea acestora s-a făcut în data de 29.07.2016 cu un transport special în Franţa, destinaţia fiind site-ul din Fos-sur- Mer, locul în care turbina eoliană a fost montată. Valoarea componentelor din acest an este de 100.000 de euro”, spune Mariana Hristea. În prezent, FAUR SA este unicul producător din România inclus în lista de furnizori agreaţi pentru astfel de produse.
Nenuphar este proiectantul lucrării de Fos-sur-Mer, care cuprinde 13 eoliene verticale.

Noul concept oferă noi perspective pentru o a doua generaţie de turbine eoliene offshore în numeroase ţări, în special în Marea Mediterană, în Europa sau în Statele Unite ale Americii.
Știre Economica.net

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe