Deprecierea continuă a leului în raport cu dolarul american poate crea probleme pentru 500 de firme din România, care s-au împrumutat în moneda americană, se arată într-o analiză publicată de Profit.ro.
Miercuri, Banca Națională a României (BNR) a anunțat un curs de 4,2129 lei pentru un dolar, un record pentru cursul de referință. Pe 27 noiembrie, cursul fusese de 4,1975 de lei pentru un dolar.
„Numărul de companii cu credite bancare în dolari SUA este redus (circa 500 în iunie 2015, majoritatea covârșitoare a acestora neavând acoperire împotriva riscului de curs de schimb), în timp ce volumul expunerilor în dolari SUA este de 3,2 miliarde lei în iunie 2015 (respectiv 3,1 la sută din totalul creditelor acordate de către bănci companiilor nefinanciare)”, se arată în Raportul privind Stabilitatea Financiară publicat de BNR. Riscul generat de această expunere este unul „gestionabil”, se arată în document.
Potrivit datelor Profit.ro, cel mai mare credit sindicalizat în dolari ar fi fost contractat de compania KMG International NV, actuala denumire a grupului Rompetrol NV: 360 de milioane de dolari, cu o scadență de trei ani, către BCR, ING Bank, Raiffeisen Bank și Unicredit Țiriac Bank.
Pe baza informațiilor disponibile pe Termene.ro, am realizat o analiză a situației legale și financiare a companiei.
KMG International NV are ca acționari patru alte companii: Rompetrol Financial Group SRL, Rompetrol Energy SA, Midia Marine Terminal SRL și KMG Rompetrol Development SRL. Deține cea mai mare rafinărie din regiunea Mării Negre, Petromidia Năvodari (Despre KMG International). Împreună cu Rompetrol Financial Group SRL, controlează acțiunile Oilfield Exploration Business Solutions SA.
Situația financiară a acestei companii s-a înrăutățit de la an la an. În 2014, Oilfield Exploration Business Solutions SA a avut a avut o cifră de afaceri de 31,5 milioane de lei, în scădere accentuată față de 2010, când a înregistrat un vârf de 145, 6 milioane de lei. Pierderile au totalizat 994,7 milioane de lei anul trecut. Numărul angajaților a fost de 162 în 2014, față de 367 în 2008.
oilfield
Compania Oilfield Exploration Business Solutions SA are obligații neplătite către bugetul de stat de 934,2 milioane de lei. Totodată, are de plătit câte 473.813 lei către bugetul asigurărilor sociale de stat și 17.458 de lei către bugetul asigurărilor pentru șomaj și cel al asigurărilor de sănătate. Pentru toate aceste sume a fost începută procedura de executare silită.
Este cea mai mare datorie către stat înregistrată în prezent de o firmă din România. Istoria sa e veche: în anii ‘80, România, prin compania Rompetrol, a concesionat un câmp petrolifer din Libia. După ‘90 însă, guvernul condus de Nicolae Văcăroiu a decis că statul român nu se poate ocupa de proiect, așa că a vândut mai departe către o companie spaniolă. Grosul banilor n-au ajuns însă niciodată la bugetul de stat: atât omul de afaceri Dinu Patriciu (decedat anul trecut), cât și kazahii de la Kaz Munay Gas, care au preluat compania, au evitat să facă plata către buget.
La sfârșitul lunii octombrie 2015, pe rolul Judecătoriei Sectorul 1 a fost înregistrat un proces între Oilfield și Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul ANAF, prin care Oilfield contestă dosarul de executare, arată datele Termene.ro

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe