Cu o politică europeană atât de volatilă, ca să nu mai vorbim de cea din țara noastră, viitorul sună instabil. Nu e cea mai bună veste când ești un personaj activ în zona de business. Trăiești pe nisipuri mișcătoare și ai nevoie de instrumente bine acordate atunci când iei decizii.

Te-ai fi așteptat ca, în lista celor 161 de țări analizate, să nu prindem un loc printre primele 100. Și totuși, România ocupă locul 41 în topul Forbes al țărilor în care merită să faci afaceri în 2019.

Premierul britanic Theresa May a supraviețuit unui vot de încredere lansat de propriul partid în lupta pentru Brexit. “Acum trebuie să trecem la treabă, să-i oferim Brexit-ul poporului britanic și să construim un viitor mai bun pentru țara noastră,” a zis ea după vot.

Chiar dacă nu știm încă exact ce-o să aducă ieșirea britanicilor din Uniunea Europeană, fundația de mediului de afaceri e încă atractivă și poziționează regatul Unit pe locul întâi în topul celor de la Forbes. UK conduce pentru al doilea an consecutiv.

“Marea Britanie are o economie globalizată mult mai deschisă decât alte țări din lume spre schimburi comerciale, investiții, fluxuri de capital sau, până de curând, deschidere către imigranți,” spune Marl Zandi, economistul șef de la Moody’s.

Criteriile după care Forbes a creat topul au în vedere 15 factori diferiți, care vizează inclusiv sistemul de taxe, tehnologiile, inovația, nivelul de corupție, libertatea (personală, de schimb și cea monetară), precum și protecția investitorilor. Ghici la care dintre ele stă România cel mai prost?

Celelalte măsurători se referă la forța de muncă, infrastructură, dimensiunile pieței sau calitatea vieții. Informațiile s-au bazat pe rapoarte publicate de Freedom House, Heritage Foundation, Property Rights Alliance, United Nations, Transparency International, World Bank Group, Marsh & McLennan și World Economic Forum, iar fiecare categorie a fost atent măsurată. Oh, dear lord!

Dacă te uiți la țările care precedă România, încă te miri cum de am atins acest onorabil și aproape nemeritat loc 41. Suedia a urcat două locuri până pe poziția a doua, în condițiile în care Stockholm este unul dintre cele mai importante centre de start-upuri în tehnologie din Europa.

Primele cinci poziții sunt completate de Hong Kong, Olanda și Noua Zeelandă, în vreme ce Statele Unite ale Americii pierd cinci poziții până pe locul 17, puțin peste Spania.

“În loc să ne împrietenim cu restul lumii, îl respingem, iar chestia asta nu e chiar cea mai deșteaptă decizie de business,” zice americanul Zandi, care atrage atenția asupra politicii privind imigrarea ca unul dintre criteriile majore de scădere pentru climatul de afaceri al SUA.

Problema obținerii vizelor pentru muncitorii înalt calificați obligă marile companii să-și mute afacerile peste hotare. Cei mai buni și mai deștepți încep să-și caute joburi în afara Statelor Unite ale Americii. Cam ca la noi, dacă stai să te gândești bine. Doar că invers…

Oricum, dacă ești printre norocoșii cărora le-a mers anul ăsta atât de bine încât să ia în calcul extinderea pe piețe din străinătate, merită să arunci un ochi atent pe topul pus la cale de specialiștii Forbes. Și să-ți faci calculele cât mai bine.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe