Fără a se cunoaște adevărații proprietarii, firmele cu acţiuni la purtător au căpușat statul român de-a lungul timpului de sute de milioane de euro, cele mai multe dintre ele fiind asociate cu demnitari, politicieni și oameni de afaceri controversați.

Portalul de informații de business Termene.ro a realizat o analiză a activității acestor firme în ultimii zece ani.

Astfel, în perioada analizată (2007-2017), peste 60 dintre cele 384 de societăţi cu acţiuni la purtător înregistrate în România au derulat contracte cu statul în valoare de peste un miliard de euro. Acțiunile la purtător sunt acțiuni nenominale, care pot fi transmise de la o persoana la alta, fără să existe o evidență fiscal-contabilă în acest sens. Astfel, proprietarii își pot ascunde identitatea, acest tip de firme fiind folosit ca paravan în special pentru derularea contractelor cu bani publici și fraudarea statului. Din analiza realizată de Termene.ro, reiese că o proporție mare din firmele cu acțiuni la purtător sunt anchetate în dosare pentru fraudarea banilor publici și sunt legate de numele unor politicieni sau oameni de afaceri controversați.

Lista firme contracte cu statul în ultimii 10 ani

Cea mai mare sumă, de peste 400 milioane euro, a fost adjudecată de societatea de construcții Teldrum Alexandria, singură sau în asocieri, firmă implicată într-un dosar de fraudă cu bani europeni și care ar aparține de fapt președintelui Camerei Deputaților și șefului PSD, Liviu Dragnea.

Potrivit Direcției Naționale Anticorupție (DNA), dosarul Teldrum s-a constituit pe baza unei sesizări a OLAF (Oficiul european antifraudă) transmise la data de 30 septembrie 2016, privind suspiciunea săvârșirii mai multor infracțiuni, între care obținerea nelegală, pe bază de documente false, a unor finanțări din fonduri europene, pentru lucrări de reabilitare de drumuri județene, în special în județul Teleorman (http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=8486).

În topul firmelor cu acțiuni la purtător, care au beneficiat de contracte de zeci de millioane de euro cu statul în ultimii zece ani, realizat de Termene.ro, având la bază datele oficiale, publice, ale autorităților, alături de Teldrum se mai regăsesc compania  de servicii de salubritate și reciclare ROSAL Group București – circa 110 milioane euro, societatea de construcții ATHENAEUM SA București – peste 100 milioane euro, firma de construcții Gironap Prod SRL Onești (jud Bacău) – peste 90 milioane euro, societatea de construcții Italo Convest SA București – 79 milioane euro și Euroconstruct Consulting SRL Constanța – 75 milioane euro.

Toate aceste firme au fost sau sunt vizate de anchete privind licitații trucate sau fraudarea banilor publici.

Încă de la începuturi compania ROSAL a fost asociată cu numele omului de afaceri Silviu Prigoană, ATHENAEUM SA București aparține omului de afaceri Nicolae Comănescu, Girona par aparține fostului consilier județean de bacău, afaceristul Nicu Sapca, Italo Convest este controlată de Roşca Ioan.

art

Din cele 384 de firme, 379 sunt încă în funcțiune, iar una este în insolvență.

Cea mai mare parte a firmelor cu acțiuni la purtător sunt localizate în București – 117, urmat de Constanța – 46, județul Galați și județul Ilfov, fiecare cu câte 26 de firme, Brașov – 25, Brăila – 15 și Argeș – 14. Singurele județe în carre nu sunt înregistrate astfel de firme sunt Tulcea, Botoșani, Sălaj, Olt și Caraș-Severin.

În 2016, doar 11 din cele 384 de firme au o cifră de afaceri între 50 milioane și 600 milioane lei, 34 de societăți au între 10 milioane și 50 milioane lei, 25 au între 5 și 10 miioane lei, 61 au între 1 și 5 milioane lei, 111 firme au cifra de afaceri până la un million de lei, iar 90 au cifră de afaceri zero. Restul de 52 de firme nu au bilanțurile depuse.

Topul celor mai mari firme cu acțiuni la purtător după cifra de afaceri

În ceea ce privește profitabilitatea, anul trecut, 108 firme au obținut profit net între 231 lei și 5,3 milioane lei, iar 136 zu raportat pierederi.
Topul celor mai mari firme cu acțiuni la purtător după profitul net

Recent, RoAction a lansat o inițiativă prin care vrea strângerea de semnături de la cetăţenii români pentru interzicerea folosirii acţiunilor la purtător.

”Problema apare atunci când aceste societăți aparțin unor persoane care își acordă singură contracte cu statul sau unor persoane care fac parte din grupuri mafiote sau teroriste”, explica  europarlametarul Cătălin Ivan și președintele RoAction.

În prezent, mai multe state europene au interzis acțiunile la purtător, printre care se numără Belgia, în 2008, Cehia, în 2013, Cipru, Malta, Marea Britanie, în 2015 și Portugalia în 2017.

Lista completă  a firmelor cu acțiuni la purtător
– Top societăți profit
– Top cifră de afaceri
– Listă firme acțiuni purtător

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe