Maramureșul reprezintă una dintre destinațiile românești pe care nu ai cum să la ratezi, deoarece te îmbie cu preparatele culinare delicioase, la care se adaugă ospitalitatea localnicilor. Satele și comunele așezate în zona etnografică a Maramureșului te așteaptă cu preparate din carne sau brânzeturi, care îți vor încânta papilele gustative.

Pe lângă preparatele tradiționale din Maramureș, aici vei întâlni și o serie de tradiții, care încă sunt respectate cu strictețe. De pildă, stăpânul casei este cel care va bea primul din băutură servită, urmat de oaspete. Mai mult, este bine de știut faptul că oaspeții trebuie să consume toate alimentele cu care sunt serviți, pentru a nu face gazda să se simtă jignită. Află care sunt cele mai răspândite obiceiuri culinare din Maramureș, din rândurile de mai jos!

Horinca de Maramureș

Horinca de Maramureș, mult mai populară cu numele de palincă, are peste 50 de grade și este o băutură specifică în nordul Ardealului. Cu această băutură, pe care nu ai cum s-o refuzi, vei fi întâmpinat de gazdele locului.

Horinca sau palinca se obține de cele mai multe ori din prune dar și din alte fructe, precum merele sau perele.

Balmoșul

Balmoșul reprezintă un preparat tradițional ardelenesc, a cărui rețetă datează încă din 1936. Acesta încă se mănâncă în satele din Maramureș, fiind un preparat extrem de gustos și de apreciat. Pentru un balmoș ca la carte, zerul este lăsat să fermenteze câteva zile, după care se fierbe jumătate de oră, având grijă să nu se prindă de fundul ceaunului. În acest lichid vei face și mămăliga. Aceasta se lasă la fiert, după care se adaugă câteva ouă, o cană de smântână și se mănâncă fierbinte.

Platourile tradiționale

Turiștii pot găsi în Maramureș platouri reci, care conțin toate bucatele locului. Aceste platoruri sunt compuse din:

  • Cârnați de casă
  • Tobă
  • Slănină
  • Ceapă
  • Carne afumată

Acestea se servesc cu pâine sau cu mămăligă, în funcție de preferințe.

Supa de găină

În afară de platourile tradiționale, din majoritatea pensiunilor nu lipsesc nici ciorbă sau supa de găină, făcută doar din păsări crescute în curte. La fel de populară este și ciorba de legume și tochitura maramureșană, formată dintr-un amestec de carne de pui, porc, vită și cârnăciori picanți, care se servesc cu mămăliguță caldă. Tochitura cu mămăligă este unul dintre preparatele cele mai apreciate și căutate atât de către turiștii români, cât și de către cei străini.

Gulașul la ceaun

Nu în ultimul rând, maramureșenii te așteaptă cu drag cu un gulaș la ceaun și cu numeroase alte preparate din carne, precum tochitura, pregătite în aer liber. Acest procedeu oferă mâncării un gust aparte, spre deliciul tuturor turiștilor care ajung aici. Locatarii dispun de sobe speciale, unde gulașul se fierbe încet și conține cea mai bună carne de porc, de vită, alături de multe legume proaspete, care oferă aromă acestui preparat.

Dacă într-o călătorie prin țară, alături de cei dragi, decizi să petreci timpul și în alte orașe, trebuie să știi că poți beneficia de livrări în Baia Mare, care te ajută să comanzi preparate delicioase de la restaurantele din oraș.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe