Înainte de a porni pe drumul antreprenoriatului trebuie să ai un plan de afaceri. Este absolut necesar ca să îți dai seama dacă ideea genială cu care te-ai trezit într-o dimineață este și fezabilă din punct de vedere financiar. 

Planul de afaceri sau business planul este o schemă mai complexă a afacerii tale prin care îți poți da seama care îți pot fi potențialii clienți, care sunt punctele asupra cărora să intervii și, mai ales, unde poți ajunge. 

Care este scopul unui plan de afaceri?

Poate la început ți se pare că nu ai nevoie de un plan de afaceri pentru că ești în punctul în care ai multe neclarități și ți se pare că nu prea ai ce să scrii în el. Necunoscutele cu care te lupți te fac să improvizezi în mod constant, să mergi în mai multe direcții, poate o vei găsi pe cea potrivită. Mai mult, antreprenorii aflați la început de drum au impresia că un plan de afaceri le aduce o mulțime de responsabilități care îi obligă, cel puțin moral, să reușească. 

Indiferent ce argumente ai avea pentru a nu face un plan de afaceri trebuie să știi că încă de la început el își va dovedi utilitatea, indiferent că vei avea un business mic sau mare. Un plan de afaceri te va ajuta să te organizezi mai bine, să îți dai seama cât de bună este ideea ta și să îți gestionezi bugetul existent astfel încât să nu dai faliment înainte de a începe. Dacă vei începe un business mic nu este nevoie să faci un plan stufos în care să te pierzi în detalii. Vei consuma mult și energie concepându-l. Totuși, dacă ai de gând să ai mai mulți parteneri, mai multe puncte de lucru sau să faci împrumuturi la bancă trebuie să zăbovești mai mult asupra planului. 

Potrivit Harvard Business Review (HBR) succesul real al unei afaceri îl reprezintă flexibilitatea și deschiderea către oportunități. Antreprenorii își dau seama pe măsură ce le devine tot mai clar ce au de făcut cu businessul lor că unii dintre clienții la care s-au gândit inițial nu sunt chiar cei de care aveau nevoie sau că produsul sau serviciul lor se potrivește mai bine în alt tip de piață. Realitatea poate fi alta decât și-a imaginat inițial, iar planul de afaceri pe care l-au conceput inițial nu este decât o poveste. 

Potrivit HBR cel mai mare succes l-au avut antreprenorii care și-au scris planurile de afaceri la 6-12 după ce s-au hotărât să își deschidă o afacere. Reușita a crescut cu 12 % la cei care nu au stat mai mult de 3 luni să conceapă planul. 

Entrepreneurs.com spune că un plan de afaceri de succes trebuie să conțină informații generale despre afacere, principalele obiective, misiune firmei, motivele pentru care ar avea succes, o analiză a industriei, dar și a pieței și a competitorilor, principalele strategii, planul de marketing, conducerea, structura organizației, nevoile financiare. 

Cum ar trebui sa arate un plan de afaceri?

Planul de afaceri este mai mult o hartă a afacerii, care să te ajute să te ghidezi atunci când vrei să faci viraje pentru că traseul pe care ai luat-o pare periculos. 

Unul dintre primele lucruri pe care trebuie să îl conțină un business plan este un profil al companiei. Aici ar trebui să povestești trecutul firmei, ce produse sau servicii oferi, care este publicul tău țintă, ce resurse ai și ce face face afacerea ta specială. 

Cu ajutorul acestei descrieri nu vei atrage doar potențialii clienți, ci și angajați valoroși care vor vrea să lucreze într-un mediu profesional. 

Un alt aspect de care trebuie să ții cont este planul de marketing, pe care trebuie să îl introduci în cel al afacerii. În acest capitol trebuie să descrii produsele și/sau serviciile noi pe care intenționezi să le aduci pe piață, cum intenționezi să te extinzi, dacă vrei să intri pe piețe noi, cum vei crește vânzările, dacă vrei sau nu să crești prețurile și cum vei face acest lucru fără să scazi vânzările, strategia de conținut de marketing.

Pentru că vei folosi acest plan de afaceri nu doar ca să îți ghidezi afacerea, ci și ca să aplici pentru credite bancare sau pentru proiecte cu fonduri nerambursabile trebuie să ai în vedere și explicarea țintelor pe care vrei să le atingi. Trebuie să ții cont de faptul că fiecare dintre cei care vor citi planul tău vor avea interese diferite, așa că va trebui să îl adaptezi cerințelor lor. 

Planul de afaceri trebuie să cuprindă în mare:

  • istoricul firmei (în cazul în care firma ta este prezentă de mai mulți ani pe piață);
  • domeniul/ domeniile de activitate;
  • misiunea firmei, obiectivele pe termen lung și cele pe termen scurt;
  • conducerea firmei (experiența, rezultatele);
  • caracteristicile produsului/ serviciului;
  • descrierea pieței (perspective de creștere, concurența);
  • sumarul proiecțiilor financiare și suma de bani solicitată.

Exemplu plan de afaceri pentru magazin de papetărie:

Istoricul firmei

În cazul în care ai o firmă nouă, poți doar să o descrii menționând locul unde este amplasat magazinul, ideea de la care ai pornit.

Produsele noastre

Aici puteți sublinia punctele forte ale portofoliului de produse: gama este foarte variată, prețul, selecția foarte strictă a producătorilor, posibilitatea clienților de a face comenzi speciale, carduri de fidelitate. 

Viziunea noastră

Firma noastră își propune să fie magazinul de unde clienții se pot aproviziona cu tot ce au nevoie pentru birou. 

Misiunea noastră

Produse de calitate, pentru orice buzunar.

Structura afacerii

Firma noastră îți propune să angajeze personal care să înțeleagă nevoile oricărui client care ne trece pragul, să îi trateze cu respect, să cunoască produsele și piața. 

În structura organizatorică vor intra: administratorul, managerul de magazin, managerul de raion (3 persoane), managerul de vânzări și marketing, specialist IT, contabil, gestionar, manipulant depozit, casieri (3), personal de curățenie (2). Rolul fiecăruia va fi foarte bine detaliat. 

Analiza SWOT

Această analiză va include: punctele tari, punctele slabe, oportunitățile și amenințările posibile pe care le are afacerea. 

Planul de marketing

Trenduri ale pieței

Piața papetăriei este într-o continuă transformare, fiind supusă unor serii întregi de provocări. Existența unui magazin online alături de cel fizic este unul dintre trendurile actuale. De asemenea, existența unor carduri de fidelitate și a ofertelor asociate evenimentelor sociale (început de an școlar, Ziua Copiilor, Ziua Învățătorului, Crăciun), evenimente religioase (zile onomastice, Paște, Crăciun). 

Piața țintă

Ne îndreptăm atenția către consumatorul final atât persoane fizice, cât și juridice. Vom fi acolo pentru părinții care își pregătesc copiii pentru școală, pentru antreprenorii care își echipează biroul, dar și pentru cei care iubesc să aibă un stilou de calitate sau accesorii premium. 

Avantajele față de competiție

Am găsit cei mai buni furnizori și am devenit furnizori oficiali în țara noastră ai unor branduri exclusiviste. De asemenea, am căutat producători din întreaga lume cu care am negociat prețuri bune astfel încât clientul final să aibă un preț bun. 

Surse de venit

Principala noastră sursă de venit va fi din comercializarea de obiecte de papetărie, dar putem pune la dispoziția celor interesați o parte din spațiul magazinului pentru ateliere de art & craft la care să participe maximum 7 persoane. 

Previziuni de venit

Urmărind piața ne-am putut face o idee asupra veniturilor viitoare. Astfel, în anul 1 previzionăm venituri de 50.000 lei, în anul 2 de 75.000 lei, iar în anul 3 de 100.000 lei. 

Strategia de marketing

Înainte de a alege spațiul în care am deschis magazinul, am făcut un studiu de fezabilitate, pentru a vedea dacă este posibil să avem acolo suficienți clienți. Locul a fost ales pentru că are potențial și putem să atragem cât mai multă lume. 

Am angajat  experți care să ne ajute să dezvoltăm o strategie de marketing care să ne permită să câștigăm o parte cât mai mare a pieței. 

Strategia noastră de marketing include:

Prezentarea afacerii noastre prin trimiterea de scrisori/pliante către rezidenții din zonă, antreprenori și organizații

Participarea la cât mai multe evenimente pentru a lărgi baza de contacte

Reclamă la radio, TV, social media

Listarea firmei pe site-urile de profil

Marketing direct

Fidelizarea clienților

Planul de publicitate

Chiar dacă magazinul nostru este foarte bine poziționat, considerăm că este necesar să continuăm eforturile de promovare. Vom căuta cele mai eficiente moduri pentru a face acest lucru. 

Planul nostru de publicitate și promovare cuprinde:

reclame la radio, TV și online

sponsorizarea unor evenimente ale comunității locale

instalarea de panouri în oraș

distribuirea de broșuri și pliante

Stabilirea preţurilor

Pentru clienți, prețul este unul dintre factorii cheie în decizia de a cumpăra sau nu dintr-un anumit magazin. Nu vom avea capacitatea de a concura cu hipermarketurile, dar vom încerca să fim cât mai aproape de ei ca preț și să compensăm printr-o experiență mai personală la cumpărături. 

Opțiuni de plată

Vom accepta orice fel de plată:

Cash

Cu cardul

Cu telefonul

Prin transfer bancar

Buget inițial

Taxe de înființare a firmei

Obținerea software-ului pentru computere și pentru casa de marcat

Campania de marketing

Consultantul în marketing

Asigurarea magazinului și a mărfurilor

Chiria magazinului pe 12 luni

Decorarea și mobilarea magazinului

Cheltuieli cu utilitățile

Costuri operaționale pentru 3 luni

Marfa

Realizarea site-ului

Petrecerea de deschidere

Diverse 

Fonduri

Firma noastră a avut capital din aporturi proprii și dintr-un împrumut bancar. Suma totală pe care am strâns-o este de 60.000 de euro. 

Strategia de extindere

Viitorul afacerii se bazează pe clienții fideli și pe angajații competenți. De aceea, ne propunem să investim permanent în pregătirea angajaților și în campanii prin care cei care ne trec pragul să dorească să o facă cât mai des. 

Exemplu plan de afaceri magazin on-line haine copii

Magazin on-line de haine pentru copii

Sinteza planului de afaceri

Istoricul firmei și activitatea sa

Descrierea produselor/serviciilor

Magazinul se va ocupa cu vânzarea în mediul on-line a articolelor de îmbrăcăminte și încălțăminte destinate copiilor de la 0 la 10 ani.

Echipa

Administrator

Marketing Manager

Specialist IT

Contabil

Gestionar

Cuprinsul planului de afaceri

Descrierea afacerii

Descrierea ideii de afaceri

Afacerea porneste de la premiza ca sunt foarte multe mame ocupate care nu au timp să alerge prin magazine pentru a le cumpăra copiilor hăinuțe și încălțăminte. Magazinul on-line le va aduce într-un singur loc tot ceea ce ele își doresc. Mai mult, va oferi și consultanță pentru cele care sunt la începutul maternității. O persoană din cadrul firmei va sta la dispoziția cumpărătorilor pentru a le spune ce anume haine se potrivesc, ce măsuri sunt potrivite în funcție de vârsta și dimensiunile copilului, va explica despre ce materiale este vorba.

Descrierea firmei

Forma juridica

Descrierea produselor: articole de îmbrăcăminte și încălțăminte destinate copiilor cu vârsta cuprinsă între 0 și 10 ani

Descrierea mediului în care evoluează afacerea

Numărul magazinelor on-line destinate exclusiv vânzării de haine pentru copii este unul destul de mic. Majoritatea oferă pe lângă haine și jucării sau alte produse sau cele care oferă doar haine au un număr limitat de produse sau prețurile sunt foarte mari.

Identificarea și analiza riscurilor

Riscul este reprezentat de neîncrederea pe care clienții o pot avea față de achițizionarea unor produse fără să fie probate sau văzute. De aceea, vor primi consultanță, iar fotografiile pe care le vom realiza hainelor vor fi foarte clare, realizate de un profesionist.

 Analiza SWOT

Puncte tari: echipă cu experiență în PR, cererea mare de astfel de produse pe piață,

Puncte slabe: concurența magazinelor fizice

Oportunități: aducerea unor noi branduri, conștientizarea consumatorilor prin intermediul consultantului ca bumbacul este cel mai bun pentru copii

Amenințări: situație economică instabilă

 Analiza PEST

Influență politică: nu

Influență economică: instabilitate, cursul valutar, creșterea taxelor

Influență socio-culturală: reticența oamenilor față de cumpărăturile on-line

Influență tehnologic: căderi de tensiune ce ar duce la restartarea serverului pe care va fi stocat site-ul, atacuri informatice

Planul de marketing

Descrierea pieței

Majoritatea magazinelor online similare vând aceeași marfă sau marfă contrafăcută, a căror calitate este îndoielnică. Prin consultantul nostru îi vom convinge pe clienți că produsele noastre au cea mai bună calitate.

Segmentul de piața urmărit

Persoane cu  minimum studii medii, cu venituri peste medie care au copii sau rude cu copii

Trendul pieței și cadrul legislativ specific

În acest moment piața este într-o plină ascensiune, cu o mulțime de firme similare care apar și dispar.

Concurența

Concurența este destul de slabă din cauza lipsei de viziune și de strategie de promovare.

Previziunea vânzărilor

Strategia de marketing

Bugetul de marketing

Planul Operațional

Managementul firmei

Planul de management

Organigrama firmei

Descrierea echipei manageriale

Politica de management a resurselor umane 

Necesarul de finanțe

Necesarul de capital propriu și atras

Destinatia fondurilor

Modul de finanțare

Momentul finanțării

Beneficiul finanțatorului

Planul financiar

Ipotezele de previziune

Programul de rentabilitate și evolutia senzitivității afacerii

Proiecția rezultatelor financiare

Diagnosticul financiar

Indicatori de evaluare a proiectului de investiții

Exemplu plan de afaceri restaurant

Introducere

Vei scrie care este misiunea și conceptul localului în așa fel încât să deschizi curiozitatea cititorului, fie că este el investitor sau broker de credite. 

Descrierea companiei

Analiza pieței

Analiza industriei

Vei scrie date demografice, date legate de numărul de restaurante și alt tip de localuri din zona unde se va afla cel pe care vrei să îl deschizi. 

Concurența

Analiza strategiei de marketing

Meniul

Cea mai importantă parte a planului de afaceri pentru un restaurant este meniul. Fără el nu există afacerea. La acest capitol va trebui să introduci și un logo și prețurile propuse pentru clientul final. 

Angajații

Chiar dacă nu ai numele tuturor din echipă, va trebui să știi cine va fi bucătarul șef, cine va fi șeful de sală și somelierul. Aceștia vor trebui să fie niște nume recunoscute în industrie pentru profesionalismul lor astfel încât să le dea încredere celor care vor vrea să investească. 

Designul restaurantului

Pentru că nu doar mâncarea atrage clienții, va trebui să aloci suficiente resurse financiare și de timp pentru designul restaurantului. Masa în oraș este o experiență, iar felul în care arată localul este foarte important.

Poziționarea

Poziția restaurantului va fi cea care va alege și clientela. Atunci când faci descrierea împrejurimilor ai grijă să dai cât mai multe detalii, de la date demografice, la informații legate de transport, obiective turistice. 

Analiza pieței

Analiza pieței trebuie făcută cât mai detaliat atât la nivel micro, cât și la nivel macro. Trebuie să ai în vedere că lucrezi cu materii prime sezoniere și perisabile, cu fluctuații ale personalului. Situația economică actuală poate influența afacerea ta și, de cele mai multe ori, o poate pune în dificultate. 

Strategia de marketing

Pe o piață atât de concurențială această strategie trebuie pusă foarte bine la punct pentru ca oamenii să știe că restaurantul tău s-a deschis. 

Analiza financiară

Indiferent dacă alegi sau nu să faci un plan de afaceri este bine să știi de la început unde vrei să îți duci afacerea. Dacă crezi că este greu să faci un astfel de plan poți apela la un consultant sau poți să folosești aplicații online care te ajută să faci un business plan care să-ți aducă oportunități și profit.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe