Recuperatorul îmi spune că legea nu i se aplică și trebuie să îl dau în judecată. Ce trebuie să fac?

Deși recuperatorul transmite că legea nu i se aplică, situația este simplă din punctul de vedere al legislației, deoarece prevederile acestei legi arată foarte clar că ea se aplică inclusiv executărilor silite sau celor executați silit, la articolul 11: ” (…) prezenta lege se aplică atât contractelor de credit aflate în derulare la momentul intrării sale în vigoare, cât și contractelor încheiate după această dată”.

„În condițiile în care creditul a fost cesionat către un recuperator de creanță, în principal discutăm despre credite neperformante care au avut probleme la plata ratelor. Asta nu înseamnă că nu se aplică inclusiv celor executați silit pe imobil – le-a fost vândut imobilul – și ulterior au rămas cu o datorie.”

Ce poate face recuperatorul împotriva mea?
Recuperatorii pot încerca întâi să renegocieze condițiile contractului pentru a evita pierderile financiare  odată cu darea în plată a locuinței a cărei valoare de multe ori nu acoperă datoria rămasă. Însă, dacă proprietarul locuinței refuză orice fel de negociere, recuperatorul nu poate lua vreo masură împotriva lui.
 
Pot să mai recuperez anumite comisioane sau dobânzi deja plătite?
Iată un subiect la care se gândesc poate puțini dintre cei care vor să dea imobilul înapoi și să scape de orice datorie. Aceștia ar putea, în cazul în care ar da banca în judecată, să caștige o parte dintre comisioanele și dobanzile plătite.
„Aici este o altă discuție, foarte interesantă. Nu mi se pare corect, deși la unison se întâmplă lucrul asta, ca în posibilul act de dare în plată semnat – și am asistat zeci de oameni săptămânile astea – banca sau recuperatorul spune că se renuntă la orice drept trecut și viitor ce ar putea să rezide din convenția de credit – există și un paragraf în fiecare acord de dare în plată.
Lucrul ăsta este ilegal pentru că pe mine nu mă condiționează legea să dau în plată dacă renunț la drepturile din contract. Atâta vreme cât mi-ai luat mie niște bani pe care eu consider că mi i-au luat ilegal, eu ar trebui să am deschisă pe viitor posibilitatea de a te da în judecată pe tine și să nu-mi restricționezi mie accesul la instanță și la Justiție pentru simplul fapt că vrei să-ți rezolvi niște chestiuni din trecut cu contractele făcute gaunos”, a spus Adrian Cuculis.
În momentul în care un client primește un asemenea contract de dare în plată are posibilitatea să refuze semnarea sa.
„Dacă cineva primește – și cu siguranță va primi un asemenea draft de contract – are posibilitatea să spună ‘Eu refuz să semnez un asemenea contract de dare în plată pentru că astea sunt considerentele legii, ea nu spune că trebuie să renunț la vreun drept’ și evident că are posibilitatea să dea pur și simplu în judecată pe mai departe în instanță pe acel recuperator sau bancă pentru închiderea datoriei pe instanța de judecată și nu pe calea amiabilă.
 
Cât costă?
În momentul de față, dacă ai vrea să-mi dai în plată un imobil de 50.000 de euro cu aproximație de 90 la sută, costurile tale efective s-ar ridica undeva către 5.000 de lei, împărțind onorariu avocat și onorariu notar. Și s-ar exclude încă cel puțin 2.000 de euro care ar trebui să fie plătiți cu titlul de impozit pe venit, deci ăștia au fost eliminați.”
 
Avocat COLTUC MARIUS VICENTIU

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe