Procedura intrării în insolvență a unei societăți apare atunci când aceasta nu-și mai poate plăti la scadență datoriile exigibile angajate, cu resursele financiare disponibile la acel moment. În ultimii ani, mii de companii au demarat această procedură, specialiștii în domeniu fiind de părere că utilizarea abuzivă a insolvenței poate fi și o sustragere de la plata datoriilor. Situațiile diferă de la o firmă la alta și, chiar dacă se prezintă ca o poartă prin care societățile câștigă timp pentru a se reorganiza, acestea își asumă totodată și riscul unui faliment. Din nefericire, rata afacerilor care reușesc să depășească această fază este foarte mică, starea financiară precară conducând de cele mai multe ori la lichidarea societății. Insolvența nu este benefică pentru nici un antreprenor, de aceea e important să cunoască detalii amănunțite despre această procedură și ce demersuri trebuie să facă ca să nu ajungă într-un impas financiar.

Ce este insolvența?

Procedura de insolvență reprezintă acea stare a patrimoniului caracterizată prin insuficiența fondurilor bănești disponibile pentru achitarea datoriilor certe, lichide și exigibile. Incapacitatea de plată apare deoarece compania nu mai are disponibilități financiare și intervine la 60 de zile de la data scadentă, în cazul în care debitorul încă nu și-a achitat datoriile avute față de unul sau mai mulți creditori. Totodată, această procedură poate fi și iminentă atunci când se demonstrează că resursele financiare ale unei firme nu sunt de ajuns pentru a putea plăti datoriile până la data scadentă.

Deschiderea procedurii de insolvență poate fi cerută de compania aflată într-o situație economică dificilă, creditori sau orice altă persoană ori instituție prevăzută de lege. Prin intermediul acesteia, firma are posibilitatea de a-și reveni fiind ajutată de un plan de reorganizare aprobat de creditori și confirmat de instanță. Dacă planul eșuează, societatea intră în faliment, ultima etapă a insolvenței, fiindu-i lichidate bunurile pentru acoperirea pasivului.

De ce intră companiile în insolvență?

Indiferent de domeniul în care activează, principalele cauze ale intrării unei firme în insolvență sunt supraîndatorarea determinată de acumularea de pierderi, incertitudinea vânzării stocurilor, neîncasarea la timp a creanțelor și utilizarea ineficientă a activelor. Managementul defectuos al fluxului de numerar conduce la presiuni semnificative asupra lichidităților companiei, fapt ce cauzează probleme financiare serioase. De asemenea, imposibilitatea acoperirii ratelor la credite, randamentul mai mic al activelor, estimarea eronată a cererii din piață și investițiile care generează venituri în scădere conduc la mari blocaje financiare. Prin recurgerea la strategia insolvenței, companiile încearcă să câștige timp pentru a se proteja în fața creditorilor.

Cum poate fi prevenită insolvența?

Cea mai mare provocare a societăților comerciale este disciplina de plată. Există însă și câteva măsuri juridice specifice sau soluții de organizare internă care pot preveni deschiderea procedurii de insolvență. Iată despre ce este vorba:

  • Crearea unui plan de afaceri foarte solid

Orice companie trebuie să-și construiască un plan de business bazat pe analiza competiției, a pieței în care activează, descrierea strategiei de vânzări și investițiile necesare pentru dezvoltare. Acest proiect trebuie evaluat și refăcut periodic deoarece mediul economic se transformă extrem de rapid.

  • Realizarea unui buget realist

O bună modalitate de a preveni insolvența este crearea unor bugete realiste, urmărirea fluxului de numerar, a veniturilor și a cheltuielilor, astfel încât să te asiguri că afacerea ta rămâne în picioare. Fiind tot timpul informat, un antreprenor poate găsi soluții pe parcurs pentru a-și gestiona corect compania ca să nu ajungă într-un impas financiar. Cu un împrumut online de la Credit Prime pot fi acoperite foarte ușor anumite datorii care ar putea influența negativ evoluția firmei.

  • Verificarea partenerilor de afaceri

În contextul în care foarte multe companii de pe piață se confruntă cu probleme de lichiditate, este indicat să verifici istoricul unei firme înainte de a-ți deveni partener de afaceri. Dacă are datorii sau se află în pragul insolvenței, această situație poate crea dificultăți financiare și celor cu care va avea relații comerciale.

  • Mandatul ad-hoc

O procedură juridică de prevenire a insolvenței o reprezintă mandatul ad-hoc. Un debitor poate adresa instanței o cerere de numire a unui mandatar ad-hoc, propus chiar de debitor dintre practicienii în insolvență, autorizați potrivit legii. Acesta va trebui ca în termen de 90 de zile de la desemnare să stabilească o înțelegere între firma debitoare și creditorii săi, pentru a o ajuta să-și continue activitatea.

  • Concordatul preventiv

Orice companie aflată într-o dificultate financiară se poate folosi și de acest instrument juridic pentru a evita insolvența. Concordatul preventiv reprezintă un contract între debitor și reditorii săi care dețin cel puțin două treimi din valoarea creanțelor. Prin intermediul său, firma care are datorii propune un plan de redresare care să includă și acoperirea plăților către creditori. Pe perioada desfășurării concordatului preventiv, niciun creditor nu poate solicita deschiderea procedurii de insolvență împotriva debitorului.

Cu toate că în stare de insolvență se poate acționa ca afacerea să supraviețuiască, antreprenorii își asumă un mare risc atunci când deschid această procedură. Deoarece falimentul este mai aproape decât redresarea companiei, cel mai simplu ar fi ca societățile comerciale să își analizeze atent veniturile, cheltuielile, buna funcționare și bugetele pentru a preîntâmpina orice situație care ar putea genera incapacitate de plată.

 

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe