Bilanţul Ministerului Public aduce în prim plan activitatea procurorilor de la parchetele mici, care deşi nu sunt în lumina reflectoarelor anchetează, în fiecare an, sute de suspecţi în zeci de dosare penale. Lipsa de personal şi numărul mare de plângeri pentru infracţiuni mărunte fac ca procurorii de la parchetele de pe lângă judecătorii să aibă cel mai mult de lucru.
Un procuror de parchet mic anchetează peste 500 de dosare pe an
Procurorii de la parchetele de pe lângă judecătorii au avut cel mai mult de lucru anul trecut. Fiecare procuror a rezolvat, în medie, 516 dosare, în condiţiile în care, conform planificării, ar fi trebuit să aibă doar 434 de anchete de soluţionat.
Cel mai mult de muncă au avut procurorii de la Odorheiu Secuiesc. Un singur procuror a soluţionat 1.771 de dosare, conform analizei făcute de Ministerul Public. La fel de multe anchete au avut în lucru şi investigatorii de la Gheorgheni, cu 1.326 de dosare per anchetator. Şi la Pucioasa fiecare procuror a dat soluţii în aproximativ 1.110 dosare.
La polul opus sunt procurorii de la parchetul de pe lângă Judecătoria Întorsura Buzăului, unde un anchetator avut 143 dosare pe care le-a investigat. Deşi sunt mai puţine decât media de la parchetele de pe lângă judecătorii, numărul anchetelor depăşeşte media naţională.
Brăila, în fruntea parchetelor cu cele mai multe dosare penale
Procurorii de la parchetele de pe lângă tribunale au muncit şi ei în cauzele penale şi au trimis în faţa magistraţilor, fiecare, în medie câte 66 de dosare penale, cu sute de urmăriţi penal.
Mult peste medie au avut, însă, procurorii de la Brăila, unde un anchetator a dat soluţii în peste 193 de dosare, în timp ce la Vrancea numărul dosarelor per procuror este de 153, iar la parchetul de pe lângă Tribunalui Constanţa de 125 de dosare. Procurorii la parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj nu au avut, însă, atât de mult de lucru. Un procuror a anchetat aproximativ 26 de dosare anul trecut, la fel ca şi magistraţii de la Gorj şi Cluj, care au muncit la câte 37 de dosare fiecare, potrivit statisticilor Ministerului Public.
La parchetele de pe lângă Curţile de Apel, cele mai puţine dosare
Anchetatorii de la parchetele de pe lângă Curţile de Apel au rezolvat, în medie, anul trecut 49 de dosare penale, cu 7 mai mult decât prevedea planificarea. Numărul lor este mult mai mic decât al celor de la parchetele de pe lângă judecătorii, însă asta şi datorită complexităţii cauzelor de la acest nivel.
Sunt, însă, parchete care au avut mult mai multe dosare de anchetat. De exemplu, un procurorul de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara a avut în lucru 114 dosare anul trecut, pe care le-a trimis în judecată sau a dispus clasarea lor.
O activitate destul de mare au avut şi procurorii de la Parchetul Curţii de Apel Bacău cu o încărcătură de 95 de dosare soluţionate. De lucru au avut şi anchetatorii de la Piteşti: 62 de dosare pe procuror.
La polul opus sunt procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, unde un anchetator a avut jumătate din media dosarelor, adică doar 27 de anchete soluţionate. Activitatea a fost redusă şi la Parchetele de pe lângă curţile de apel Bucureşti şi Târgu Mureş, unde media a depăşit puţin 30 de dosare lucrate de fiecare procuror.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe