Topul avocaţilor marilor corupţi. Avocați celebri din România

Fiecare caz de corupție din România are în centrul său pe lângă inculpați și avocatul care încearcă să îi scape sau, cel puțin, să îi diminueze pedeaspsa. Pe acești avocați celebri din România îi vedem la televizor, la jurnalele de știri de fiecare dată când o persoană publică are o problemă cu legea.

Avocat Florian Șurghie, apărătorul oamenilor din lumea fotbalului

Florian Şurghie, avocat, fost magistrat, îi apără pe greii din fotbalul românesc, care au ajuns la închisoare pentru acuzaţii de evaziune fiscală, spălare de bani sau infracţiuni de corupţie.
Pe lista clienţilor lui Şurghie sunt Gigi Becali, verii lui Ioan şi Victor Becali, Cristian Borcea, dar şi Gheorghe Neţoiu. Şurghie a reuşit să îl elibereze condiţionat pe omul de afaceri Gigi Becali, după aproape doi ani de puşcărie şi mai multe cereri depuse în instanţă. El a fost doar unul dintre apărătorii patronului Stelei.
În schimb, acuzaţii din dosarul Transferurilor au fost condamnaţi la ani grei de închisoare. Ioan Becali a primit 6 ani şi 4 luni, în timp ce fratele lui 4 ani şi opt luni de închisoare, iar Gigi Neţoiu 3 ani şi 4 luni de închisoare. Primul eliberat de avocatul Şurghie este chiar Neţoiu, care a scăpat de arest după un an şi jumătate.
În urma condamnărilor din ultimii ani, avocatul Florian Şurghie şi-a schimbat strategia şi le-a recomandat clienţilor săi să recunoască acuzaţiile, ca să scape de arestul preventiv. Printre cei care au recunoscut şi chiar au făcut denunţuri sunt omul de afaceri Claudiu Florică, Ioan şi Victor Becali în noul dosar legat de mita pe care au dat-o unui judecător, dar şi foşti membri ai ANRP, anchetaţi de DNA.

Avocat Alexandru Chiciu, apărătorul Elenei Udrea

Alexandru Chiciu, fost procuror al Parchetului Naţional Anticorupție, este unul dintre avocaţii celebri din România, angajat de unii dintre cei mai puternici oameni din țară. El a reprezentat-o în instanţă pe Elena Udrea, pe care a reuşit să o elibereze din arest, în ciuda celor trei solicitări ale DNA de reţinere şi arestare preventivă a fostului ministru. Udrea este acuzată în dosarele Microsoft, Gala Bute şi mita de la Hidroelectrica.
Tot avocatul Chiciu l-a scos din puşcărie şi pe Sorin Oprescu, deşi acesta fusese prins de procurori în flagrant, cu mita în buzunar. Şi fostul primar al Ploieştiului, Iulian Bădescu, este clientul avocatului. De asemenea, Chiciu a fost apărătorul lui Sorin Ovidiu Vîntu, unul dintre cei mai bogaţi oameni din România. Avocatul a apărat-o şi pe Monica Iacob Ridzi, fost ministru al Tineretului şi Sportului. Ridzi a fost condamnată la 5 ani de închisoare, pentru abuz în serviciu, pentru organizarea Zilei Tineretului.
Alexandru Chiciu a fost şef al Secţiei a doua a PNA şi este cunoscut pentru că a anchetat dosarul „Flota”, cel care îl viza pe fostul preşedinte Traian Băsescu. Chiciu a fost înlăturat de la conducerea secţiei de ministrul Justiţiei de la acea vreme, Monica Macovei. Chiciu a mai rămas o perioadă procuror, iar apoi a plecat din magistratură şi şi-a deschis propriul cabinet de avocatură.

Avocat Cristian Ene, celebru pentru dosarul ”Flota”

Cristian Ene, unul dintre avocaţii din generaţia tânără, a devenit cunoscut la doar 25 de ani, după ce l-a apărat chiar pe fostul preşedinte Traian Băsescu, inclusiv în dosarul „Flota”. Cristian Ene a fost apoi reprezentantul PDL în Biroul Electoral Central, la alegerile din ultimii ani.
De la Traian Băsescu, Cristian Ene a avut clienţi şi alţi politicieni importanţi: pe fostul primar al Capitalei, Adriean Videanu, pe care l-a apărat în dosarul în care a fost trimis în judecată alături de fosta şefă antimafia, dar şi pe fostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie, pe care l-a scos din arest preventiv după patru luni în Arestul Central al Poliţiei. Tot el îl reprezintă în faţa judecătorilor şi pe Horia Georgescu, fost şef al Agenţiei Naţionale de Integritate, acuzat în dosarul ANRP.
Cristian Ene deţine propriul cabinet de avocatură, alături de soţia sa, avocata Eliza Ene Corbeanu. Cei doi lucrează împreună în toate marile dosare.

Avocat Gheorghiţă Mateuţ, portofoliu plin de politicieni și oameni de afaceri

Avocatul Clujean Gheorghiţă Mateuţ are în portofoliu numele unor politicieni şi oameni de afaceri celebri. Dan Voiculescu, Mircea Govor, Sorin Apostu şi Marian Oprişan sunt doar câţiva dintre ei. Cunoscut ca unul dintre cei mai buni profesori de procedură penală, Gheorghiţă Mateuţ nu are în ultima vreme succes în sala de judecată. „Unele cazuri sunt sigure, unii acuzaţi sunt gata condamnaţi”, declara avocatul într-un interviu pentru presa din Cluj, făcând referire tocmai la condamnările răsunătoare, precum cea a lui Dan Voiculescu.
Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare. În ciuda deciziei definitive, avocatul Mateuţ cere instanţei revizuirea sentinţei, pe motiv că judecătorul nu a fost obiectiv.
Dacă în cazul lui Voiculescu Mateuţ a pierdut în faţa procurorilor DNA, în dosarul şefului Consiliului Judeţean Vrancea avocatul a obţinut achitarea lui Marian Oprişan. Liderul PSD era acuzat de abuz în serviciu, fals şi uz de fals, iar procesul său a durat aproape 10 ani.
Avocatul Mateuţ l-a apărat pe un alt lider al Partidului Social Democrat: Mircea Govor, acuzat în două dosare penale ale DNA.
Mateuţ a terminat Dreptul la Cluj, acolo unde are şi cabinetul de avocatură, şi a fost şef de promoţie în 1983. În afară de activitatea de avocat, Gheorghiţă Mateuţ este profesor doctor de 20 de ani şi predă procedură penală la Universitatea Babeș-Bolyai.

Avocat Cătălin Dancu, apărătorul vedetelor

Cătălin Dancu, celebrul avocat denumit şi „avocatul vedetelor”, are în palmares procese în care a apărat politicieni, cu vedete, dar şi oameni de afaceri pe care i-a reprezentat în faţa magistraţilor. Cu 20 de ani de vechime în avocatură, Cătălin Dancu i-a apărat pe Dinu Patriciu, Sorin Roşca Stănescu, Radu Mazăre, Elan Schwartzenberg sau Gheorghe Ştefan, zis Pinalti.
Cătălin Dancu a fost avocat în „jaful secolului” şi i-a apărat pe hoţii tablourilor din Olanda. Clientul său, Radu Dogaru, a primit doar 6 ani de închisoare, în ciuda faptului că tablourile nu au mai fost găsite, iar el nu a vrut să recunoască fapta. În anul 2012, mai mulţi hoţi, printre care şi Radu Dogaru, au reuşit să fure de la muzeul din Rotterdam tablouri de Pablo Picasso, Henri Matisse şi Claude Monet.
Dancu l-a apărat pe Gheorghe Ştefan în dosarul Microsoft, una dintre cele mai mari anchete ale procurorilor anticorupţie. De asemenea, avocatul l-a reprezentat pe fostul primar al oraşului Constanţa, Radu Mazăre, în dosarele DNA, în care este vizat pentru fapte de corupţie.
Cătălin Dancu şi-a deschis propriul cabinet de avocatură şi, deşi el pledează în penal, cei aproape 20 de avocaţi pe care îi are angajaţi sunt specializaţi şi în civil şi contencios-administrativ.

Avocat Dan Apostol, omul de casă al familiei Băsescu

Dan Apostol este avocatul care îl reprezintă, în prezent, pe Traian Băsescu, dar şi pe membrii familiei sale. Chemat la audieri în dosarul în care este acuzat că a şantajat-o pe Gabriela Firea, fostul preşedinte al României a venit însoţit de avocatul Dan Apostol. Băsescu a refuzat înţelegerea la mediator cu Firea, mizând pe faptul că, apărat de Dan Apostol, îşi va dovedi în faţa judecătorilor nevinovăţia. Dan Apostol este unul dintre avocaţii care l-au scăpat pe politician de dosarul Flota.
Acelaşi avocat l-a reprezentat, în faţa anchetatorilor de la DNA, pe Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu, acuzat de şantaj.
Dosarul milionarului Gabriel „Puiu” Popoviciu a fost tot în mâinile avocatului Dan Apostol. După ce în anul 2009, avocatul Dan Apostol a reuşit să îl scoată pe Popoviciu din arest după doar 24 de ore. Înainte de sentinţa judecătorilor, Puiu Popoviciu a reuşit să câştige la CEDO un proces împotriva statului român, pentru că procurorii DNA l-au ţinut câteva ore bune pe holurile parchetului, fără o bază legală. Statul român trebuie să îi plătească acum daune de 4.500 de euro.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe