Pe cât de simplu pare, pe atât este de complicat să-ți amenajezi propria grădină. De la designul de ansamblu, la tipurile de plante folosite, la flori și cromatica lor, la arbuști, mobilier și împrejmuire, toate acestea sunt chestiuni serioase pe care să le iei în calcul când îți plănuiești cum va arăta viitoarea ta grădină.

Fie că iei întreg procesul de la început, fie că trebuie să schimbi doar câteva aspecte, bătaia de cap este mare, dacă nu ai un plan bine pus la punct. Mai ales dacă nu angajezi un peisagist și vrei să o faci chiar tu. Am adunat câteva sfaturi utile de la specialiști care să te ajute să-ți amenajezi grădina în stiluri diferite. Rămâne să alegi ce ți se potrivește.

Grădină în stil japonez

Potrivită pentru cei care vor o atmosferă calmă și zen, grădina în stil japonez este cu adevărat minimalistă, concentrată pe plante de tipul arbuștilor, mai degrabă fără flori, cu zone de pietre, și prundiș, dar și câteva locuri cu bambus și un mic iaz. Grădina în stil japonez are câteva cărări înguste și șerpuite, iar spațiul este, în mare parte, liber, cu excepția zone. De asemenea, cireșii se regăsesc, de cele mai multe ori, în aceste amenajări, deosebit de impresionante, dar și dificil de întreținut. Dacă vrei să delimitezi zonele, alege panouri gard diverse mărimi și vei avea o adevărată grădină japoneză.

Grădină în stil franțuzesc

Stilul franțuzesc este caracterizat de simetrie și mult bun gust. Totul este amenajat pentru a avea corespondent, în numere pare, și cu forme bine delimitate. Francezilor le plac plantele în ghiveci, printre favorite aflându-se lavanda și arbuștii mici. Și cromatica are rol important. Cele mai folosite nuanțe sunt gri, alb, violet și albastru, deci folosește-le cu încredere. Adaugă și un set de mobilier în stil franțuzesc și grădina va arăta …magnifique.

Grădină în stil englezesc

Stilul englezesc pentru grădini este deosebit de întâlnit, pentru că arată impecabil, dar cu puțin efort. Cu o zonă generoasă de gazon și multe tufe de trandafiri ori de hortensii, aceste grădini sunt oaze de verde intens și natură pe jumătate sălbatică. Plantează în jurul gazonelor plante care cresc în formă de tufă și pune mobilier din fier forjat, dar și statui ori vase mari de ceramică.

Grădină în stil mediteranean

Verile în Italia ori Grecia sunt inconfundabile: mult soare, mare albastră și un peisaj arid, cu arbuști care rezistă unor perioade secetoase. Dacă vrei să recreezi acest stil în grădina ta, adaugă o mică zonă de relaxare cu podea de teracotă și piese de mobilier în culori precum alb și albastru. 

Grădină în stil rustic

Lemnul domină aici. Alături de copacii mari care se găsesc în grădină, în grădinile rustice sunt, peste tot, piese de mobilier, de multe ori nevopsite, care dau acel aspect de naturalețe și de conectare cu natura. Plantele pe care le poți alege sunt cele cu flori mai mici și mai „nesimetrice“.

Toate cele cinci stiluri sunt minunate și atemporale, astfel că, dacă te hotărăști să le aduci lângă casa ta, te vei simți mereu cu un pas mai aproape de țara ori locul unde le-ai admirat.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe