Compania de managementul riscului Coface Romania a analizat situatiile financiare pentru ultimii 6 ani ale companiilor care au intrat in insolventa in 2015 și a identificat cinci greșeli ale acestor societăți:
1. Incertitudinea vanzarii stocurilor, valoarea acestora la pret de discount si neincasarea la timp a tuturor creantelor au dus la presiuni semnificative asupra lichiditatii companiilor
Daca toate creantele s-ar incasa si stocurile s-ar vinde in termenul preconizat, fara probleme ulterioare la incasare, companiile care inregistreaza un capital de lucru pozitiv ar putea sa-si onoreze toate datoriile pe termen scurt la scadenta. Exista doua probleme referitoare la acest scenariu „normal”: buna intentie a firmelor debitoare si viteza de transformare a productiei si vanzarilor in incasari, care poate fi mai lenta decat viteza de transformare a cheltuielilor in plati. O nepotrivire intre cele doua maturitati echivaleaza cu un management defectuos al fluxului de numerar, aspect observat cu precadere la firmele insolvente din cele doua cauze mentionate anterior.
2. Management defectuos al fluxului de numerar
42% dintre companiile insolvente au inregistrat un rezultat net pozitiv al calitatii veniturilor. Dintre acestea, 29%, adica peste doua treimi au inregistrat un indicator subunitar CCR (Cash Coverage Ratio, respectiv rata de acoperire a cheltuielilor ajunse la maturitate prin venituri incasate), ceea ce indica o problema cu privire la situatia de lichiditate. Acest lucru inseamna ca rezultatul contabil pozitiv (profiturile companiilor) nu s-a materializat intr-o situatie favorabila de lichiditate pentru doua treimi dintre companii, cauza principala fiind managementul precar al fluxului de numerar.
3. Imposibilitatea acoperirii ratelor ridicate la creditele contractate
Aproximativ 45% dintre companiile insolvente inregistreaza un rezultat operational pozitiv, insa nivelul absolut al acestora nu a fost suficient de mare pentru a asigura un grad confortabil de acoperire a dobanzilor ridicate la creditele contractate.
4. Investitii care genereaza venituri si/ sau profituri in scadere
Managementul companiilor a facut estimari gresite in privinta cererii din piata, investind in extinderi de capacitati care au rezultat intr-un potential de productie neutilizat si care nu au avut o legatura directa cu activitatea deja desfasurata. Drept urmare, rezultatul slab a avut impact asupra activitatii de baza a companiei.
5. Randament mai mic al activelor
Indiferent de nivelul investitiilor realizate, companiile insolvente au inregistrat un randament al activelor mai mic decat costul dobanzilor aferent creditelor contractate pentru finantarea activelor respective. Astfel, randamentul activelor inregistrat a fost negativ, in conditiile in care costul dobanzilor a escaladat pe fondul tendintei de supraindatorare a a companiilor.
În primele nouă luni ale anului 2015 s-au deschis 7.389 de proceduri noi de insolvență, în scădere cu aproximativ 53% față de perioada similară a anului trecut, dar Coface arată că impactul financiar generat în economie și impactul social este în creștere.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe