Dacă micuțul tău se pregătește să intre în clasa întâi și ești puțin copleșit de această idee, ai ajuns unde trebuie, pentru că ți-am pregătit în rândurile de mai jos cele mai bune sfaturi de la părinții care au trecut deja prin această etapă. Orice început poate veni la pachet cu anumite nesiguranțe sau curiozități pe care le vei putea stăpâni mai ușor dacă vei ține cont de sfaturile următoare. Iată cum poți trece mai ușor peste această etapă.

  1. Fii mereu prezent

Dacă vei iniția și păstra legătura cu părinții celorlalți elevi din clasa în care a fost înscris copilul tău, provocarea va fi una mult mai ușor de depășit. Află din timp care va fi sala în care cel mic va învăța și „mergi în recunoaștere”, dacă acest lucru este posibil. Profită de Ziua Porților Deschise, dacă școala la care acesta urmează să înceapă cursurile organizează un astfel de eveniment, și arată-i și lui interiorul clădirii, sala de clasă, dar și cele mai importante locuri la care acesta va avea acces. Facilitează o întâlnire scurtă cu viitoarea lui învățătoare și lasă-l să o cunoască, chiar și pentru câteva minute. În acest fel, poți avea siguranța că prima zi de școală nu se va lăsa cu plânsete.

Acordă întotdeauna atenție emoțiilor pe care cel mic le va avea. Dacă îl vezi entuziasmat de ideea de a merge la școală, alimentează-i trăirea, iar dacă îl vezi reținut, discutați împreună despre sursa fricii pe care o are. Prezența ta în tot acest proces este extrem de importantă!

  1. Încurajează-i independența

Pe tot parcursul verii dinaintea primului an de școală, alimentează-i ideea că, de atunci înainte, va trebui să devină independent. Încurajează-l să dezvolte anumite rutine sănătoase, cum ar fi făcutul patului, spălatul singur pe dinți sau igienizarea mâinilor după folosirea toaletei. Învață-l să folosească tacâmurile, mai ales dacă cel mic va urma și un program de afterschool, și permite-i să se îmbrace singur, atât cât poate. 

În ceea ce privește independența din afara casei, refaceți împreună drumul pe care cei mic îl va avea de făcut zilnic către școală și înapoi acasă prin repetarea direcției pe care va trebui să o urmeze. E foarte important să nu săriți peste regulile simple de circulație pe care acesta le va avea de respectat, cum ar fi traversarea străzii la lumina verde a semaforului, asigurarea la traversarea unei străzi nesemnalizate sau staționarea într-o stație de autobuz.

Toate aceste încurajări îi vor crește stima de sine și îi vor facilita adaptarea rapidă la noua etapă din viața sa – școala.

  1. Implică-te activ

Copilul tău va primi cel mai bun exemplu chiar de la tine, dacă alegi să fii parte din noua lui poveste. Vorbește cu alți părinți sau cu prieteni pentru a afla care sunt cumpărăturile pe care le vei avea de făcut pentru începerea școlii. În afară de rechizite, află care sunt acele auxiliare pentru elevi și studenți de care copilul tău va avea nevoie. 

Și dacă tot a venit vorba de cărți și rechizite, reține faptul că sesiunile de citit împreună, din manuale sau din materialele opționale, îl va transforma pe cel mic într-un burete însetat de cunoaștere. Pentru el, cititul va lua forma unei pasiuni pe care o va hrăni pentru tot restul vieții. Atâta timp cât copilul te va vedea cu o carte în mână, va deprinde același obicei sănătos. Nu uita, cei mici nu fac ce spun părinții, fac ce fac părinții.

Amintește-ți zilnic că educația copilului tău nu se oprește la ora 16:00, când acesta termină școala, ci ar trebui să continue până înainte de culcare. Îți dorim și ție, dar și celui mic, mult succes în noua etapă atât de importantă a vieții!

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe