Ce-ai zice dacă ți-am spune că de azi înainte poți recupera banii pe facturile cu termene de plată depășite simplu și eficient?

 

Termene.ro + KRUK România: soluția dedicată antreprenorilor

Cu doar câteva clickuri, scapi de toată bătaia de cap pe care ți-o dau partenerii care nu plătesc la timp. Parteneriatul dintre Termene.ro și Kruk face serviciile de colectare a creanțelor, de care până acum beneficiau doar marile companii, accesibile ție, nouă, tuturor antreprenorilor, indiferent de cifra de afaceri. Bonus: plătești colectarea numai după ce îți recuperezi banii!

 

Să presupunem că firma ta este deja pe piață de 4 ani și are deja 6 clienți. Cu patru dintre ei treaba merge strună, de la comandă până la plata facturilor. Al cincilea a mers mai greu de la început. Întâi a întârziat câteva zile plata facturii, că era joi – venea weekendul; lunea nu face nimeni plăți, ca să n-o ții așa toată săptămâna; și uite cum a făcut plata abia marți. Cu al șaselea client sunt probleme și mai mari. Telefoane, emailuri, o ieșire la cafea…

 

Iată doar câteva dintre întrebările pe care și le pun, la fel ca tine, cei mai mulți antreprenori. În contextul economic actual, una dintre marile provocări ale companiilor este menținerea unui cash flow pozitiv. De multe ori, o strategie de afaceri bine pusă la punct nu este suficientă, căci evenimentele neprevăzute dau peste cap toate calculele și predicțiile, plasând firma într-un echilibru financiar precar.

 

De ce să începi procedura de colectare a creanțelor?

 

În primul rând, fiindcă recuperarea creanțelor este o practică veche de când lumea.

Ea a apărut odată cu banii, pentru că, vrând-nevrând, oamenii au acumulat datorii unii față de alții, iar unii dintre ei nu le-au putut rambursa la timp. În antichitate, sumerienii îndatorați munceau pentru cei cărora le datorau bani, împreună cu familia și slujitorii lor. Câteodată datoriile ne transmiteau chiar din generație în generație.

 

Babilonienii aveau un sistem de recuperare a creanțelor foarte bine pus la punct, care proteja în același timp datornicii împotriva exploatării abuzive de către creditori. Până la Marea Criză Economică din anii ’30 din S.U.A., colectarea era privită ca o procedură obișnuită de recuperare a banilor, însă, pe fondul declinului economic din acea perioadă, s-au înmulțit abuzurile legate de recuperarea creanțelor și firmele de colectare a debitelor au căzut în dizgrație.

 

Pe de altă parte, tu, ca antreprenor, ai o afacere de care sa te ocupi și pe care vrei s-o crești.

Recuperarea creanțelor nu face direct obiectul muncii tale și n-ar trebui să fie în lista ta de “to do”. Misiunea ta este să identifici cele mai profitabile oportunități de business și cele mai bune soluții pentru clienții tăi,  să eviți blocarea cash-flow-ului, să finalizezi situațiile contabile la timp. Și să vrei, nu ai timpul necesar să te ocupi și de colectarea debitelor. Pentru ca afacerea ta să meargă strună, ai nevoie de parteneri specializați care să te ajute să previi sau să elimini blocajele de ordin financiar.

 

Hai să vedem care sunt, concret, avantajele pe care le obții dacă apelezi la o firmă de colectare:

Ai șanse mari să-ți recuperezi banii blocați, în scurt timp.

Specialiştii în colectare cunosc complexitatea procesului, blocajele de comunicare dintre partenerii contractuali și știu cum să abordeze problema ca să obțină rezultate optime. De cele mai multe ori, chiar după prima contactare oficială, debitorii tind să urgenteze efectuarea plăţilor restante, ceea ce înseamnă că eşti şi mai aproape de atingerea obiectivelor.

 

Ești acoperit din punct de vedere legal.

În cadrul unui contract, atât debitorul, cât și creditorul au drepturi și obligații. De multe ori, în încercarea de recuperare a sumelor datorate, creditorii, sătui de atâtea amânări ale plăților sau pur și simplu din cauza necunoașterii normelor legale, pot încălca drepturile debitorilor, ceea ce poate conduce chiar la inițierea unei acțiuni în instanță.

 

Întocmirea unui dosar puternic.

Agenţiile de colectare ţin o evidenţă exactă a tuturor interacţiunilor cu debitorii, iar, în cazul nefericit în care problema nu se poate soluţiona amiabil şi se ajunge în faţa instanţei de judecată, această documentaţie este un mijloc de probă prin care se pot demonstra toate eforturile depuse pentru recuperarea banilor.

 

Firmele de colectare sunt totuna cu recuperatorii?

Companiile de recuperare a creanțelor sunt adeseori asociate recuperatorilor. Aha, știm exact la ce te gândești sau mai bine zis ce vizualizezi când vine vorba de recuperare 😊. Însă, dacă analizăm scopul în care acționează companiile de colectare a creanțelor, ne dăm seama că ele prestează servicii care te ajută să încasezi veniturile cuvenite, conform unei înțelegeri încheiate. Sună echitabil, nu?

 

Realitatea e că ofițerii care se ocupă de colectarea debitelor nu sunt nici pe departe atât de fioroși ca personajele din filmele de acțiune. Sunt oameni profesioniști, specializați în acest domeniu complex și controversat. Sunt permanent instruiți și cunosc tehnici specifice de abordare a debitorilor și de negociere cu ei, au instrumentele și experiența necesare ca să fie convingători. Știu că spețele nu sunt identice și că fiecare client, creditor sau debitor, are anumite probleme, nevoi și așteptări.

 

Pe de altă parte, tu ești clientul lor și nu vor să te dezamăgească. Așa că vor trata situația cu profesionalism, astfel încât contractele dintre tine și clienții tăi să se deruleze fără resentimente.

 

Colectarea debitelor se face având în vedere mai mulți factori:

  1. Profilul și comportamentul debitorului
  2. Natura și valoarea creanței
  3. Solvabilitatea debitorului
  4. Perioada de întârziere a plății

 

În funcție de reacția debitorului, procesul presupune una sau două etape: cea extrajudiciară, bazată pe negocieri amiabile, și cea judiciară, care se realizează prin intermediul instanțelor de judecată și al executorilor judecătorești.

 

În prima fază, se va încearca colectarea creanțelor prin contactarea datornicilor prin diferite mijloace de comunicare (telefon, e-mail, sms, notificări sau somații scrise). În cazul în care debitorii nu răspund pozitiv la aceste încercări de soluționare amiabilă, reprezentanții companiei mandatate cu colectarea creanțelor se vor deplasa la sediul acestora pentru o discuție face-to-face. După ce situația de ansamblu e clarificată, debitorii pot beneficia de o eșalonare a plăților sau de alte avantaje, ca să  reușească să își achite restanțele în cel mai scurt timp cu putință, fără să se destabilizeze financiar.

 

Sunt puține cazurile în care nu se găsește o soluție reciproc avantajoasă atât pentru creditor, cât și pentru debitor, iar acestea ajung în instanță. Nimeni nu vrea să ajungă aici, pentru că procedura de judecată se întinde pe o perioadă lungă de timp și presupune pierderi și costuri ridicate pentru ambele părți implicate.

 

Cum îmi poate afecta procedura de colectare relaţia cu partenerii?

Faptul că o firmă de talia lui KRUK sună în numele companiei tale ca să-ți recupereze creanțele nu poate influența decât pozitiv relația ta cu partenerii.

 

În primul rând, e un semn că ești o companie serioasă, care își cunoaște drepturile și le pune în aplicare. Asta nu face decât să îți crească credibilitatea în mediul de afaceri. Partenerii tăi vor înțelege imediat că ești un profesionist care merită și trebuie luat în serios, ești atent la cash-flow ca să îți menții afacerea prosperă și să nu ajungi, la rândul tău, să periclitezi circuitul numerarului pentru furnizorii tăi. Decizia de a externaliza către o firmă specializată colectarea creanțelor e o dovadă că vrei să desfășori această procedură în mod corect, cu respect și empatie față de partenerii tăi; că accepți să aloci un buget acestei operațiuni, în loc să atribui această sarcină unei persoane sau unei echipe din compania ta care ar putea să nu aibă pregătirea și competențele necesare să o ducă la bun sfârșit fără nervi și tensiune, fără jigniri sau amenințări, care ar dăuna pe termen lung relației cu partenerii.

 

Când trebuie să apelez la o firmă de colectare a debitelor?

Ideal ar fi ca firmele cu un portofoliu mare de clienți, care emit multe facturi cu termen lung de plată, să apeleze la serviciile firmelor de colectare înainte ca facturile emise să ajungă la scadență. Se poate întâmpla ca atât furnizorul, cât și clientul să uite de respectivele documente de plată, dar poți folosi un software specializat în monitorizarea facturilor, care îți trimite automat notificări privitoare la termenul de plată.

 

În situația în care companiile nu aleg varianta monitorizării, ele trebuie să țină singure evidența facturilor emise și încasate. În cazul facturilor restante, le poți raporta în RedBill, platforma susțintă de Termene.ro, unde vor fi înscrise pe baza unor verificări atente. Prin parteneriatul încheiat între Termene.ro și Kruk, serviciile de care până acum beneficiau doar companiile mari, sunt accesibile tuturor antreprenorilor, iar procesul de colectare este absolut transparent, deoarece ai acces la derularea lui 24/7.

 

Cu cât dai mai repede în colectare facturile, cu atât ai șanse mai mari să fie recuperate fiindcă:

 

  1. Durata de timp în care se poate face amiabil colectarea este limitată la 90 de zile;
  2. Starea economică a clientului tău se poate modifica rapid, iar o creanță se poate recupera amiabil doar dacă firma debitoare este în funcțiune.
  3. Situațiile contabile se închid la date exacte din lună și e important pentru bonitatea ta financiară să ai balanțele contabile închise corect și la timp.

 

În plus, statistic vorbind, șansele de recuperare a sumelor datorate scad pe măsură ce întârzierea plății este mai mare, iar costurile legate de recuperarea debitelor cresc.  În afaceri, toate deciziile trebuie să fie luate cu promptitudine, iar cele legate de recuperarea creanțelor nu fac excepție. The sooner, the better!

 

Principiile economice spun că, pentru un mediu economic sănătos, schimbul reciproc de mărfuri și prestarea serviciilor trebuie să se desfășoare în condiții de calitate. Un element cheie sunt banii. Ei trebuie să circule după o regulă simplă: oferi și primești.

 

Însă lucrurile nu funcționează întotdeauna așa. Mai mult, mediul de afaceri din România se confruntă cu multe prejudecăți. Tu, ca antreprenor, le întâlnești zilnic. Colaborarea cu o companie de colectare a creanțelor este o decizie de business care te ajută să îți direcționezi resursele către ceea ce contează: creșterea și stabilizarea afacerii tale și, de ce nu, câștigarea unor parteneri de afaceri care aduc un plus de valoare afacerii tale.

 

Te-ai convins? Discută acum cu un consultant Termene.ro!

 

Acționează acum

 

Dacă ți pe par utile informațiile de pe blogul Termene și vrei să afli când publicăm un nou articol, te poți abona la newsletterul nostru săptămânal.

Vreau să primesc newsletter-ul

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 70.000 de companii folosesc platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe