Peste 147.500 de contribuabili – firme mari, mijlocii, mici și instituții publice au datorii la bugetul de stat, cu o valoare totală de 82,56 miliarde lei, reiese din datele ANAF.  Cea mai mare parte sunt ale contribuabililor mici (unde au fost incluse și firmele în faliment și în insolvență) și instituțiile publice, respectiv de 77,11 miliarde de lei, din care 81% (62,46 miliarde de lei) reprezintă arierate nerecuperabile.
Termene.ro a realizat, pe baza datelor pe care le centralizează, top 10 al celor mai mari datornici la stat: companii active, cu litigii, în insolvență sau faliment. De asemenea, vom prezenta datornicii la stat după principalele coduri CAEN.
Cea mai mare companie cu datorii la bugetul de stat este Oilfield Exploration Business Solutions, deținută de compania petrolieră KMG International (fostă Rompetrol) cu 921 milioane lei. Suma  reprezintă de fapt creanța din dosarul Libia, care datează de 21 de ani. Potrivit datelor citate de zf.ro, în anii ’80, România a obţinut concesiunea unui câmp petrolier în Libia, dar în 1992, statul român decide vânzarea concesiuni către spaniolii de la Repsol, pentru că nu are bani pentru exploatare. Operaţiunea se desfăşoară prin intermediul Rompetrol, aflată la momentul respectiv în proprietatea statului român. În 1998, Dinu Patriciu cumpără pachetul majoritar la rafinăria Petromidia. Omul de afaceri virează către stat o parte din bani, iar restul intră în conturile sale. Acum, statul încearcă să ajungă la un consens cu noii proprietari ai Rompetrol, KazMunaiGas.
Urmează Italia Tobacco Production, companie deținută de italianul Antonello Celestini, cu datorii de 905 milioane lei (plus accesorii de 573,5 milioane lei). În 2011, România Liberă (http://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/mita-la-anaf–pe-cine-a-vrut-sa-se-razbune-italianul-celestini-218502) scria că Celestini este suspectat că a făcut prin SC Italia Tobacco Production Mogoşoia, 11 importuri neautorizate de tutun, prejudiciile estimate ridicându-se la 77,5 milioane de euro din accize şi 62 milioane lei din TVA. Potrivit aceleiași surse, pentru a nu plăti impozit pe profit, SC Italia Tobacco Production ar fi plătit consultanţă şi servicii fictive unor firme din paradisuri fiscale.
Celestini este de asemenea implicat în dosarul privatizării ” Societății Naționale a Tutunul Românesc” (devenită ulterior Galaxy Tobacco, aflată și ea în topul datornicilor către stat), alături de Ioan Niculae.
Locul al treilea în clasamentul datornicilor este ocupat de societatea Agroponte, acum inactivă fiscal, deținută de Mircea Criste. Aceasta figurează cu datorii la bugetul de stat de 737,9 milioane lei (plus accesorii de 732,7 milioane lei).
Următoarea pe listă este Carom SA Onești, singurul producător de cauciuc sintetic din România, intrat în faliment în 2006. Potrivit gandul.info, statul nu a încasat nici 5% din datoriile Carom în urma falimentului. Datoriile Carom la bugetul de stat se ridică la 628,7 milioane lei (plus accesorii de 316,13 milioane lei).
Pe locul al cincilea se află benzinăriile Benz Oil din Mediaș, ale omului de afaceri sibian Ovidiu Ioan Moldovan. Firma este parte într-un dosar alături de alte rețele locale de benzinării în care acestea cumpărau motorină de la mari furnizori de combustibil, cu scopul declarat de a fi transformată în păcură, dar de fapt era vândută în benzinării (http://www.turnulsfatului.ro/2012/07/29/dna-ul-a-pus-urmarirea-penala-pe-benzinarii-sibieni-benz-oil-ana-oil-si-aral/). Motorina folosită pentru a fi transformată în păcură nu este accizată. Datoriile Benz Oil se ridică la 393,8 milioane lei (plus accesorii de 354,2 milioane lei).
Locul șase este ocupat de firma European Food SA a fraților Micula, cu datorii de 380,5 milioane lei (plus accesorii de 20,2 milioane lei). Frații Micula au câștigat la curtea de comerţ de la Washington un proces în urma căruia statul trebuia să le plătească lor 372 de milioane de lei, iar ulterior au anunțat (http://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/razbunarea-mogulilor-fratii-micula-vor-sa-execute-silit-statul-roman-103632/) că din această sumă Ministerul Finanțelor ar fi stins datoria European Food SA.
Următoarea poziție în clasament – șapte – este ocupată de firma de consultanţă pentru afaceri şi management Oana Management SRL, cu sediul social în comuna Poşta Câlnău, din județul Buzău, care a cumulate datorii către bugetul de stat de 363,69 milioane lei (plus accesorii de 91 milioane lei). Potrivit, economica.net, firma ar fi un vehicul de curăţare a datoriilor către stat. De numele acestei firme au fost legate Murfatlar, Biborțeni, Principal Company, Vitivinicola Basarabi, Hansa Distribution, Euroavipo, United Euro Distribution sau Signus Romania Distribution.
Compania Naţională a Huilei ocupă următorul loc în clasament – opt, cu datorii la bugetul de stat de 293,3 milioane lei (plus accesorii de 1,17 milioane lei). În 2013, CNH a fost absorbită de o altă companie de stat – Complexul Energetic Hunedoara.
Locul 9 este ocupat de firma de salubritate Urban SA, abonată de 20 de ani la contractele cu statul și ai cărei proprietari au fost acuzați de evaziune fiscală. Administratorii firmei sunt suspectați că au creat un mecanism financiar prin care au păgubit statul cu 23 de milioane de euro.Urban SA, aflată în insolvență, figurează cu datorii la bugetul de stat de 230,19 milioane lei (plus accesorii de 120,4 milioane lei).
Locul 10 este ocupat de Rafinaria Dărmănești cu datorii la bugetul de stat de 220,25 milioane lei (plus accesorii de 140 milioane lei). Rafinaria Dărmănești a fost una dintre cele mai importante rafinării ale României care a ajuns la fel ca și altele la fier vechi. Initial e a fost cumpărată de controversatul politician și om de afaceri, Corneliu Iacobov, a trecut prin faliment si ulterior a ajuns la o firmă detinută de omul de afaceri israelian Yoav Stern intrând într-un amplu proces de dezafectare, potrivit http://romaniateiubesc.stirileprotv.ro/emisiuni/2015/sezonul-2/unul-din-gigantii-industriei-romanesti-va-ajunge-la-fier-vechi-ne-calca-in-picioare-orgoliul-national.html.Corneliu Iacobov a fost condamnat la şapte ani de închisoare în dosarul privind prejudicerea unei alte rafinării – Rafo Oneşti.
Acestea sunt urmate de alte 17 companii cu datorii la bugetul de stat de peste 100 milioane lei, respectiv: Compania de supraveghere IG, Euroavipo, Green Petro Oil, Oil Prod, Hecta Viticol, Confort, Izometal-Magellan, Galaxy Tobacco, Puntaplata Investment, Romsuintest Periș, BCS Secure Investment, APOCS Consulting Services, Waldy Com Sales&Logistics, Murfatlar, Societatea Română de Televiziune și B&B Business Solutions Investment.
 
 

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 50.000 de companii au acces zilnic la platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe